Viikon sisään on kaksi vasemmistoliiton valtuutettua eronnut puolueesta ja liittynyt helmikuun alussa järjestäytyneeseen Äänekosken Maltilliset -valtuustoryhmään.
Tänään erostaan ilmoitti ex-kunnallisjärjestön puheenjohtaja Tiia Turunen. Viime perjantaina erostaan ilmoitti kaupunginhallituksen jäsen, Riikka Happo. Alkuperäinen Maltillisten ryhmä muodostui kolmesta perussuomalaisista irrottautuneesta poliitikosta.
Vasemmistoliiton 8-päinen valtuustoryhmä on kutistunut nyt kuuteen valtuutettuun. Pitkän linjan poliitikko, Matti Virtanen, kuulee asiasta toimittajan soittaessa.
– Tiian ero ei yllättänyt, kun olen lukenut hänen Facebook -kommenttejaan koskien Liimattalan tuulivoimaa. Jos hän on tullut siihen tulokseen, että on erottava puolueesta ja vaihdettava ryhmää, niin se on vain hyväksyttävä. Mutta minulle tämä tuli uutena asiana.
Onko ryhmäkuri niin tiukka, ettei omalla ajatuksella ole sijaa päätöksenteossa?
– Ei meillä ole sen kummempaa ongelmaa ollut äänestykäyttäytymisessä, sillä on ollut äänestyskertoja, jolloin on äänestetty sekä jaata että eitä. Tuulivoimakeskustelu on jakanut tunteita, mutta itse näen, tässä kohtaa ei oikein voida toimia puolueen linjan vastaisesti. Itse ajattelen niin, ettei politiikassa voi olla aina omaa mieltä, juuri sen vuoksi meillä on puolueita. En osaa ajatella, että asioita voi hoitaa individuaalisesti niin että ollaan sitä mieltä mitä sattuu olemaan, Virtanen sanoo.
Virtanen sanoo, ettei itse voisi irrottautua ryhmästä varsinkaan kesken kauden.
– Se olisi itselleni moraalinen kysymys, enkä osaa ajatella että voisin itse toimia niin, Virtanen sanoo.
Maltillisten Marko Laitinen vastaa puhelimeen iloisesti. Hapon ja Turusen irtioton jälkeen on Maltillisten ryhmässä viisi varsinaista valtuutettua. Se on perussuomalaisten kanssa valtuustosalin neljänneksi suurin ryhmä.
– Vastaan suoraan, että on hyvä fiilis. Minulle tämä kertoo siitä, että valtuutetut haluavat ajatella asioita itsenäisemmin.
Laitinen sanoo, ettei Maltillisilla ole ollut rekrytointikampanjaa päällä. Siirtyneet valtuutetut ovat tehneet omat ratkaisut ja pyytäneet päästä mukaan.
– Ehkä me olemme tehneet asioita oikein ja sen myötä meistä on tullut kiinnostava porukka.
Laitinen pohtii, että kuntapolitiikassa päästää todelliseen tekemisen meininkiin jos päästään eroon puoluepolitiikasta.
– Me teemme yhteistä työtä kuntalaisten eteen. Ymmärrän, että on vaikea roikkua jonkun puolueen löysässä hirressä, jos kokee, että ideologia riitelee oman ajatusmaailman kanssa. Valtuustossa ja lautakunnisssa ei voida aina olla yhtä mieltä emopuolueiden linjauksien kanssa, sillä niitä ei voida aina soveltaa paikalliseen päätöksentekoon. On hyvä, että saa ajatella itsenäisemmin, tämä on vain elämää, Laitinen sanoo.
Aiemmin:
Liity vasemmistoliittoon ja voit laittaa aivosi narikkaan. Puolue kyllä kertoo sinulle, mitä sinun pitää ajatella. Valtuutettuna sinun pitää lopettaa itsenäinen ajattelu ja tehdä niin kuin Virtanen käskee. Hän myöntää tässä julkisesti, että heillä on puoluekuri eikä toisinajattelijoita suvaita. Samaa tekee Putin itärajan takana.
Ihmettelen Virtasen moraalikäsitystä. Sanoo, ettei itse voisi irrottautua ryhmästä varsinkaan kesken kauden, koska se olisi moraalitonta. Mutta hänen mielestään ei ole moraalitonta, että puolue rajoittaa valtuutetun laillista mielipiteen vapautta ja estää valtuutettua toimimasta niin kuin on äänestäjilleen luvannut. Nostan hattua Riikka Hapolle ja Tiia Turuselle, jotka eivät ole taipuneet painostuksen alla, vaan haluavat toimia rehellisesti ja avoimesti. KIITOS!