ÄKS

50-vuotias Mikko Kymäläinen: Paperiton maailma ei pelota

21.11.2015 09:00
50-vuotias Keski-Suomen Painotuotteen Mikko Kymäläinen nojailee yhtiön perustamisvuonna 1981 ostettuun kohopainokoneeseen.
Siitä on tasan viisikymmentä vuotta kun Keski-Suomen Painotuotteen omistaja ja toimitusjohtaja Mikko Kymäläinen syntyi. Tänään lähipiirissä virstanpylvästä juhliva Kymäläinen on nähnyt painoalan myllerrykset läheltä. Moni asia maailmassa muuttuu nopeasti ja painoala on kuluneen parin vuosikymmenen aikana muuttunut erittäin nopeasti.

 

Kymäläinen syntyi perheensä kuopukseksi 21.11.1965 Helsingissä, valmiina oli odottamassa kolme vuotta vanhempi sisko Maria, joka niin ikään työskentelee yrityksessä.

– Asuin ensimmäiset kolme vuotta Helsingissä. Muutama vuosi lapsuutta meni Jyväskylässä ja Joensuussa, kunnes muutimme Äänekoskelle, äidin syntymäkotiin Hietamalle. Aloitin kolmannen luokan Hietaman koulussa, vanhaa kotitaloaan Hietamalla asuttava Kymäläinen muistelee elämänsä ensimmäistä vuosikymmentä.

Äänekosken Teollisuuskadulla toimiva yritys työllistää tänä päivänä 11 henkilöä.

– Isäni perusti Keski-Suomen Painotuotteen silloisen lukion rehtori Antti Nikulan ja hänen veljensä Jarmon sekä Seppo Lehtosen kanssa vuonna 1981. Ensimmäiset toimitilat sijaitsivat nuorisotila Spotin kellarikerroksessa.

Peruskoulun jälkeen, yrityksen perustamisvuonna, miehen alku tuli painotuotteelle kesätöihin.

– Kevätjuhlan jälkeen oli kuitenkin ensin ohjelmassa koripalloturnaus ja rippileiri. Olen työskennellyt yrityksessä pääosin siitä lähtien, lukuun ottamatta opiskelujaksoja, Kymäläinen kertoo.

Yhtiön toimitusjohtajaksi Kymäläinen siirtyi vuonna 1993. Samalla hän ja sisarensa Maria ja minä tulivat yhtiön osakkaaksi.

34 VUODESSA painoala on muuttunut radikaalisti. Kymäläisen sanoin ”kaikki on mennyt ihan uusiksi.” Perustetun firman alkuperäisiä koneita hallista löytyy yksi.

– Kone ei ole päivittäisessä käytössä, mutta silloin tällöin kohopainokoneelle tulee tarvetta.

Kehitys on harpannut aimo askeleen siitä, kun Mikko otti ohjat käsiinsä.

– Työvaiheet ja koneet ovat digitalisoituneet. Digipainokoneet ovat olleet käytössä viitisentoista vuotta. Jos verrataan, kuinka silloin tehtiin painolevyjä siihen, kuinka niitä nyt tehdään, niin asia on ihan eri. Enää ei tehdä käsityötä. Ennen tehtiin asemointi käsipelissä, levyt laitettiin valotusraamiin osaväriflmin kanssa kanssa, valotettiin ja kehitettiin käsin.

Nopeus ja tehokkuus on tullut tällekin alalle. Jos asiakas tarvitsee 500 kappaletta käyntikortteja, niin kuinka nopeasti ne voi saada, jos koneet ovat vapaana ja laitetaan tuulemaan?

– Varttitunnissa. Vuonna 1993 sai odottaa kaksi päivää.

Myös asiakkaat vaativat nopeaa palvelua. Kymäläinen kertoo, että aina ei töihin tullessa tiedä, mitä tehdään ylihuomenna.

– Rytmi on todella nopea. Ennen meillä oli kuormitustaulukoita laadittuna jopa pariksi viikoksi eteenpäin.

LAMA JA PAINOALAN murros näkyvät myös Keski-Suomen Painotuotteella. Jotta pysyy mukana bisneksessä on muututtava siinä missä maailmakin.

– Painoalalla kaikki puhuvat laadusta, aikataulusta, hinnoittelusta ja luotettavuudesta. Ehkä erotumme kilpailijoistamme siinä, että olemme pitkäjänteinen kotimainen toimija, vaikka teemme myös spottikauppaa. Tukijalkamme on pitkäjänteisessä yhteistyössä, joka on enemmän kuin yksi kauppa. Asiakaskunta kattaa koko Suomen. Jos olisimme vain Äänekosken seudun varassa, meillä olisi ehkä pari työntekijää, Kymäläinen laskee.

Parissakymmenessä vuodessa alan radikaalinen muutos näkyy yritysten katona. Kymäläinen kertoo, kuinka jossain vaiheessa painotaloiksi luokiteltuja yrityksiä oli Suomessa 2800, Äänekoskellakin kolme ja Suolahdessa kaksi.

– Nyt niitä on ehkä 800-900 ja yleinen arvio on, että niistä on puolet liikaa. Äänekoskella ei ole enää kuin yksi toimija, eli me.

Ajatus paperittomasta maailmasta ei huolestuta yhtiön omistajaa.

– Sähköiset palvelut valtaavat alaa, ja uudet sukupolvet käyttää entistä jouhevammin netistä saatavia palveluja. Paperia tarvitaan vielä kauan. Jo nyt teemme paperisista julkaisuista myös e-julkaisuja. En usko mihinkään yhteen mullistavaan juttuun, mutta digipainaminen menee koko ajan eteenpäin. Haluamme pysyä menossa mukana, ja viime keväänä investoimme uuteen digipainokoneeseen. Uskon, että ihmiset haluavat vielä muutaman kymmenen vuotta lukea kirjansa kirjana ja ison osan sanomalehdistä paperisena, mutta painosmäärät pienentyvät, sen uskon.

EIHÄN ELÄMÄ pelkkää työtä ja yrityksen pyörittämistä ole, vaan aikaa riittää myös rakkaiden urheilulajien harrastamiseen. Monimuotoinen liikunta sekä valmennustyö pitävät viisikymppisen vireessä.

– Valmennan Huiman naisten kakkosjoukkuetta Paajasen Jorkun kanssa ja auttelen Mervi Nurmea ykkösjoukkueen kanssa. Itse en ole pelannut vuoteen koripalloa. Tavoitteellisesti pelasin junnuna, ja laji jäi elämääni pysyvästi. Tärkeä harrastus on myös golf ja uutena jäykkä kroppa on saanut kyytiä joogatunneilla. Jooga on pirun hyvä ja fyysinen liikuntamuoto ikääntyvälle vartalolle. Tunneilla saa nauraa itselleen kun tajuaa kuinka jäykkä sitä onkaan.

Toimitusjohtaja ei istu vain työpöytänsä ääressä. Hän huseeraa myös painon puolella aina tarvittaessa.

– Minä kerään vaikka käpyjä jos yhtiön etu sitä vaatii. Antaa kuitenkin ammattilaisten hoitaa homma, minä voin autella ja kantaa laatikoita, Kymäläinen nauraa.

ÄKS onnittelee viiskymppistä, kippis!

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy