ÄKS

Äänekoskella ei uusia tartuntoja: “Äänekosken kohdalla ei voi puhua epidemiasta”

22.09.2020 16:24

THL ilmoitti tänään tiistaina, että Jyväskylässä on todettu 29 uutta koronavirustartuntaa, tilastot tulevat kuitenkin viiveellä ja jakaustuvat useamman päivän testaustuloksille. Tilanne Keski-Suomen maakunnan osalta on hyvin hallinnassa ja tartunnat liittyvät pääosin aiemmin todettuihin ryppäisiin

 

Vaikka Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on viime viikkoina ilmaantunut useita koronavirustartuntoja, tilanne on maakunnallisesti hyvin hallinnassa, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka.

– Keski-Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuus on väestöön suhteutettuna viime viikkoina ollutnousussa, mutta meidän onneksemme ne ovat olleet peräisin tunnetuista ryppäistä ja meillä on hyvin tiedossa se, mistä tartunnat on saatu. Tällä hetkellä tartuntaketjuja on lähtenyt esimerkiksi jääkiekkopiireistä. Noin 85 prosenttia tartunnan saaneista on myös ollut altistumisen vuoksi jo ennestään karanteenissa eikä ole näin altistanut lisää porukkaa, Leppäaho-Lakka toteaa.

Vs. johtajaylilääkäri Juha Palonevan mielestä on tärkeää, että kansalaiset pystyvät hahmottamaan tilanteen realistisesti kohonneista tartuntaluvuista huolimatta.

– Vaikka julkisuudesta on saattanut syntyä mielikuva vakavasta epidemiasta, niin hallitsematonta epidemiaa Keski-Suomessa ei tällä hetkellä ole, painottaa vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Testausmäärät ovat hieman laskeneet

Syksyllä on testattu moninkertainen määrä ihmisiä verrattuna kevään ensimmäiseen tartuntahuippuun. Viikolla 36 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella otettiin ja analysoitiin yli 5 000 näytettä. Viimeisten kahden viikon (viikot 37-38) aikana näytteenottoon hakeutuneiden oireisten määrä on ollut hiemanlaskeva. Esimerkiksi viime viikolla näytteidenoton määrässä oli 18 prosentin pudotus kysyntähuippuun verrattuna.

– On todennäköistä, että uusiakin ryppäitä tulee jatkossa, kun koronaväsymys vaivaa eikä ohjeista meinata jaksaa pitää kiinni. Tartunnan saaneet nuoret ovat kuitenkin tähän saakka toimineet hyvin vastuullisesti siinä mielessä, että iäkkäämpi sukupolvi on toistaiseksi välttynyt tartunnoilta, Leppäaho-Lakka kiittelee.

 Myös Äänekoskella tilanne on saatu hyvin hallintaan

Myös Äänekoskella on todettu tiistaiaamuun mennessä yhteensä 29 koronapositiivista samaan, syyskuun alussa alkaneeseen tartuntaketjuun.

Äänekosken kaupungin viimeaikaiset tartuntatautitoimenpiteet ovat olleet erittäin vaikuttavia ja tehokkaita ja koronatilanne on saatu hyvin hallintaan.  Myöskään Äänekosken kohdalla ei voida puhua epidemiasta.

– Meillä on ollut myös yksi tautirypäs, joka on saatu aisoihin testaamalla ja laittamalla altistuneet karanteeniin. Myös kaupungin tartuntatautitoimenpiteet ovat olleet vaikuttavia. Muun muassa Keski-Suomen ammattikoulun Piilolan yksikkö ja Äänekosken lukio ovat etäopetuksessa kahden viikon ajan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy