ÄKS

Mielipide: Tarjous, josta ei olisi pitänyt pystyä kieltäytymään

23.08.2020 17:11

Äänekoskella on/on ollut ongelmia liittyen sosiaali- ja terveydenhuollon rakennuksiin, muun muassa ympärivuorokautiseen hoitoon ja niitä koskeviin rakennuksiin liittyen. Jos katsotaan asiaa Suolahden palvelukeskuksen ja Konginkankaan palvelukeskuksen osalta, niin niihin liittyvien rakennusten korjaustarve on ollut merkittävä. Itse asiassa nämä rakennukset tai ainakin osa niistä ovat sellaisia, jotka eivät täytä tai eivät tule tulevaisuudessa täyttämään lain kriteerejä ympärivuorokautisen hoidon osalta. Ja koska niiden saneeraamisen kustannukset nousivat suuremmiksi kuin uusien rakentaminen, niin ne ovat sen vuoksi helpompi purkaa pois ja rakentaa uudet tilalle. Konginkankaan ja Suolahden osalta rakennus- ja purkukustannukset on laskettu olevan noin 12.000.000 euroa. Melkoinen potti taas veronmaksajien niskaan, mutta toki niistäkin kuntalaisista on huolehdittava, jotka kyseistä palvelua ovat vailla ja asiat on laitettava myös niiltä osin kuntoon.

Kaupunki kaikessa viisaudessaan olikin päättänyt kysyä tarjouksia yksityisiltä palveluntarjoajilta, pystyisivätkö ne tekemään varteenotettavia tarjouksia asiaan liittyen. Tämä toki sen jälkeen, kun kaksi yrityksistä oli jo aiemmin tarjoutunut tarjoamaan palveluitaan Äänekoskelle.

Tarjoukset pyydettiin neljältä eri palveluntarjoajalta, joista kahden tarjoukset hylättiin varsin perustelluista syistä. Kahden jäljelle jääneen osalta paremmaksi vaihtoehdoksi todettiin Attendo Oy:ntarjous ”vaihtoehto 2”. Attendon tarjouksen perusteellavirkamiehet valmistelivat loistavan esityksen, jonkakaupunginjohtaja esitteli kaupunginhallitukselle tarjouksena ”josta ei voi kieltäytyä”. Esityksen perusteella kaupunginhallitus päättäisi, että:

Äänekoski myy Attendolle Suolahden vanhusten palvelukeskuksen tontin rakennuksineen hintaan 1.650.640 €.
Äänekoski myy Konginkankaan vanhusten palvelukeskuksen kiinteistön Attendolle hintaan 671.659 €.
Valtuustolle ehdotetaan, että se hyväksyy myytävien yksiköiden palvelujen järjestämisen palveluseteleillä.
Kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään tarvittavat sopimukset asiaan liittyen.

Muutamia otteita lyhennettyinä kyseisestä pöytäkirjasta (KH 08.05.2017 § 131):

Kaupunki saisi puheena olevien rakennusten ja niihin liittyvien maapohjien myymisellä noin 2,3 miljoonaa euroa velkojen lyhentämiseen.
Uudisrakennuksen toteutus (kaupungin rakentamana)tarkoittaisi 11,3 M€:n lisäystä kaupungin velkataakkaan sekä noin 0,7 M€:n purkukustannuksia.
Asiakkaille aiheutuvat kustannukset eivät oleellisesti muutu lukuun ottamatta parantuvasta asumistasosta aiheutuvaa kustannuseroa.
Kiinteistökaupan yhteydessä palvelukeskuksen henkilöstö siirtyy liikkeen luovutuksen periaattein Attendo Oy:n palvelukseen.
Yhteistoimintamenettelyssä henkilöstön edustajat ovat todenneet, että henkilöstön asema on huomioitu riittävästi.
Toisaalta omaan taseeseen toteuttamisen ja toisaalta myymisen Attendo ”Vaihtoehto 2”-tarjouksen mukaan välillä on siis runsaan 14 M€:n suuruinen ero kaupungin rahoitusasemaan.

Ja sen lisäksi, että kaupunki säästäisi rakennuskustannuksissa, niin Attendon tarjoama hinta palvelusta vähentäisi kaupungin käyttötalousmenoja yli 600.000 euroa vuodessa. Myös se täytyy ottaa huomioon, että mahdollisen sote-uudistuksen toteutuessa on riskinä, että kaupungin rakentamat rakennukset jäävät vaille käyttöä, koska uusi maakunta ei vuokraisi kaikkia kaupungin omistamia rakennuksia ainakaan pitkällä aikavälillä.

Joka tapauksessa sekä maalaisjärjellä että Ojalan laskuopin mukaan ei olisi mitään järkeä kieltäytyä yksityisen puolen antamasta tarjouksesta, joka oli kaikilta osiltaan todella kannattava Äänekosken kaupungille. Tässä oltaisiin saatu yritys maksamaan rakennuskustannukset ja tämän lisäksi oltaisi saatu palvelu ostettua halvemmalla kuin mitä sen tuottaminen itse tulisi maksamaan.

Sitten kaupunginhallituksen päätökseen:

Merjä Närhi (SDP) esitti Leila Lindellin (Kesk.), Jani Korhosen (SDP), Sirpa Martinsin (Vas.) ja Lauri Laxin (PS) kannattamana, että kaupunki päättää olla myymättä toistaiseksi Suolahden ja Konginkankaan palvelukeskuksia.

Äänestykseen menivät sekä kaupunginjohtajan ehdotus että Närhen ehdotus.

Närhen ehdotus, jonka puolesta olivat Kari Kiiskinen (SDP), Lauri Lax (PS), Jani Korhonen (SDP), Leila Lindell (Kesk.), Sirpa Martins (Vas.) ja Merja Närhi (SDP), voitti äänestyksen.

Yli kymmenen miljoonan euron kertaluontoisen ja todella suurenvuosittaisen säästön tehneen kaupunginjohtajan hävinnyttä esitystä äänestivät: Tommi Lunttila (Kok.), Pentti Piilonen (Kesk.) ja Marke Tuominen (PS).

Tällaisia päätöksiä ei voi veronmaksaja ymmärtää, eikä hyväksyä. Toki vasemman laidan ajatukset voi vielä ymmärtää, vaikka ei hyväksyä, koska hehän maksavat (lue: maksattavat veronmaksajilla) vaikka tuplasti julkisen puolen hintaan nähden yksityiseen verrattuna, koska yksityinenhän saattaisi tuolla halvemmallakin hinnalla tehdä voittoa ja sellaistahan ei saa päästää tapahtumaan. Toisin on muiden puolueiden ajatuksien kanssa, joita ei voi perustella kuin ehkä jollain hyvä veli -verkostolla tai muulla yhtä hullulla ajatuksella.

Vaikka onkin huomioitava, että päätös on tehty jo edellisen hallituksen aikaan, niin tästäkin huolimatta maksamme edelleen tämän päätöksen tuomia kuluja nyt ja tulevaisuudessa.

Kun seuraavan kerran astelet vaaliuurnalle, niin kysäisepä mahdolliselta ehdokkaaltasi yksinkertainen kysymys: ”Jos pystyisit päättäjänä säästämään veronmaksajien rahoja, niin tekisitkö sen vai tekisitkö päätöksen fiilispohjalta talouden ohittaen?”

Lyhyesti voisi sanoa, että Äänekoski voitti lotossa, mutta jätti voiton lunastamatta.

Mikko Somiska

Kunnallisvaaliehdokas

Äänekosken Kokoomus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy