ÄKS

Suolahden Vuoden Uurastaja -titteli ja patsas luovutettiin Markku Warikselle

22.08.2020 15:29
Terho Poikolainen luovutti patsaan Markku Warikselle (oik).
Suolahden Wanhalla Asemalla oli käsillä on jännittävä hetki, kun kansa kokoontui odottamaan Vuoden Uurastaja -tittelin saajaa. Suolahden kyläyhdistyksen nimeämä viisihenkinen raati oli tehnyt valintansa kaikkien aikojen ensimmäisen Vuoden Uurastaja -tittelin saajasta. 

 

Höyrylaiva Uurastaja oli sata vuotta sitten perustetun Suolahden Tehtaiden palveluksessa. Höyrylaiva Uurastaja valmistui vuonna 1908 ja päätti palveluksensa tasan 60 vuotta sitten, vuonna 1960. Se oli työjuhta joka veti valtavan suuria tukkinippuja pitkin ja poikin Keitelettä.
– Ja sen myötä sai moni suolahtelainen perhe voita leipänsä päälle. S/S Uurastajan kotisatama sijaitsi aivan tässä kivenheiton päässä, Saunalahdessa, muisteli kyläyhdistyksen puheenjohtaja Terho Poikolainen nimensä tittelille antanutta esikuvaa. 
Uurastaja on osa Suolahden historiaa. Uurastaja on kuvaava nimi henkilölle, joka on työllään tai toiminnallaan edistänyt Suolahden tunnettavuutta ja vaikuttanut Suolahden viihtyvyyteen ja hyvinvointiin. Nimiehdotuksia tuli parikymmentä. Raati harkitsi pitkään ja oli yksimielinen ensimmäisen Uurastaja -tittelin saajasta. Raadissa istuivat Poikolaisen lisäksi radiotoimittaja Markku Saarinen, kyläaktivii Leena Mäkinen sekä toimittajat Risto Korhonen ja Marjo Steffansson. 
– Vuoden 2020 Uurastaja on henkilö, joka on saattanut meidät suolahtelaiset taas yhteen. Omat juuret sekä muistot lapsuudesta ja nuoruudesta ovat meille jokaiselle kultaakin kalliimmat. Muistoja ja muistikuvia on ollut tärkeää päästä jakamaan eri vuosikymmenillä syntyneiden suolahtelaisten kesken, Poikolainen lausui. 
– Kiitos Markku Warikselle ideasta perustaa Facebookiin ryhmä ”Nuoruuden Suolahti”! Ryhmässä on 1800 jäsentä ja sen ansiosta olemme saaneet iloita jälleennäkemisistä, toistemme löytämisestä sekä vanhoista valokuvista ja rikkaista tarinoista. Ryhmän myötä on yhteisöllisyys lisääntynyt, Poikolainen sanoi. 
Vaikka Markun postia ei Suolahteen kannetakaan (vielä), on hän sielultaan ja sydämeltään täysiverinen suolahtelainen, joka omalla työllään ja teoillaan lisännyt meidän suolahtelaisten identiteettiä.
– Me saamme olla yhä ylpeämpiä kauniista kotipaikastamme, kun vain muistamme mistä olemme kotoisin, millaiset eväät saimme koulusta, mitä olemme täällä saaneet harrastaa ja millaisia ystävyyssuhteita olemme voineet kokea, Poikolainen muistutti. 
Markku Waris oli nimityksestä liikuttuneen yllättynyt.
– Kiitos raadille, ja kiitos Suolahdelle, joka on antanut minulle paljon, Waris sanoi.
Onnea Markku Waris, kaikkien aikojen ensimmäinen Vuoden Uurastaja! 

Vastaa

  1. Bullriver sanoo:

    Hienoa että Suolahti ja sen identiteetti pysyy elossa. On nyt osa Äänekoskea, mutta omanlaisensa, kuten Sumiainen ja Konginkangas. Kaikilla omat vahvat historiat ja tulevaisuutta tekevät ihmiset.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy