ÄKS

Valtuustoaloite kulttuuritapahtumien tuesta sai erikoisen käänteen – aloite käsiteltiin loppuun ja uusi laitettiin vireille

03.05.2021 21:07 (muokattu 03.05.2021 21:08)
Jo vain oli erikoinen kulutturikeskustelu valtuustossa.

Varsin sekava kulttuurirahakeskustelu on saatiin päätökseen. Valtuustossa laitettiin tulille uusi aloite ja annettiin vanhalle hylsy. 

 

Pykälän käsittelyn alussa Tiia Turunen (vas) muistutti, että korona on hellittämässä otettaan, ja kaikki janoavat tapahtumia kaupunkiin ja sen taajamiin.

– On jopa mahdollista että voidaan pian jo palata normaaliin. Nyt on se hetki, että kaupunginvaltuuston on rohkaistava  kaupungissa olevia tapahtumatuottajia. Tästä rohkaistuneena esitän, että elvytystoimena valtuusto myöntää 50 000 euroa lisämäärärahaa vapaa-aikalautakunnalle jaettavaksi tulevan kesän ja syksyn tapahtumien järjestämiseksi, Turunen sanoi.

Pekka Ouli (sd) ja Marke Tuominen (ps) kannattivat esitystä. Pilvi Honka (vihr) kertoi, että poikkeusaika on väsyttänyt kaikkia.

– Elämänhalua pitää vahvistaa. Toivon, ettei Äänekoski ole kuin Asterixin kylä, jossa Trubadurix sidotaan puuhun. Kulttuurin avulla voidaan jakaa yhteisiä tunteita, nyt on aika reagoida nopeasti, Honka sanoi.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoi, että nyt on keksitty uusi aloite, eikä sitä voida nyt hyväksyä.

– Ei keskustella enempää, kun emme voi tehdä tästä päätöstä, Tuononen sanoi.

Matti Virtanen kyseenalaisti kaupunginjohtajan lausuman. Hän kertoi soittaneensa hallintojohtajalle ennen kokousta. Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä sanoi, että Tiia Turusen esitys poikkeaa sisällöltään alkuperäisestä aloitteesta, joten sitä ei voi nyt käsitellä.

– Äänekoskella on paljon kulttuurintuottajia joita pitää tukea. Vapaa-aikalautakunta voi hakemusten perusteella myöntää tukirahaa, Lauri Lax sanoi.

– Tapahtumia pitää kohdella tasapuolisesti, Joni Kotilainen (ps) lausui.

– Onko tämä nyt niin poikkeava aloite? Edellisen tapahtumille toivottavien lisäeurojen aloitteen käsittely hallituksessa oli poikkeuksellisen tympeää. Kun yritin jouduttaa asian käsitttelyä asiantuntijalautakuntaan, tapahtumien onnistumiseksi, päätti hallitus tyrmätä koko aloitteen. Onko mahdotonta saada niitä kulttuurille tarkoitettuja määrärahoja käyttöön. Toivottavasti tämä uusi aloite tulee käsiteltyä tämän vuoden puolella, sillä kuluttuurikenttä huutaa sitä. Pilvi Hongan aloitetta ei käsitelty lainkaan, se vain tyrmättiin hallituksessa, Sirpa Martins sanoi.

Onko jäänyt rahaa käyttämättä kysyi Paula Maukonen (kesk) vs. vapaa-aikajohtaja Jupe Pohjolaiselta.

– Meillä on kohdeavustusrahaa, jota voi hakea ja kohdeavustuspuolella on vielä pottia jäljellä. 50 000 euron suuruisia tukisummia ei ole kenellekään suoriltaan antaa, Pohjolainen sanoi.

Yle kuitenkin uutisoi Äänekoskella käyttämättä jääneistä kulttuurimäärärahoista viime vuodeltakin yli 100 000 euroa.

Marke Tuominen esitti, että Pilvi Hongan ja kymmenen muun valtuutetun valtuustoaloite palautetaan hallituksen uudelleen käsittelyyn. Äänestyksen jälkeen päätettiin että valtuustoaloite on loppuunkäsitelty. Marke Tuominen ja Pekka Ouli jättivät eriävän mielipiteen päätöksestä.

Tiia Turusen esitys lähetettiin uutena aloitteena kaupunginhallituksen käsittelyyn.

– Toivonkin nyt aloitteelle ripeää käsittelyä, sen on tultava viimeistään kesäkuussa valtuuston käsittelyyn, Sirpa Martins hoputti.

– Kävi tässä kuinka vaan, niin laitetaan vauhtia rattaisiin, jotta saadaan kylälle hyvä pössis, Pilvi Honka komppasi.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy