ÄKS

Mielipide: Ristiriitaista pompottelua

09.02.2021 19:40
Katulähetys ry ja kaupunki ovat käyneet avustuksista köydenvetoa jo useamman vuoden ajan.

Äänekosken katulähetys ry:ssä ihmetellään kaupungin asennetta työllistäviä yrityksiä kohtaan. 

 

Kovasti ihmettelen mikä on ongelmana kaupunkimme virkamiesten asenteessa alueen työllistäviä yhdistyksiä kohtaan? Äänekosken katulähetys ry on toiminut kohta parikymmentä vuotta alueen pitkäaikaistyöttömiä työllistävänä yhdistyksenä, jopa aika merkittävässä osassa paikkakunnan työllisyyden hoitoa. Meillä on ollut vuosien saatossa valtava määrä asiakkaita niin työllistämis- ja valmennustoiminnoissa kuin palvelujamme ostavina kuluttajia. 

Vuosia kestänyt ja edelleen vahvana jatkuva rakennetyöttömyys on taannut kolmannen sektorin työpaikkojen tarpeellisuuden, varsinkin kun Äänekosken kaupunki on yksityistänyt oman työllistämisensä minimiin. Tulevaisuudessa tämä tilanne ei tule paikkakunnalla helpottumaan. Talousongelmat ravistelevat koko yhteiskuntaa ja väistämättä se johtaa työttömyyden kasvuun. Koronalla on siihen oma vaikutuksensa mutta se ei ole ainoa syy muuttotappioon ja keskustan autioitumiseen. 

Äänekosken katulähetyksen työllistämistoiminnan aloittaminen tapahtui 2000-luvun alussa nimenomaan Äänekosken kaupungin aloitteesta ja kovaan tarpeeseen, vuosien saatossa kehitimme palvelujamme hyvässä yhteistyössä ja edelleen Äänekosken kaupungin kulloisiinkin tarpeisiin. Äänekoski osti kolmannelta sektorilta työllistämis- ja valmennuspalveluita ja sai vastineeksi työpaikkoja työttömille sekä säästöjä sakkomaksuista. Sitten iski ahneus ja leikkuri.

Ensin Äänekosken kaupunki lakkautti kaikki ostopalvelusopimukset, sitten tilalle tulivat tuet ja kilpailutukset, sitten lakkautettiin tuet ja kaupunki alkoi puhua avustuksista. Kuntouttava työtoiminta otettiin kaupungin omaksi toiminnaksi monien eri lailla töpeksittyjen kilpailutusten jälkeen. Yhdistyksille jäi luu käteen ja Matti kukkaroon (pikku sanaleikki sallittakoon). 

Lopputulemana on että Äänekosken kaupunki saa kaikki säästöt ja työpaikat yhdistysten työllistämisestä muttei osallistu enää sen kustannuksiin ostamalla työllistämisen palvelua. Viranhaltijoiden mielestä yhdistystoiminta pitäisi perustua vapaaehtoistyöhön ja olla maksutonta. Perusteeksi ei kelpaa  että työllistämisestä on kustannuksia jotka pitäisi kattaa, pienet yhdistykset jotka toimivat voittoa tavoittelemattomina eivät kykene tekemään yhteistä hyvää omaksi tappiokseen tai velaksi. 

Mielenkiintoista on että kaupungin työntekijäpuolella tunnetaan kyllä realiteetit ja todetaan yhdistysten palvelut arvokkaiksi, jopa korvaamattomiksi.  Samoin päättäjien ja luottamushenkilöiden taholla. Mutta ei  ylimpien viranhaltijoiden.

Yhdistyksemme avustushakemus kävi viime vuonna uskomattoman karusellin kaupungin koneistossa, kaksi kaupunginhallituksen käsittelyä ja kolme perusturvalautakunnan käsittelyä. Aikaa meni huhtikuusta lokakuuhun. Lukuisia lisäselvityksiä ja lausuntoja tehtiin. 

Koko tämän prosessin ajan kaupunginjohtaja, hallintojohtaja ja perusturvajohtaja olivat meille myönnettävää avustusta vastaan.  Samaten koko prosessin ajan saimme mahtavasti tukea luottamushenkilöiltä hallituksessa ja perusturvalautakunnassa. Lopulta vuoden 2020 avustus myönnettiin yhdistyksellemme kaupunginhallituksen kokouksessa 19.10.2020. Kiitos siitä asianosaisille päättäjille.  Ja sitten uusi hakemus sisään tälle vuodelle.

Mutta ei, tulevalle vuodelle ei avustusta jälleen esitetty myönnettäväksi koska emme ole sosiaali- ja terveysalan järjestö! Mutta hetkinen, Äänekosken katulähetyshän on rekisteröitynyt sosiaalialan palvelutuottajiksi, sitähän vaadittiin kuntouttavan työtoiminnan tuottamisen vaatimuksissa jo vuosia sitten. Ei, Äänekosken kaupungin tulkinnan mukaan olemme työllistävä yhdistys ja meidän pitää hakea tukea erillisestä työllistävien yhdistysten hausta. Jota ei ole kuitenkaan olemassa, ainakaan vielä? kai? 

Näyttää siltä että byrokratia ja työllistävien yhdistysten pompottelu elää ja voi hyvin Äänekoskella, onneksi vaalit ovat tulossa ja voimme taas vaikuttaa siihen kuka pääsee hoitamaan näitä yhteisiä asioitamme ja paimentamaan viranhaltijoitamme oikealle tielle.

Jani Liimatainen, Äänekosken katulähetys ry

Vastaa

  1. -marke- sanoo:

    Kaupunki on todellakin näyttänyt hyvää mallia siinä mitä on kun ei ole halua ja osaamista ,ei kumppanuutta eikä kuntouttavaa työotetta, yhdistysten kanssa.

    Ikävintä tässä on se ,että siinä ovat ihmiset pelinappuloina.

    Tälle vuodelle on varattu 70,000 € käyttötalouteen ,muu työllisyyden tuki työllisyysavustus.
    Valtuusto korotti joulukuun talousarviokokouksessa avustusta 30.000€ yksimielisesti esityksen pohjalta.

    Muille sosiaali-ja terveysalan yhdistyksille avustukset on hakemusten perusteella käsitelty ja myönnetty tammikuussa.

    Korona ja kuntakokeilun viivästyminen ovat vain
    lisänneet tarvetta tämänkaltaiselle työllistävälle työtoiminnalle kaupungissa.

  2. Petteri Nieminen sanoo:

    Ainahan se johonkin kolahtaa kun säästöjä haetaan.Herää kysymys kuinka paljon ja miten järkevää on tukea näitä yhdistyksiä hieman karrikoiden joiden saavutus on talven aikaan ryhmätyönä tehty veneen tappi.

    1. Jani Liimatainen sanoo:

      Vähäsen kyllä Petteri karrikoit, herää kysymys kuinka paljon tiedät yhdistyksemme toiminnasta ja miten järkevää on kirjoitella kommentteja tietämättä asiasta?

      Äänekosken katulähetys ry pyörittää Äänekosken EkoCenteriä ja Kotikisällit kiinteistönhoitopalvelua, Viime vuonna meillä oli reilut seitsemänkymmentä työntekijää palkkatuetussa työsuhteessa tai työkokeilussa. EkoCenterillä kävi vuoden 2020 aikana 10 863 maksavaa asiakasta, Vaatteita myytiin vuonna 2020 5403 kappaletta ja huonekaluja 766 kappaletta!

      Kotikisällit tekivät kiinteistönhoitotöitä kymmmenille Ääneseudun vanhuksille tai sairaille jotka eivät ilman apua pystyisi kotonaan enää asumaan.

      Hiukkasen koen loukkaavana työntekijöidemme työpanosta kohtaan verrata sitä ryhmätyönä tehtyyn veneen tappiin.

      Äänekosken katulähetyksen toiminta tuottaa myös Äänekoskelle säästöjä ns. sakkomaksuissa. Viime vuonna nämä säästöt olivat n. 100 000 euroa. Kaupunki tuki meitä 35 000 eurolla valtavan vääntämisen jälkeen. Vertailuna Jyväskylän kaupunki tuki Jyväskylän katulähetystä vuonna 2019 175 000 eurolla.

      Kirjoitukseni ajatuksena ei kuitenkaan ollut muu kuin Äänekosken viranhaltijoiden nurjan asenteen esilletuominen.
      Onneksi kaupunginhallituksen ja perusturvalautakunnan luottamushenkilöt eivät purematta nielleet viranhaltijoiden esityksiä vaan taistelivat meille tukea. Tätä tukea tarvitsemme myös jatkossa.

      Jani Liimatainen / Äänekosken katulähetys ry

      1. -marke- sanoo:

        Puskista ei pitäisi mitään huudella jos ei ole asiaan perehtynyt.
        Kannattaa tutustua ainakin lähihistoriaan ennen kuin kommentoi ”veneentappi” tasolla asiaa.Todella loukkaavaa, niin asiakkaita ja yhdistystä kohtaan.

        Katulähetyksen tavoitteena on työttömien aseman parantuminen työmarkkinoille ,sekä työllistämistä edistävien palvelujen tarjoaminen sekä kehittäminen.
        Työllisyyspalvelut (Katulähetys) tekee tiivistä yhteistyötä asiakkaan,TE toimiston ,Kelan ,sosiaali-ja terveyspalveluiden ,ja yritysten kanssa.
        Kaupungin toiminta on ollut surkeaa ja tässä on kaupungin pimeä piste.
        Jani Liimataisen ulostulo oli täysin aiheellinen.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy