Ravintolat kiinni toukokuun loppuun saakka – soitimme viidelle ravintoloitsijalle, ja kysyimme poikkeusolojen tunnelmat


Äänekoskelaisravintolat ovat joutuneet lomauttaa kymmeniä henkilöitä. Kuvituskuva.

Koronavirus moukaroi ravintola-alan yrityksiä rajusti. Ravintolat pysyvät kiinni toukokuun loppuun saakka – ainakin. Soitimme viidelle ravintoloitsijalle, ja kysyimme kuulumisia. 

 

Suomessa ravintolat ja baarit menivät kiinni eilen maanantaina, muuta äänekoskelaiset ravintolat tekivät jo omat ratkaisunsa ennen annettua määräaikaa. Valtioneuvoston päätöksellä ja presidentin siunauksella ravitsemusliikkeet ja siihen kuuluvat sisä- ja ulkotilat on pidettävä suljettuina asiakkailta korona-aikana, ainakin toukokuun loppuun saakka. 

Ravitsemusliikkeiden sulkemisen katsotaan olevan välttämätöntä tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Ruuan ulosmyynti on edelleen sallittua ravintoloille eikä lakimuutos koske henkilöstöravintoloita. Äänekoskella ei ole juurikaan tähän oljenkorteen tartuttu. Anniskeluravintoloita ei tämä korsi koskenutkaan, ellei ravintolalla ollut alkoholin vähittäismyyntilupaa. Se ei ole Äänekoskella kannattavaa, sillä kaupoista saa juomaa, jos tarve vaatii. 

Pub Markuksen ravintoloitsija Jore Sohlmania koronavirus aiheuttamat koskettaa rajusti. Ei se, että ravintola piti sulkea, vaan myös se, että taikurikeikat katosivat kalenterista kuin taikaiskusta. 

– Kyllä, nyt olen työtön, enkä saa mistään rahaa, Jore sanoo. 

Ääni puhelimessa kuulostaa kuitenkin joremaisen iloiselta. 

– En mahda tälle asialle nyt mitään, ja pyrin olemaan rassaamatta päätäni koronalla, ja mitä kaikkea se nyt yritystoiminnalle aiheuttaa. Tiedän, että se aiheuttaa paljon, mutta koetan olla ajattelematta, sillä muuten pää hajoaa, Jore sanoo. 

Pub Markuksen koko henkilöstö on lomautettuna, seitsemän henkeä sekä omistajapariskunta, Jore ja Nana. 

– Kuluja on tästä huolimatta, kuten sähköt ja vuokrat, mutta olemme parhaamme mukaan minimoineet kuluja perumalla lehtitilaukset, jäädyttämällä teostomaksut, gramexit ja karaoke-ohjelmista tulleet kulut, Jore laskee. 

Onneksi alkuvuosi oli kohtalaisen hyvä, jotta puskurissa on euroja, jolla juoksevia kuluja saa kuitattua maksetuksi. 

– Tämä saattaa tehdä isot tuhot, pahimmillaan sellaiset, että Pub Markus ei enää avaa oveaan. Tämä on viimeinen vaihtoehto, sillä ensin voi jäädyttää oman palkan etsimällä muita töitä, myydä moottoripyörän ja siirtää lainojen lyhennyksiä tuonnemmaksi. Tässä tilanteessa on pakko kehitellä erilaisia säästökohteita. 

Pitkän päivätyön tehnyt ravintoloitsija tietää, että moni kollega miettii kuinka selviää. 

– Luulen, tai pelkään, että moni kaatuu, mutta toivottavasti ei! Ne ravintolat, jotka pitivät ovensa auki mahdollisimman pitkään, tekivät varmasti pitkän miinuksen, Jore tuumaa. 

Ravintola Viljoksen Matti Leppäsen kaikki kolme ravintolaa ovat nyt pimeänä. Valomerkkiä saadaan odottaa vielä pitkään. 

– Minulla on epäilys, että ravintolat pidetään kiinni syksyyn asti, sillä miksi avattaisi ensimmäisenä paikat, jossa ollaan lähikontaktissa, Matti Leppänen miettii.

Kolme ravintolaa työllistävät paljon. Matti on lomauttanut kaikki 40 työntekijäänsä, joista suurin osa ovat osa-aikaisia. 

– Olen tutkinut yrittäjille suunnattuja tukipaketteja, mutta koen, että kuulun väliinputoavaan luokkaan. Esimerkiksi Business Finlandin myöntämän tuen piiristä putoaa pois kaikki toiminimiyrittäjät. Nostan hattua kaupungin suuntaan, sillä yhteyttä on pidetty ja keinoja selviytymiseen keksitty, Matti kertoo. 

Vaikka ovet ovat kiinni, niin silti kulut juoksevat. 

– Maksan tuhansia euroja erilaisia kuluja, vaikka tuloja ei tule. Minulla on tiloja monessa paikkaa, eikä vastikkeen osuudesta ole tingittävää, Matti sanoo. 

Ravintola Killingin Anna Mankisenmaa toivoo, että Killingin peruuntuneet 50-vuotisjuhlat saadaan vielä kesän aikana pidettyä. 

– Nyt tuntuu, että elämä on aika hidasta, Anna huokaa. 

Lähihoitajan koulutuksen omaava ravintoloitsija on ollut mahdollisiin työnantajiin yhteydessä. 

– Olen käytettävissä. Valtioneuvoston linjaus ravintoloiden sulkemisesta toukokuun loppuun saakka ei tullut yllätyksenä, toisaalta se tuli jonkinlaisena helpotuksena. Olen aika optimistinen, seuraan päivittäin tilannetta, ja uskon, että ovet avataan kesäkuuksi. Nyt on aikaa keksiä monenlaista mukavaa mitä asiakkaiden iloksi voidaan järjestää, Anna sanoo. 

Kulut juoksevat Killingissäkin vaikka kassa ei kilisekään. 

– Kaikki mahdolliset kuluerät on laitettu tauolle. Vuokraisäntä tuli vastaan, eikä ainakaan seuraavan kuun vuokraa tarvitse maksaa, Anna kiittelee. 

Ravintola Keiteleen Juha Willman antaa suuren kiitoksen vuokaemännälleen, Hotelli Äänekosken Tuula Puistolle. 

– Yrityksemme talous kestää, koska meillä on niin hyvä ja ymmärtävä vuokranantaja, joka on ymmärtänyt yrittäjää tämän kurimuksen kohdatessa. Meillä on takanamme kaksi vuotta upeaa yhteiseloa, joka jatkuu viruksenkin taltuttamisen jälkeen, Juha Willman sanoo. 

Touhukas Juha harmittelee, kun ei saa kattaa suurelle yleisölle: ei pääsiäispäivällisiä, vappubrunssia, äitienpäiväjuhlaa eikä suunniteltua tsaarin pöytää. 

– Tällaisten durasell-pupujen on vaikea olla aloillaan, nyt on vain opeteltava sitä, Juha nauraa. 

Bar Hurmoksen Saila Kähärälle ja Joonas Korhoselle ravintolatyö on yhtäkuin elämäntyö.  

– Totta kai tilanne harmittaa todella paljon. Olemme nauttineet siitä, että olemme voineet tarjota ihmisille sekä hienoja musiikillisia live-iltoja sekä urheilutapahtumia, ja nyt olemme yhtäkkiä tilanteessa jossa kaikki on peruttu. Täytyy kuitenkin muistaa että tilanne on valitettava ihan kaikille, ei ainoastaan meille tai ravintola-alalle, Saila sanoo.

Toistaiseksi ei ole tarjota töitä yhdellekään työntekijälle, mutta protjekteja on aloitettu, että lomautukset jäisivät ainakin osalta mahdollisimman lyhyiksi. 

– Luonnollisestikaan, kun töitä ei ole, emme yrittäjinäkään maksa palkkaa itsellemme, vaan säästämme ne kiinteisiin kuluihin. Kuinka suuria tappioita poikkeustila tuo tullessaan, on vaikea lähteä nyt arvioimaan, mutta tiedossa on, että tappiot tulevat olemaan mittavat, Joonas laskee.

Tulevaisuudesta on mahdotonta sanoa, sillä tilanteen kestoa ei voi lähteä arvioimaan. 

– Emme kuitenkaan jää tuleen makaamaan, vaan kehittelemme jatkuvasti keinoja työllistämisen palauttamiseen ja siihen, että voimme jatkossakin tarjota palveluita äänekoskelaisille ja jatkaa siitä mihin jäätiin. Tottakai tilanne on erittäin vakava maailmanlaajuisesti joten toivotaan että pandemia saataisiin äkkiä kuriin, Saila ja Joonas toivovat. 

Laki ravintoloiden sulkemisesta tuli voimaan 30. päivänä maaliskuuta ja on voimassa 31. päivään toukokuuta.

Vastaa