ÄKS

Mielipide: Repivää pelipolitiikkaa Äänekoskella

29.05.2023 09:53 (muokattu 30.05.2023 10:37)

Äänekoski on suurien ongelmien edessä. Niiden ratkaisussa onnistuminen parhaalla tavalla edellyttää hyvää joukkuehenkeä, mikä taas vaatii luottamuksen parantumista valtuustoryhmien välillä. Kuulemani mukaan käyty juonittelu, painostaminen ja uhkailu luottamuspaikkojen jaossa vaikuttaa päinvastaisesti. 

 Ollaanpa ryhmäloikkauksista mitä mieltä tahansa, tosiasia on, että Maltilliset on oikeutettu ryhmäkokonsa edellyttämiin paikkoihin hallinnossa. ”Maltilliset on todennut aikovansa olla merkittävä tekijä kaupungin kunnallispolitiikassa ja lähtevänsä mukaan seuraaviin kunnallisvaaleihin” (Sisiksen hyvä pääkirjoitus 9.5). ”Julistuksen” uskottavuus joutuu kuitenkin kyseenalaiseksi ryhmän luovuttua sille yksiselitteisesti kuuluvasta vaikuttamisen kannalta keskeisestä hallituspaikasta. Vastineeksi he hyväksyivät kaksi vallatonta valtuuston varapuheenjohtajuutta. Kaksi varapuheenjohtajuutta samalle ryhmälle on outo ja jopa koominen ratkaisu. 

Marjo Steffanson pohti (ÄKS 10.5.) oikeudenmukaisuutta ja moraalia ryhmäloikkauksien tapahtuessa. Pohdinta onkin paikallaan, mutta ratkaisujen pitää perustua lakiin. Päinvastoin kuin Marjo kirjoitti, kunnallisvaalit on nimenomaan henkilövaali, mihin uuden ryhmän oikeudet perustuvatkin.  Mutta jos ruoditaan oikeudenmukaisuutta ja moraalia käsillä olevassa asiassa, kartoitus tulisi alkaa lähtöryhmien toiminnasta ja ryhmästä eroamisen syistä. Oleellisinta on tutkia paikkojen jakoratkaisun synnyttäjien moraalia, hehän tämän sopan ovat keittäneet. Kesäkuun valtuuston kokouksessa punnitaan ylimmän vallankäyttäjän moraali.

Olisiko mitenkään mahdollista, että Äänekoskella alettaisi jakaa valtaa rehdisti äänestäjien tahdon mukaisesti ja tyydyttäisi siihen, eikä juonittaisi erilaisten yhtymien avulla yli oman osuuden.  Neuvottelemalla turvattaisi pienryhmien mukana olo sekä hyödynnettäisi joustavasti osaajien käyttö. 

Pentti Salminen politiikan seurailija

Vastaa

  1. Marrti Isoviita sanoo:

    Toisaalta asiaa voidaan ajatella myös niin, että paikat jaetaan viime kuntavaalien voimasuhteiden mukaan. Maltilliset on perustettu kuntavaalien jälkeen kahdesta eri ryhmästä eronneista valtuutetuista, eli tämmöstä ryhmää ei vaaleissa ollut, joten paikkojakaan ei automaattisesti tule.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy