Rapukausi alkoi sunnuntaina 21.7. Kylmät vedet verottavat saalista, joten punakuorisen herkun sesonki saattaa alkaa vasta elo-syyskuun taitteessa.
Rapu ei kasva eikä vaihda kuortaan viileässä vedessä. Veden lämpötila täytyy nousta yli 20 asteen, jotta rapu intoutuu riisumaan kuorensa. Yleensä rapu saattaa vaihtaa kuorensa jopa kaksi kertaa ennen heinäkuun odotettua ravustuskautta. Kuoren vaihtamisen jälkeen rapu kasvaa pari senttiä.
Pieniä rapuja ei kannata saaliikseen kerätä. Suuhun laitettavan ravun alamitta on kymmenen senttiä, eikä senkään saksissa tai kilven alla juurikaan syötävää piisaa. Nyt kannattaa malttaa, ja muistaa vanha sananlasku: hyvää kannattaa odottaa.
Mertaan on asetettu yleisesti syötiksi särkeä. ÄKSän ravustavan päätoimittajan vinkki on käyttää kanaa.
– Se on rapujen superherkkua, itse en muilla syöteillä pyydä. Itse aloitan ravustuksen vasta reippaasti elokuun puolella, Marjo Steffansson kertoo.
Ravustuskausi päättyy lokakuun lopussa.
ÄKSässä aiemmin: