Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä – sakon paikka


Sähköpotkulauta näyttää potkulaudalta, mutta se käyttää sähköä kulkeakseen.

Poliisi muistuttaa että sähköpotkulaudan käyttäjä on tieliikennelain mukaan polkupyöräilijä, joten potkulaudalla liikutaan pyörätiellä tai ajoradalla – ei jalkakäytävällä.

Sähköpotkulautoja on jälleen ilmestynyt katukuvaan, ja vuokrattavia sähköpotkulautoja on myös useissa kaupungeissa. Yleisimmät sähköpotkulaudat ovat kevyitä sähköajoneuvoja, jotka ovat teholtaan enintään 1 kW ja rakenteelliselta enimmäisnopeudeltaan 16 – 25 km/h.

Osa sähköpotkulautoja käyttävistä aiheuttaa vaaratilanteita puikkelehtiessaan jalkakäytävällä kävelijöiden seassa. Jalkakäytävällä ei saa ajaa, ja sähköpotkulaudan hiljaisuuden vuoksi jalankulkija ei huomaa sen lähestymistä helposti. Jalankulkijalla on luottamusperiaatteen mukaisesti lupa luottaa, että sähköpotkulautailijat noudattavat liikennesääntöjä. Nopeus lisää entisestään sen käyttäjän vastuuta ja velvollisuutta ajaa vain siellä, missä se on sallittua.

Yleiset säännöt, että jokaisen on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta, koskevat niin jalankulkijoita, pyöräilijöitä kuin sähköpotkulautojenkin käyttäjiä. Tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus tulee uutena lakiin kirjattuna asiana 1.6. alkaen: Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi. Tästä asiasta voit lukea lisää tämänpäiväisestä Sisä-Suomen poliisilaitoksen Facebook-päivityksestä.

Jos sähköpotkulaudalla ajaa jalkakäytävällä, poliisi voi kirjoittaa siitä 40 euron sakon.

Alempitehoinen sähköpotkulauta, jonka moottorin teho on enintään 1 kW ja suurin rakenteellinen nopeus on enintään 15 km/h, määritellään jalankulkua avustavaksi tai korvaavaksi liikkumisvälineeksi. Tällaisella laudalla liikkuva katsotaan jalankulkijaksi. Alempitehoista sähköpotkulautaa saa kuljettaa myös jalkakäytävällä, mutta sen kuljettajan on annettava jalankulkijalle esteetön kulku. Näitä sähköpotkulautoja näkee liikenteessä kuitenkin harvoin.

Turvallista liikkumista, liikuitpa sitten jalan tai millä välineellä tahansa!

Vastaa