ÄKS

Huima 1982: Surkea tuomari järjesti pisteet Huimalle Jämsänkoskella – ottiko maalin tehnyt Kovanen pallon mukaan kädellä?

23.05.2022 22:23 (muokattu 30.05.2022 21:50)

Jämsänkosken Ilveksellä piti olla kova jengi kesällä 1982. Mutta kausi kakkosen pohjoislohkossa alkoi kehnosti. Kuudennessa pelissä kotona kurssia piti muuttaa, kun vastaan tuli nousijajoukkue pohjoisen Keski-Suomen teollisuus-Koskelta. Mutta toisin kävi: Huima piti nollan, Rahkonen iski rankusta ja Kovanen viime hetken maalilla, joka herätti keskustelua.

 

  • Ottelu 5/22
  • Sunnuntai 23. toukokuuta 1982
  • Jämsänkosken pallokenttä
  • Jämsänkosken Ilves-Huima 0-2 (0-0)
  • Maalit: 67. (tai 83.) Seppo Rahkonen 0-1 (rp.), 90. Hannu Kovanen 0-2.
  • Päätuomari: Reijo Jalava.
  • Katsojamäärä: 300
  • Sarjasijoitus pelin jälkeen: 4. (edellisen pelin jälkeen 4.)

 

Otsikko on kiteytys siitä hengestä, jossa Jämsänkosken Ilveksen ja Huiman ottelusta raportoitiin jämsäläisessä Koillis-Hämeessä. Tilanne oli 0-0, kun Huima hyökkäsi viidellä kolmea vastaan ja ”pallo vedettiin Ilveksen liberon Asko Lampisen käteen”. Erotuomari Reijo Jalava empi hetken, mutta näytti sitten palloa pilkulle. Seppo Rahkonen laukoi pallon varmasti maaliin.

Hetkeä aiemmin oli toinen kotijoukkuetta kuumentanut tilanne. Huiman Sakari Happo esti kaksin käsin palloa. Se ponnahti kuitenkin Ilveksen Pekka Temoselle, joka oli pääsemässä karkuun Huiman puolustukselta. Silloin Jalava puhalsi pilliin, keskeytti pelin ja antoi Hapolle varoituksen, ei siis käyttänyt hyötynäkökohtaa.

Pelin loppuvaiheessa Hannu Kovanen pääsi viimeistelemään tulokseksi 0-2. Sekä Koillis-Hämeen että Keskisuomalaisen raportin mukaan hän sai pallon haltuunsa kädellä, mutta Jalava ei tätä huomannut. Sisä-Suomen Lehden mukaan Kovanen pääsi laukomaan tosissaan ja ”pallo ujelsi verkkoon”.

PELIN JÄLKEEN Ilveksen joukkueenjohtaja Ari Lehtinen syytti Jalavaa kovasanaisesti ”aloittelijamaisista virheistä”.

Tosin myös Koillis-Häme myönsi, että Huima hallitsi peliä hienokseltaan, mutta maalintekotaito oli kateissa samalla tavalla kuin Ilvekselläkin. Kari Hilpisellä ja Tero Melasalmella oli hyviä paikkoja, mutta maalinteko ei onnistunut.

Viiden pelin jälkeen Huima on tasapisteissä sarjakolmosen kanssa. Maaleja Huima on tehnyt selvästi muita kärkijoukkueita vähemmän.

 

Jämsänkosken Ilves oli puhunut ennen kautta jopa noususta, mutta 6 ottelun jälkeen se oli toiseksi viimeisenä voitettuaan vain yhden ottelun.

Huimalla sen sijaan kulki kovaa; tästäkin pelistä raporteissa annettiin tunnustusta monelle eri pelaajalle.

Artikkeli on osa ÄKSän juttusarjaa Huiman historiallisesta kesästä 1982. Huima-futiksen 80-lukua voi muistella myös tässä Facebook-ryhmässä.

Lue lisää: Paatelan muuri murtui lopullisesti – Kari Hilpiselle siirto Urhosta Huimaan oli ”toiveiden täyttymys”

Lue lisää: Painia, korista, rajua kilpajuoksua – ja tietenkin saunailtoja! Seppo Rahkosen päiväkirjat kertovat Huiman kaudesta 1982

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy