ÄKS

1643 päivän odotus päättyi viime sekuntien trilleriin – Huimalle iso kotivoitto

15.10.2017 21:03 (muokattu 15.10.2017 21:04)
Otto Jämsen osoitti kovuuttaan Aalto-Basketin pelaajia vastaan.

Koripalloa, Miesten B-divari
Huima–Aalto-Basket 60–58 (29–34)

Siitä ehti kulua 1643 päivää. Edellisestä Äänekoskella pelatusta valtakunnan tason miesten koripallopelistä.

Ei siis ihme, että alueellisesta kakkosdivarista noussutta kotijoukkuetta jännitti. Yleisöäkin oli kerääntynyt paikalle historiallista hetkeä todistamaan reilut 300 silmäparia.

Maaliskuussa 2013 Huima voitti A-divarin pelissä Liikuntatalolla nykyisin Korisliigaa pelaavan BC Nokian neljällä pisteellä. Kevään päätteeksi Huima jätti tekohengityksen puolelle menneen kilpavarustelun taakseen ja lähti kakkoseen kasvattamaan uutta pelaajapolvea.

Sunnuntainen comeback-peli oli vielä tiukempi kuin neljän vuoden takainen jäähyväisottelu. Voitto ratkesi vasta summerin soittoon, kun helsinkiläisvieraat eivät kyenneet edes yrittämään koria.

Muutamaa sekuntia aiemmin vapaaheittoviivalle päässyt Huiman Henry Boyd oli heittänyt ensimmäisen yrityksensä koriin ja toisen ohi.

Henry Boydin jalkatyö toimi.

OTTELU päättyi kihelmöivästi, vaikka kolmannen jakson puolivälissä näytti pahalta. Tuolloin Aallon Sander Stahl vei vieraan vapaaheitolla jo 33–46-johtoon.

Huima kuitenkin jaksoi luottaa tekemiseensä ja vei seuraavat kuusi ja puoli minuuttia peräti 15–0. Ja trillerin lopussa Juha Stenin valmentamaa ryhmää odotti palkinto: kauden avausvoitto.

– Pidimme tempon tarkoituksellisesti ylikovana. Uskoimme, että peli tulee vielä kääntymään meille – mutta viime hetkelle se venyi, Sten huokaili taiston tauottua.

Taustalla oli tieto siitä, että Aalto-Basket oli juuri lauantaina hävinnyt Jyväskylässä JyWeä vastaan.

Puolustuksen onnistumisesta kertoo myös lopputulos. Korismatsia ei kovin usein voiteta tekemällä 60 pistettä.

– Mahtavaa, että pystyttiin voittamaan, vaikka heitettiin näin huonosti.

Pena Ranta näytti vauhtiin päästessään välillä jalkapalloilijalta.

HEITTOPELI oli tosiaan varsin kehnoa – puolin ja toisin. Aalto ei esimerkiksi saanut koriin yhtään kolmosta 11 yrityksestään. Huima sentään pudotti neljä kolmosta, mutta yrityksiä oli peräti 27.

Lisäksi molempien joukkueiden kakkosprosentit jäivät alle 40:n ja vapaaheitoista molemmat joukkueet saivat koriin vain joka toisen.

– Kyllähän meitä jännitti, Sten myönsi ongelman.

Ongelman toinen puoli on siinä, että vauhdikkaan pelitavan seurauksena tulleet heittopaikat olivat laadukkaita. On selvää, ettei näin huonoja heittopäiviä kauden mittaan tule ainakaan kovin montaa.

– Jos jättäisimme tuollaiset paikat käyttämättä, niin emme tule normaalissa viisi–vastaan–viisi-pelissä saamaan yhtä hyviä paikkoja.

Juha Sten aikalisällä.

JÄNNITYS näkyi hyökkäyspelissä muutenkin. Huima teki pakottamattomia, jopa noloja syöttövirheitä toistuvasti. Menetyksiä kertyi molemmille joukkueille 20, mutta rutinoidun Aalto-Basketin menetykset olivat enemmän Huiman puolustuksen aikaansaannosta kuin omaa kehnoutta.

Menetykset olivat Huimalle kohtalokkaita etenkin avauspuoliskolla, sillä vieraat pääsivät juoksemaan 12 menetyksestä 15 pistettä. Toisella puoliskolla Huima sai vähennettyä menetykset kahdeksaan ja samalla eliminoitua menetysten seuraukset. Aalto hyötyi Huiman toisen puoliskon menetyksistä vain kaksi pistettä.

Sten ei itse päässyt mukaan torstain treeneihin, joissa joukkue oli apuvalmentajiensa Toni Salosen ja Jarmo Räisäsen johdolla tehnyt ihmeitä.

– Toni ja Jarmo laittoivat torstaina puolustuksemme pakettiin, Sten kiitti.

Kasperi Häkkinen nostaa korin, josta alkoi Huiman kiri.

HUIMALLE kyseessä oli samalla revanssi kevään karsintapeleistä. Tuolloin nimeä PUS-Basket kantanut Aalto löi Huiman Liikuntatalolla 70–80.

– Silloin hävisimme nimenomaan tilannekovuudessa ja pelitempossa. Nyt pärjäsimme näissä asioissa.

Sarjaohjelman julkaisu kesällä antoikin Huimalle lisää motivaatiota kauden kotiavaukseen.

– Peli Aalto-Basketia vastaan oli kesästä saakka merkitty isolla ainakin mun kalenteriin, Sten myönsi.

Ensimmäisen kotipelin voittamisella oli muutenkin suuri merkitys.

– Meillä on paljon nuoria pelaajia, jotka pelaa ensimmäistä kertaa tällä tasolla. Heidän itseluottamuksensa kannalta on tärkeää saada kauden alussa voittoja.

Olettaa saattaa, että yleisökin lienee tyytyväinen saadessaan kotivoiton trillerin päätteeksi – vaikkei Huiman hyökkäyspelin taso häikäissytkään.

Roni Hyvärinen väänsi väkevästi ja sai aikaan kolme pallonriistoa.

HUIMAN tehokkaimmat olivat tärkeän pallonriiston pelin loppuhetkillä ottanut Boyd (10/2/4 syöttöä) ja Aallon kovimman korintekijän Oliver Kaistin normaalitehoja heikommaksi paimentanut Joni Pohjonen (10/8/3).

Peliminuutteihin suhteutettuna Kasperi Häkkinen (8/0) onnistui mainiosti. Vain kymmenen minuuttia pelanneen Häkkisen vahva tahtokori aloitti Huiman kirin kolmannella jaksolla. Lisäksi Häkkisen plus–miinus-lukema (9) oli joukkueen toiseksi paras Markus Sannan (10) jälkeen.

Roni Hyvärinen (8/2/3 riistoa) heitti kehnosti, mutta sai silti tärkeitä onnistumisisa. Isossa roolissa olivat myös kokeneet Pena Ranta (8/5) ja Sami Mäntymaa (7/7), vaikka kummankin heittopeli tökki todella pahasti.

Vieraiden tehokkaimmat olivat Kaisti (18/5) ja Matti Hautala (10/13).

Joni Pohjonen oli vaikea pideltävä korin alla.

OTTELU oli Huimalle kauden toinen. Aalto-Basket on hävinnyt kaikki kolme otteluaan. Sarjan kärjessä ovat kaikki kolme peliään voittaneet LoKoKo Bisons ja Munkkiniemen Kisapojat.

Huiman seuraava peli on ensi sunnuntaina Espoossa EBT:tä vastaan.

Huima kiitti yli 300-päistä katsomoa trillerin päätteeksi.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy