ÄKS

Tilda Pimiä peräti kolmesti podiumilla Opiskelijoiden mestaruuskisoissa

15.11.2022 17:03
Kuvassa: Onnelliset mitalistit Konsta Riihinen ja Tilda Pimiä. Kuvaaja Juhani Pimiä.

Lauantaina 12.11.2022 kisattiin Tampereella opiskelijoiden mestaruuksista painonnostossa, voimanostossa ja supertotalissa, jossa kisattiin sekä painonnostossa että voimanostossa.

Saarijärven lukiossa opiskeleva Äänekosken Huiman Tilda Pimiä nosti hienosti supertotalissa. Painonnoston kilpasarjassa hän tempaisi onnistuneesti 35 ja 38 kiloa. Viimeinen tempaus 41 kilosta jäi vähän eteen. Työnnössä suorille käsille nousi niin 45, 49 kuin 53 kiloa. Viimeisessä työnnössä tuli kilo hyvää Tildan omaan ennätykseen. Yhteistulos 91 kiloa oli tärkeä, sillä se rikkoi selvästi SM-rajan toukokuulle 2023, 85 kiloa, 17-vuotiaiden tyttöjen sarjaan 59 kiloa. Vaaka näytti ennen kisaa 55,24 Tildalle ja yhteistulos 91 kiloa toi Sinclairpisteitä 129,927, Tildan oman ennätyksen, jolla hän sijoittui toisen asteen kisassa hopealle. (ks. sinclair-laskuri http://spiidwulf.kapsi.fi/TP/sinclair_plain.php)

Ensi kertaa voimanostossa rentosarjassa ilman lisenssiä kisannut Tilda nosti jalkakyykyssä onnistuneesti 65 kiloa sekä 72,5 kiloa, mutta kolmas 80 kiloa oli liikaa. Penkkipunnerruksessa Tilda tinttasi 30, 32,5 sekä 35 kiloa suorille käsille. Maastanostossa nousi 70, 75 ja 80 kiloa. Yhteistulosta tuli 187,5 kiloa ja sillä toisen asteen kisassa voimanostopronssia. Supertotalissa eli painonnosto+voimanosto yhteenlaskettuna Tilda sai toisen asteen kissassa kultaa.

Kisassa oli toinenkin äänekoskelaisille tuttu, Saarijärven lukiossa opiskeleva Konsta Riihinen, joka on harjoitellut Huima painonnostajien kanssa viime keväästä. Mari Paanasen valmennettava taktikoi eikä kisalisenssiä hommattu, näin hän pääsi kilpailemaan opiskelijoiden mestaruuskisassa rentosarjoissa niin painonnostossa kuin voimanostoissakin ja supertotalissa. Kisa oli Konstalle ihka ensimmäinen. Tempauksessa oli epäonnea, kun 65 kiloa ei aivan pysynyt pään päällä kolmesta hyvästä yrityksestä huolimatta. Työnnössä nousi 65 kiloa, 70 kilon rinnalleveto oli pysähtyi reisille ja hylättiin kaksivaiheisena, mutta kolmannella nostollaan Konsta työnsi 70 kiloa saksiin suorille käsille.

Voimanostossa jalkakyykyssä Konsta nosti 150, 160 ja 170 kiloa, penkkipunnerruksessa 110, 115 ja 117,5 kiloa ja maastanostossa 160 ja 170 kiloa, 190 oli hieman liikaa. Yhteistuloksella 457,5 kiloa Konsta sai hopeaa kaulaan toisen asteen kisassa voimanostossa, kun supertotalissa jäi uupumaan tempauksesta saatavat pisteet. Näin kisassa valmentajina eli huoltajina toimineet Juhani Pimiä painonnostossa ja voimanostossa ja Mari Paananen painonnostossa, huokasivat helpotuksesta. Kisakokemus karttui nuorille ja mitalit kaulassa oli kiva matkustaa takaisin kotiin pitkän kisapäivän päätteeksi.

Keskisuomalaisittain ilahduttavaa oli Jyrki Konosen valmennettavan Ella Häkkisen esiintyminen korkeakoulutettujen painonnostossa, sillä tempaamalla ennätyksensä 69 kiloa ja työntämällä ennätyksensä 86 kiloa hän teki 155 kilon yhteistuloksen, joka juuri rikkoo yleisen sarjan SM-rajan 155 kiloa sarjaan 64 kiloa helmikuulle 2023. Hyvin ansaitun pronssimitalinkin onnellinen nuori nainen hän sai kaulaansa. Toinen Jyrkin valmennettava korkeakoulutettujen painonnostokisassa Jonas Ridha puolestaan tempaisi komeasti 110 kiloa, mutta jäi työnnössä ilman tulosta, kun 135 ei suostunut nousemaan rinnalle. Iita Konosta ei kisoissa nähty toisen asteen kisassa Tildan seurana, sillä hän jäi sairauden vuoksi pois myös nuorten PM-kisoista, jotka nostettiin isänpäiväviikonloppuna Islannissa.