ÄKS

Kangaspuut kasaan ja kainaloon. Kotitalousneuvonta muutti vanhalle seurakuntatalolle

04.09.2015 16:50
Koskelan väkeä muuttopuuhissa. Satu Luukkainen, Anu Pajunurmi, Katariina Hiukka, Paula Nieminen-Lehto ja Tuija Karvonen kantoivat hiki hatussa tavaroita autoon ja autosta ulos.
Kotitalousneuvonta kasasi kangaspuunsa torstaina ja kiikutti ne Kotakennääntien varresta kaupungin ydinkeskustaan. Louskutus alkaa ihan pian uusissa valoisissa tiloissa.

 

Kotitalousneuvonnan päämajana toiminut rakennus tuli tiensä päähän. Kangaspuut ovat louskuneet monta vuosikymmentä idyllisen talon kerroksissa. Nyt tuli aika muuttaa, ja matonkuteet, loimet, loimitukit, sukkulat, niinet, polkuset ja kaikki muut tykötarpeet vanhalle seurakuntatalolle Kautontie kolmoseen.

Torstaina pidetyissä muuttotalkoissa hitaimmat meinasivat jäädä jalkoihin, niin oli kova meininki Koskelan henkilökunnalla ja muuttamaan tulleilla apukäsillä. Kuusitoista kangaspuuta ja vuosikymmenten aikana kertyneet tärkeät asiat siirtyivät paikasta a paikkaan b yhdessä hujausessa.

– Kuusi tuntia siinä meni ja nyt alkaa uusi urakka, kun kangaspuita ryhdytään kasaamaan, rehtori Paula Nieminen-Lehto ynnää.

IMG_2453

Loimi visusti rullalla. Tästä läjästä ei äkkinäinen saisi kangaspuita aikaiseksi.

Tilat vanhalla seurakuntatalolla ovat loistavat. Valoisat ja isot huoneet, eikä hankalia portaita. Muutto oli ajankohtainen jo pitkään, mutta konkretisoitui pikaisella aikataululla.

– Päätös tehtiin kolme viikkoa sitten. Ajattelin, että ennätämme kutoa loimet pois, mutta elokuun komeat kelit vei kutojat marjapuskiin ja –metsiin. Kieputimme kutomattomat loimet kätevästi rullalle, ja kohta saadaan puut kudontakuntoon, esittelee kahdeksan vuotta opettajana Koskelassa toiminut Tuija Karvonen tiukasti muoviin käärittyä loimikääröä.

Kutojia riittää ja innostus sen kuin vain lisääntyy. Uusia, siis aivan vihreitä, kutojia ilmoittautui Koskelan kurssille ennätykselliset yksitoista.

– Toiveessa on saada kaksi ryhmää, aivan mahtava juttu, Karvonen huokaa.

Käytännössä kutoa voi mitä vain. Mattojen ja poppanoiden lisäksi kangaspuilla on loihdittu huopia ja upeita silkkihuiveja.

– Meillä on kaksimetriset puut, joilla voi kutoa vaikkapa olohuoneeseensa 180 senttiä leveän maton. Haaveena on saada myös ompelukoneelle  ja saumurile tilat, joilla voi käydä surauttamassa kankaita jos tarvetta tulee, ompelupisteestä haaveileva ja käsityönopettajaksi tunnustautuva Karvonen vinkkaa.

Eikä aikaakaan kun jo lyötiin tutustumistarjouskin tiskiin.

– Ensimmäisen päivän saa kutoa ilmaiseksi, Karvonen keksii ja rehtori Nieminen-Lehto antaa siunauksen tarjoukselle.

Piiri alkaa pyöriä 14. syyskuuta. On kymmenen päivää aikaa sisustaa ja saada puut käyttökuntoon.

Uudet tilat ovat valoisat ja avarat.

Uusiin tiloihin tulvii valoa sisään.

KOTITALOUSNEUVONTA on Koskelan Setlementti ry:n alaisuudessa toimiva käsityöharrastajien kohtaamispaikka, joka tarjoaa työskentelymahdollisuuden ja neuvontaa kankaankudonnasta innostuneille sekä opastusta vaatteiden ompeluun ja käsitöihin liittyviin pulmatilanteisiin.

Kotitalousneuvonnassa on kudontavalmiiksi rakennettuja loimia asiakaskäyttöön: mattoihin, poppanoihin, kaitaliinoihin, pyyhkeisiin, matkahuopiin, laukkukankaisiin tai muihin sellaisiin. Kotitalousneuvoja on paikalla opastamassa maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin. Neuvontaan ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin kokeneemmatkin harrastajat. Kutomassa voi käydä myös iltaisin ja viikonloppuisin, kun hakee avaimen tiloihin. Kudonnasta peritään edullinen päivämaksu ja loimesta veloitetaan metrimäärän mukaan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy