ÄKS

Piilolanniemeen koko kylän yhteisöpuutarha

29.04.2021 13:41 (muokattu 21.07.2021 13:34)
Sirpa Kortelainen kokeilemassa alueella viljeltävyysmittausta

Äänekoskelle Piilolanniemen rantaan on tulossa yhteisöpuutarha osana Vihreä Uusiutuva Äänekoski- hanketta. 

 

Hanke lähti viime vuoden joulukuussa liikkeelle, kun maisema-arkkitehti Suvi Pohjola-Stenroosille annettiin toimeksianto ja tiedot alueesta kuvien ja karttakuvien avulla.

Kokonaisuudesta on rakentumassa neljä erilaista puutarhaa sisältävä alue, jonka jokaisella puutarhalla on omat funktiot. Osa-alueita ovat terapiapuutarha, pörriäispuutarha, hyöty- ja keittiöpuutarha ja oppipuutarha.

– Puutarhaa lähdetään toteuttamaan yhteistyössä kaupungin ja Pohjoisen Keski- Suomen Ammattiopiston, Tarvaalan yksikön Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto-opiskelijoiden kanssa, lehtori Tarja Hyötyläinen selvittää.

– Puutarha -hankkeen tavoitteena on myös kiertotalous, kaupungin viheralueiden monipuolistaminen, luonnon monimuotoistaminen, kuntouttava työtoiminta, kestävä kehitys, yhteisöllisyys ja hyvinvoinnin ja terveyden tukeminen, projektipäällikkö Sirpa Kortelainen lisää.”

Yhteisöpuutarha on suunniteltu esteettömäksi ja sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Kaikki ovat otettu huomioon hankkeessa. Puutarha soveltuu esimerkiksi koulujen ja päiväkotienkin käyttöön, sillä kasvua voi ihmetellä keväästä syksyyn saakka.

– Tärkeänä aspektina on ollut hyvinvointi ja alueessa halutaan kaikille asukkaille yhteinen virkistysalue, jonne lapsiperheet voivat mennä huoletta, sillä kaikki istutettavat kasvit tulevat olemaan myrkyttömiä ja alueelle on tulossa paljon hyötykäyttöön soveltuvia kasveja ja yrttejä, Kortelainen kertoo.

Terapiapuutarhaan on kolme pergolan läpi johtavaa sisäänkäyntiä, joista kaksi tulevat olemaan palvelutalon tontilta ja yksi rannan puolen ulkoilutieltä. Aisti- ja terapiapuutarhaan on tulossa eri aisteja kutkuttavia kasveja. Makupuutarhaan tulee viinimarjoja ja pensasmustikoita, jonka läpi kuljetaan tuoksuvaan puutarhaan, jonne istutetaan mm. jasmiketta, tuoksukurjenpolvia ja näihin sopivia perennoja. Silmiä hiveleviä värejä ja muotoja tarjoilee vastaväreillä sävytetty lohko, jonne on tulossa keltaista ja punaista ja sinistä ja valkoista. Viimeiseen tuntoaistia houkuttelevaan osioon tulee mm. kääpiöpallohopeakuusi, nukkapähkämö ja hyöhenpensas. – Myös äänimaailma on otettu huomioon ja ääniaistimuksia onkin tulossa tuottamaan tuulikellot ja aktiivisesti ääntä tullaan luomaan erilaisilla erikoisilla lehmänkelloilla.

Hyötypuutarha tulee sijaitsemaan rannan suuntaisesti Eerolankadun varrella. Sisäänkäynti tulee tapahtumaan Eerolankadun etelänpuoleiselta tieltä. Puutarha on jaoteltu erilaisiin vyöhykkeisiin seuraten permakulttuurin periaatteita. Alueelle on tulossa opetusta ja terapiaa varten laatikkoviljemiä. Avomaaviljemiä, joihin tulee perunaa, maissia, hernettä ja kurpitsaa. Hedelmäpuita, marjapensaita, joiden taakse rauhalliseen paikkaan tullaan sijoittamaan viisi mehiläispesää, puutarhavaja, heinäseipäistä rakennettu kuusikulmainen monikäyttötila esimerkiksi kokoontumiseen, evästelyyn ja opetukseen.

Pörriäispuutarha tulee sijaitsemaan Eerolankadun rannan puoleisessa kulmassa. Sinne tulee johtamaan kaksi kulkua, toinen rannan puolelta ja toinen hyötypuutarhan kautta. Pörriäispuutarhan funktio on tukea luonnon monimuotoisuutta – pölyttäjien toimintaa, lisätä yhteisön tietämystä pölyttäjien toiminnasta, sekä rakentaa luontoyhteyttä ja virkistymistä. Pörriäispuutarhan kasvillisuus tulee olemaan keskeisessä asemassa ja se rakentuukin kolmesta kerroksesta, puista, pensaista ja perennoista. Erityisesti on suosittu lajeja, jotka tuottavat mettä pölyttäjille, ovat kotimaista alkuperää, joiden siemeniä linnut syövät ja jotka muodostavat aistinvaraisesti kauniita kokonaisuuksia, Sirpa kertoo.

Juttua muokattu 21.7.2021 klo 13.30: Tarkennettu yhteistyökumppanin kirjoitusasu. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy