ÄKS

Mielipide: Yrittäjäasennetta nuoresta lähtien

26.03.2021 14:57
Nuori tarvitsee mahdollisuuden kokeilla siipiään yrittäjänä, kirjoittaa Marjatta Huhta.

HS kertoi 25.3., että peliteollisuuden merkkimiehet Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja (Supercell) sekä tietoturvayhtiö F-Securen perustaja Risto Siilasmaa ovat lahjoittaneet miljoonapotin tukemaan nuorten yrittäjyyttä oppilaitoksissa. Hieno uutinen! Miksikö?

Yrittäjänä toimiminen Suomen oloissa on kaksijakoista. Yrittäjyyteen liitetään monesti kielteisiä asioita: voiton maksimointia, korkeita palkkoja, harmaata taloutta. Moni kriitikko unohtaa, minkä valtavan panoksen tuloksena syntyvät liikeideat, liiketoimintasuunnitelmat, työllistäminen – ja kasvu kansainväliseen kauppaan. Yrittäjällä on oltava laaja osaaminen ja rohkeutta. Kielteinen yrittäjyyskuva ei houkuta nuoria alalle. Käsityksen yrittäjyydestä tulisi muuttua realistisemmaksi. Yritystoiminta on itsenäisen ihmisen hieno polku toteuttaa unelmiaan.

Suomen työpaikoista on kohtuuttoman suuri osa julkisella sektorilla. Tämä ilmiö tekee yhteiskunnasta haavoittuvan: väestöpohjan vanhetessa palveluita ei pystytä tarjoamaan – jos ei ole yritystoimintaa ja verotuloja. Pien- ja keskisuuret yritykset työllistävät enemmän kuin suuret: niitä pitää synnyttää lisää ja ruokkia.

Tiedättekö, kun insinööri valmistuu, mihin tehtävään hänet lykätään ensiksi harjoittelemaan: myyjäksi. Kuitenkin USAssa taas, myyjä tienaa korkeimpia palkkoja. On oivallettu, mistä voitto tulee.

Siksi nuorten yrittäjyysprojekti on hieno. Nuori tarvitsee paitsi tietoa myös kokeilualustan ja asenteen. Asenne voi kasvaa vain, kun pääsee kokeilemaan ja onnistuu. Pienyrityksessä saa johtamiskokemusta, myyntitaitoa, ongelmanratkaisukykyä – asioita, joille on käyttöä jokaisellekin nuorelle. Nuori tarvitsee mahdollisuuden kokeilla siipiään yrittäjänä.

Nuori Yrittäjyys -yhdistyksen hankkeissa on toteutettu liikeideoita kuten kioskinpitoa, autonpesupalvelua tai tietokoneasennuspalveluja senioriväelle. Toivottavasti oppilaitokset ottavat koppia tästä loistavasta mahdollisuudesta!

Marjatta Huhta
tekniikan tohtori
Äänekoski (Kesk.)

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy