ÄKS

Kapeenniemen virkistysalueella muutoksia – Kävijämäärän lisääntyminen tuo mukanaan lieveilmiöitä

29.05.2024 15:45

Äänekosken kaupungin vetämä Vetovoimaiset virkistysalueet -hanke toteutettiin vuoden 2023 aikana. Siihen saatiin rahoitusta noin 38 000 euroa Leader VIISARIlta. Hankkeen tarkoituksena oli kehittää jo valmiiksi suosittuja retkeily- ja veneilykohteita Äänekoskella. Hankkeen kehityskohteiksi valittiin Kapeenniemen virkistysalue, Rekolahti, Viukarin saari sekä Petäjäsaari.

Yksi Äänekosken suosituimmista retkikohteista on Kapeenniemen virkistysalue. Se pitää sisällään kolme eri tasoista reittiä, joiden varsilla on laavuja, tulentekopaikkoja sekä esteetön maalaituri. Hankkeen avulla laavuja kunnostettiin, tuotiin uusi pöytäryhmä, lisättiin ohjeistusta alueen käytöstä ja tehtiin uusi polttopuu- ja jätekatos.

Kapeenniemellä kävijämäärät ovat kasvaneet koronavuosien aikana ja niiden jälkeen lähimatkailun suosion kasvaessa. Alueella roskaaminen lisääntyi huomattavasti kävijöiden myötä ja samalla havaittiin puutteet kierrätysmahdollisuuksissa. Nyt uudessa jätekatoksessa löytyy kierrätysmahdollisuus suurimmalle osalle jätteistä, mitä retkeillessä syntyy. Retkeilijän vastuulla on ottaa mukaan omat roskat ja pitää luonto siistinä, jotta muutkin retkeilijät pääsevät nauttimaan viihtyisästä ympäristöstä.

Retkellä tehdään usein tulipaikalla tulet ja lämmitetään eväitä. Tätä varten Kapeenniemen reitin alkuun on jätekatoksen yhteyteen rakennettu myös polttopuupiste. Tältä pisteeltä jokainen retkeilijä voi ottaa mukaansa tarvitsemansa määrän puita, eikä tarvitse pettyä tulipaikalla, jos puut ovatkin jostain syystä loppu. Otathan mukaasi vain retkeilyä varten tarvitsemasi puut, etkä kuljeta niitä pois Kapeenniemen alueelta. Hankkeessa toteutetut kyltit helpottavat alueen käyttöä, eli ne muistuttavat ottamaan polttopuut mukaan ja miten alueella toimitaan turvallisesti.

Huomioithan, että tulen saa tehdä vain virallisella tulentekopaikalla. Metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko kaikilla paikoilla on kielletty!

Vetovoimaiset virkistysalueet -hankkeella kehitettiin myös vesistökohteita

Leader Viisarin rahoittaman Vetovoimaiset virkistysalueet hankkeen avulla kehitettiin myös Äänekosken suosittuja vesistökohteita Viukarin saarta, Petäjäsaarta sekä Rekolahtea. Näihin kohteisiin lisättiin alueesta kertovat kyltit, tehtiin uudet ekologiset kuivakäymälät sekä tarpeen mukaan paranneltiin esimerkiksi tulipaikkojen penkkejä. Kohteet ovat olleet erityisesti veneilijöiden suosikkikohteita kesäisin.

– Hankkeen avulla pyrittiin tekemään pieniä konkreettisia parannuksia alueiden käyttökokemuksen parantamiseksi, kertoo Äänekosken kaupungin kehityspäällikkö Tanja Sulin.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy