ÄKS

Huima 1982: Iso askel kohti nousua – vaikka yksi pelaaja sai ”moninkertaisen vankikarkurin” kohtelun

09.08.2022 16:52 (muokattu 09.08.2022 16:58)

KaPa ja Huima kävivät kärkijoukkueiden ankaran väännön, joka päättyi äänekoskelaisvieraiden eduksi Kari Hilpisen puskumaalin ansiosta. ”Nyt on pidettävä jalat tiukasti maassa”, Huima-pomo Pentti Kokko muistutti.

 

 • Ottelu 15/22
  Sunnuntai 8. elokuuta 1982
  Vimpelinlaakson urheilukenttä
  Kajaanin Palloilijat-Huima 0–1 (0–0)
  Maalit: 51. Kari Hilpinen 0–1
  Päätuomari: Timo Tainio
  Katsojamäärä: 1129
  Sarjasijoitus pelin jälkeen: 1. (edellisen pelin jälkeen 1.)

 

Kainuun Sanomien ennakkojutussakin se sanottiin suoraan: ”KaPalle kelpaa vain voitto!”

Huima ja Kapa johtivat II-divisioonan pohjoislohkoa; jos Huima voittaisi, venähtäisi ero jo viiteen pisteeseen. Voitto taas pitäisi KaPan vahvasti kiinni toisessa nousukarsintapaikassa.

Vaan kuinkas kävi: Huima haki arvokkaan vierasvoiton Kari Hilpisen maalilla, ja KaPa itse asiassa putosi sarjataulukossa kolmanneksi VPS:n taakse tasapistein.

”Hylätty maali masensi KaPan”, oli Kainuun Sanomien otsikko. Jutun kärki perustuikin tähän paitsioksi tuomittuun maaliin.

Ottelun 25. minuutilla Jari Lampinen torjui eteensä KaPan Jari Lindforsin laukauksen. Pat Walker ryntäsi paikalle ja pisti pallon maaliin. Tuomari Timo Tainio hylkäsi maalin paitsiona rajatuomarin kanssa neuvoteltuaan.

”Rajatuomari Taisto Määtällä ei ollut paras päivänsä. Hän erehtyi useamman kerran”, Kainuun Sanomat niittasi.

Sisä-Suomen Lehden ja Keskisuomalaisen raporteissa ei paitsiomaalille paljon rivejä uhrattu. Jutuissa korostuivat sen sijaan kapalaisten kovat otteet. ”Tainio joutui puhaltelemaan pilliinsä tuon tuostakin pitääkseen ottelun siistinä. Erityisesti Tero Melasalmea vartioitiin kuin moninkertaista vankikarkuria.”

Ottelun ratkaisu tuli toisen jakson alussa, kun Kari Hilpinen puski Hannu Kovasen syötön lähes 20 metristä aivan maalin vasempaan alanurkkaan.

KaPa ei luovuttanut helpolla, vaan lopussa ”Huima joutui vetäytymään italialaiseen puolustukseen viimeisten kymmenen minuutin ajaksi, jolloin KaPa painosti ankarasti”.

Huiman maaliero Hesarin sarjataulukossa kertoo, että maaleja syntyy, mutta omassa päässä soi harvemmin. Vain Isokylän Pallo-Pojat puolustaa yhtä hyvin. Hyökkääminen ei sen sijaa kemijärveläisiltä suju äänekoskelaisten lailla.

 

Kotimatkalle lähdettiin Kajaanista kuitenkin hykerryttävissä tunnelmissa: sarjajohto oli revennyt viiteen pisteeseen (tuohon aikaan ottelun voitosta sai kaksi pistettä), ja jäljellä oli seitsemän ottelua.

– Nyt on pelattava ottelu kerrallaan ja pidettävä jalat tiukasti maassa, alleviivasi joukkueenjohtaja, Huiman jalkapalloilun sielu Pena Kokko.

 

Artikkeli liittyy ÄKSän juttusarjaan Huiman historiallisesta kesästä 1982. Huima-futiksen 80-lukua voi muistella myös tässä Facebook-ryhmässä.

Lue lisää: Huima 1982: KaPa-pelurin ura päättyi dramaattisesti – Hilpinen, Makkonen ja Melasalmi maalasivat

Lue lisää: Reijo Rantanen Huiman kaikkien aikojen jalkapalloilija – 80-luvun tähdet jäivät lukijaäänestyksessä jälkeen

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy