ÄKS

Painonnostajien pikkujoulukisa Pankkarilla

17.12.2021 17:53
Lauri Pimiä ja 85 kilon työntö.

Maanantai-iltana kisattiin Pankkarilla Huiman painonnostajien pikkujoulukilpailu.

Ensimmäisenä lavalle nousi naisten jäsentenvälisessä (ilman lisenssiä) sarjassa 71 kiloa nostanut Johanna Soiluaho, joka kohenteli toisessa kisassaan kolme viikkoa sitten kisatun Äänekosken mestaruuskisan tulosta. Tempauksessa hän aloitti 26 kilosta, johon edellisellä kerralla lopetti. Nosto oli helppo, kuten 28 ja 30 kiloakin. Näin Johannalle neljä kiloa hyvää tempaukseen. Työnnössä nousi 33 kiloa ensimmäisellä, toisessa nostossa, Johannan ennätystä sivuavassa 35 kilossa oli punnerrusta ja se hylättiin. Monessa eri lajissa kisannut nainen ei siitä ollut moksiskaan, vaan kuormautti 36 kiloa ja nosti sen, saaden kilon hyvää vielä työntöönkin. Yhteistulosta kertyi 66 kiloa, jossa siis viisi kiloa lisää Äänekosken mestaruuskisoissa nostettuun tulokseen, hienoa!

Miesten jäsentenvälisissä kisasivat myös 10-vuotias Joona Soiluaho ja 11-vuotias Åke Pimiä, molemmat alle 49 kilon sarjassa. Joona nosti kuusi onnistunutta varmasti, kun tempauksessa nousi 12, 13 ja 14 kiloa sekä työnnössä 13, 14 ja 15 kiloa. Molempiin lajeihin tuli kilo lisää ja yhteistulokseen näin kaksi, verrattuna Äänekosken mestaruuskisoihin. Kakkostila tuloksella 29 kiloa oli Joonan. Yli vuoden harjoitellut Åke nosti kokemuksella tempauksessa 20 kiloa ja ennätystään sivuavan 22 kiloa. Lähellä oli onnistua myös 23 kiloa, mutta se jäi vähän eteen ja epäonnistui punnerruksen vuoksi. Työnnössä 24 ja 26 kiloa olivat helppoja, kuten viimeinenkin nosto 28 kilosta, joka paransi kilolla Åken aiempaa ennätystä. Kilo tuli lisää myös yhteistulokseen, ja sarjavoitto kirjattiin Åkelle 50 kilon lukemalla.

Naisten piirikunnallisessa (lisenssi) kisassa Inka Mäki nosti sarjassa 71 kiloa kauniisti kuuden onnistuneen noston putken tempaamalla 33, 35 ja 37 kiloa ja työntämällä 42, 45 ja 48 kiloa. Sekä Inkan tempaus- että työntöennätykseen tuli kivasti kaksi kiloa lisää, joten yhteistulokseen kirjattiin neljä kiloa, lukema nyt 84 kiloa. Näin sarjavoitto Inkalle ja Johannalle kakkostila.

Maarit Mäntymaa nosti myös kuusi onnistunutta, vuorotellen Inkan kanssa. Hän tempaisi 30, 35 ja 38 kiloa sekä työnsi 40, 45 ja 48 kiloa, voittaen sarjan +87 kiloa tuloksella 86 kiloa. Nämä kaikki lukemat ovat Maaritin ennätyksiä tuohon sarjaan.

Miesten piirikunnallisessa kisassa Pimiöiden veljekset kohentelivat ennätyksiään. Sarjassa 61 kiloa voittajaksi nosti Aapo Pimiä. Hän tempaisi ensimmäisellään varman 33 kiloa ja kuormautti toiseen ennätysrautansa 36 kiloa, joka nousikin helposti tuoden kilon lisää Aapon enkkaan. Kolmannella 38 kiloa oli todella komea kyykkyyn nosto, mutta jäi harmittavan hiuksen hienosti eteen epäonnistuen. Työnnössä Aapolla oli rohkea avaus heti omasta ennätyksestä 43 kilosta. Se oli punnerrus ja hylättiin, mutta toiseen kuormattiin kilo lisää ja kun vauhtia oli työnnössä riittävästi, 44 kiloa nousi hienosti. Kolmannessa 46 kiloa oli vielä liikaa. Näin kaksi kiloa lisää yhteistulokseen, joka on nyt 80 kiloa. Aapo kohenteli näin omissa nimissään olleita 17-vuotiaiden piiriennätyksiä sarjassa 61 kiloa.

Lauri Pimiä otti komeasti sarjavoiton 109 kilon sarjassa. Liki 10 kiloa painoa pudottanut nuori mies osoitti olevan voimissaan aloittamalla tempauksen heti neljä kiloa korkeammalta kuin aiempi (56) ennätys. Tempaus 60 kilosta onnistui kuten 65 kilostakin, mutta 71 ei mennyt vielä tällä kertaa. Laurin tempaukseen kohennusta siis peräti yhdeksän kiloa! Työnnössä jatkui ennätystehtailu. Ensin varma raaka avaus aiemmasta ennätyksestä, 80 kilosta, ja sitten heti kerralla viisi kiloa lisää, 85 kiloa pään päälle suorille käsille. Kolmas nosto 90 kilosta jäi pelkäksi vedoksi, mikä oli ymmärrettävää, kohentuihan Laurin ennätys jo 14 kiloa. Yhteistulosta kertyi siis huimat 150 kiloa.

Pikkujoulukisassa tuomareina ahersivat Juhani Pimiä, Katariina Vepsäläinen ja Iita Kononen, joka toimi myös ajanottajana. Sihteerinä ja kuuluttajana oli Tilda Pimiä ja nostoja kuvasi Jenna Varis. Mari Paananen valmensi kaikkia nostajia toimien levynvaihtajana Iitan, Maaritin ja Johannan kanssa. Mari toimi myös kilpailun johtajana. Pikkujoulukisan perinteen mukaan palkintojen ja jouluisten suklaatikkareiden jaon jälkeen suoritettiin arvontoja; pizzalahjakortit voittivat Joona, Johanna, Mari, Tilda ja Lauri. Joona voitti vielä magneettisen tikkataulun.

Tulokset: Huiman pikkujoulukisat 13.12.2021