Tehtaan liepeillä epämääräistä lietettä luonnossa – katso järkyttävä video


Aktiivinen lukija sai lietteistä hyvää kuvaa 11. kesäkuuta.

ÄKS sai käsiinsä lukijan kuvaamaan videon, jossa tehdasintegraatin alueella näkyy epämääräistä lietettä ja satoja kuolleita puita.

 

Paikka on Onkelantien varressa sijaitsevan tehtaan kentän vierellä.

– Kyseessä on meidän kumppanin EcoEnergyn lietteet, joista saimme tiedon jo toukokuun puolella. Olemme pyytäneet heiltä toimenpiteitä asian korjaamiseksi, kertoo biotuotetehtaan johtaja Ilkka Poikolainen.

ÄKSän saamien tietojen mukaan läheisellä asutusalueella on kärsitty rajuista hajuhaitoista jo useamman kuukauden ajan.

– Onkelantien asutusalueelle on tullut tosi pahaa hajua jo alkukeväästä asti, aamuin illoin.  Olemme olleet yhteydessä ELY-keskukseen ja tehtaalle. Olemme tiedustelleet mistä haju johtuu, ja onko odotettavissa että se loppuu, mutta emme ole saaneet vastauksia, eräs tuohtunut asukas kertoo.

Kaupungin ympäristötoimella ei ollut tietoa kuolleista puista, mutta hajuhaitoista kyllä. ÄKSän kertoessa videon sisällön, ympäristötoimessa otettiin asia vastaan tyynesti, mutta vakavasti.

– Meillä ei ole tästä tarkempaa tietoa, mutta yleensä näille asioille löytyy syy. Nyt kun olemme saaneet asian tietoomme, selvitämme tietenkin tilanteen, Äänekosken kaupungin ympäristöpäällikkö Jouni Kurkela sanoo.

ÄKS yritti useaan otteeseen tavoittaa EcoEnergyn edustajaa kommentoimaan asiaa, muttei saanut ketään kiinni. ÄKS seuraa tilanteen kehittymistä.

Vastaa

 1. Nilli

  Ympäristövalvonta on hampaaton näissä asioissa, uusinta parasta tekniikkaa ja silleen…

  Vastaa
  1. Selvitellään

   Juuri näin justiinsa kuin talvivaara ei mitään vastuuta tehtaanjohdolla ja ympäristö asioilla vastaavalla! Pelkkää valehtelua jo vuosia!

   Vastaa
 2. Anonyymi

  Toukokuussa jo ja mitään ei ole tehty! Kyllä tästä taas huomaa, että raha ja työpaikat ratkaisee. Ympäristöllä ei ole mitään väliä.
  Kyllä on koko Kuhnamo yks paskalätäkkö kohta.

  Katso MOT Yle Areenassa:

  http://areena.yle.fi/1-2467185

  Ja nämä firmat liittyy kaikki toisiinsa… ?

  Vastaa
  1. Selvitellään

   On kyllä kummallista sulamisvettä kun haisee aika armottoman pahalle? Mikä siihen nyt tuli kun alkuun myönnettiin hajuhaitoista ja nyt ollaan hiiren hiljaa!

   Vastaa
 3. ya:t kuntoon

  Jos toimittu ympäristöluvan vastaisesti, niin ei muuta kun rikosilmoitus ja tekijät vastaamaan teoistaan ja lukemaan tiilen päitä.

  Vastaa
 4. Opetelkaa kompostoimaan

  Mädätyskasat ne ovat mitkä haisevat. Mädäte pitäisi kompostoida aerobisissa olosuhteissa mädätyksen jälkeen, jolloin rojusta saataisiin levityskelpoista kompostia.

  Nyt haiseva anaerobinen mädäte on vain hajunlähde ja kukaan järkevä ei sitä ota mihinkään haisemaan. Bakteerikanta on yksinkertaisesti täysin väärä.

  Suotavaa olisi hygienisoida ja kompostoida se tavara suljetussa ympäristössä, josta hajukaasut lentelevät aktiivihiilisuodattimen läpi maailmalle.

  Kompostointi pitäisi toteuttaa kompostointirummuissa, joissa olisi tehokas ilmanvaihto ja optimilämpötila. Mikään aumakompostointi ja satunnainen kääntely ei ole järkevää, jos se vielä tehdään taivasalla.

  Määräykset ja lait voivat olla mitä vaan, mutta tämä ”biokierrätys” Suomessa on täysin lapsen kengissä. Siksi tämä touhu on tuttua Envorin touhua, jossa on vain tarkoitus tehdä paljon rahaa. Kuitenkaan mistään mitään tajuamatta tai välittämättä.

  Opetelkaa kompostoimaan mädäte niinkuin se pitäisi ja saisitte edes vähän kunnioitusta itsellenne. Älkää vedotko uuteen tekniikkaan tai muuhunkaan, koska tuo tekniikka itsessään on täysin väärää.

  Vastaa