Iita kuudes yleisen sarjan SM-kisoissa

22.06.2021 10:02 (muokattu 22.06.2021 10:05)
Arkistokuva Iita Konosesta. Kuva: Jaarli Pirkkiö.

Viime perjantaista sunnuntaihin kisattiin Kuusankoskella Kouvolassa painonnoston yleisen sarjan SM-mitaleista.

Naisnostajia oli kisassa 70, kenties enemmän kuin koskaan. Äänekosken Huiman Iita Kononen nosti naisten sarjassa 64 kiloa, jossa oli eniten osanottajia, peräti 19 naista! Tämän vuoksi nostajat oli jaettu kahteen ryhmään ennakkoon ilmoitettujen tulosten mukaan. B-ryhmä nosti lauantaiaamuna ensiksi, ja A-ryhmä sen jälkeen. Iita nosti A-ryhmässä. Kilpailu sujui ennakoiden mukaan, sillä viimeisin olympianostajamme, Riossa esiintynyt Rovaniemen Reippaan Anni Vuohijoki hioi kisakuntoaan kolmen kullan arvoisesti tempaamalla 88 kiloa ja työntämällä 109 kiloa, joista tulosta 197 kilon verran. Vuohijoki on varasijalla Tokioon ja piakkoin pitäisi selvitä, nähdäänkö suomalaisväriä olympialavalla.

RoRea edustaa myös Jannike Bäckström, joka tempaisi 82 kiloa 20-vuotisten Suomen ennätykseksi. Hän työnsi 100 kiloa, joten yhteistulos 182 kiloa kirjattiin sekä 20-v SE:ksi että Pohjoismaiden ennätykseksi. Jannikelle kolme hopeaa. Puntti-Karhujen Suvi Talasterä selvitti ensin vaakan ja taisteli itsensä kolmelle pronssille tempaamalla 76, työntämällä 95 kiloa kooten näin 164 kiloa.

Neljänneksi nosti 15-vuotias Janette Ylisoini Keravan Bodonoksesta. Janette tempaisi 74 kiloa, mutta 77 kiloa epäonnistui, joten Iitan nimissä pysyy vielä 15-vuotiaiden tyttöjen SE 75 kiloa. Sen sijaan työnnön ennätyksen Janette ryösti omiin nimiinsä 90 kilon työnnöllä, Iitan aiempi oli 80 kiloa. Näin myös yhteistulos siirtyi Janeten nimiin 164 kilolla, Iitan aiempi oli 155 kiloa.

Seuraavat neljä sijaa olivatkin tiukkoja, kilon kahden sisällä. Viides oli Alahärmän Kisan Nea Kunnari 156 kilon tuloksella, josta tempaus 70 ja työntö 86 kiloa. Iita oli hienosti kuudes 155 kilon tuloksella, häviten siis kilolla Nealle. Iita hallitsi helteisen kelin hienosti, tankkaus osui nappiin, sillä tukalassa verryttelytilassa hän tempaisi 68 kiloa kolmesti, ennen kuin kisalavalla nousi kauniisti niin 70, 73 kuin 75 kiloakin, jolla hän sivuisi omissa nimissään olevaa 15v SE:tä. Tiukasta kisasta kertoo, että kaksi kiloa enemmän tempaamalla hän olisi riistänyt Suvi Talasterältä tempauspronssin. Työnnössä nousi avausrata 80 kiloa helposti ja 83 kiloa tuli kahdesti rinnalle, mutta työnnöt epäonnistuivat. Seitsemäksi sijoittui Lappeenrannan painonnostajien Henna Pöyhönen samalla 155 kilon tuloksella kuin Iita. Iitan tulos oli ensiksi valmis, siksi hän on sijoituksen ylempänä. Tampereen Pyrinnön Niina Laine oli kahdeksas 154 kilon tuloksella. Tuloksista ilmenevät seuraavat 10 sijaa.

Tavallisesti yleisen sarjan SM-kisat kisataan helmikuussa, joten nyt helteisestä kelistä kisoissa kertyi Iitalle arvokasta kokemusta ajatellen nuorten EM-kisoja, jotka järjestetään Puolassa elokuussa. Iitan kisaonnistumista edisti yhteistyö Äänekosken seurakunnan kanssa, kun hän sai osan rippileirin tehtävistä kotitehtäviksi, jotta pystyi harjoittelemaan kisaan. Ensi kesänä Äänekosken seurakunnalla onkin suunnitteilla Sporttiripari.

Tyhjin käsin Iitan ei tarvinnut kotiin lähteä, sillä SM-kisojen yhteydessä Iitalle jaettiin Suomen Painonnostoliiton plakaatti parhaana 15-vuotisena tyttönostajana vuonna 2020 sekä joulukuussa 2020 etänä Rovaniemellä kisatuista 17-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisoista pronssimitali.