Äänekoskella kierrettiin antamassa tietoisku palvelualoille muistisairaan kohtaamiseen


Muistiluotsikehittäjä Enni Leppänen antoi tietoiskun Pub Markuksen Jorelle.

Tällä viikolla Keski–Suomen Muistiyhdistys ry kiersi pitkin Äänekoskea ja jakoi tietoa palvelualojen toimijoille muistisairastuneesta asiakkaana. Kävimme muistiluotsin matkassa Pub Markuksessa ja Citymarketilla. 

 

Kiertue ulottui Sumiaisiin, Konginkankaalle, Hirvaskankaalle, Suolahteen ja Äänekoskelle. Citymarketilta bongattu muistiluotsikehittäjä Enni Leppänen kertoo kiertäneensä Äänekosken alueella huikeat 60 paikkaa: autokorjaamoja, putkifirmoja, kauppoja, kampaamoja ja huoltoasemia.

– Muistisairaus ei näy päällepäin ja monet palvelualoilla työskentelevät palvelevat muistisairaita tietämättään. Muistiviikon kampanjamme tarkoituksena on tavoittaa mahdollisimman monia palvelualojen toimijoita ja herättää tunnistamaan muistisairaat ja miettimään, miten voisi palvella heitä paremmin, Leppänen kertoo kampanjan tavoitteesta. 

Äänekoskella asia on otettu vakavasti, sillä meillä sairastaa vaikeaa tai keskivaikeaa muistisairautta peräti 500 henkilöä. Muistisairaat käyttävät palveluja siinä missä kuka tahansa.

– On hyvä muistaa, että muistisairaan ihmisen poikkeava käytös johtuu sairaudesta. On tärkeää olla avoin ja ymmärtäväinen, eikä sivuuttaa sairasta, vaikka hänellä olisi saattaja. Täytyy muistaa, että toimintakyvyn .muutoksista huolimatta muistisairas ihminen on aikuinen

Leppänen jätti yrityksiin tietoiskun eli esitteen jossa annetaan neuvoja  muistisairaan kohtaamiseen.

– Toivon, että esitteeseen perehdytään ja aihe otetaan työyhteisössä keskusteluun, Leppänen muistutti.

Pub Markuksen ravintoloitsija ja taikuri Jore Sohlman on ollut alalla pitkään. Vuosien varrelle mahtuu kohtaamisia muistisairaiden kanssa.

– Taikurina olen jopa neuvonut ihmisiä kuinka muistetaan. Muistiongelmat ovat sellaisia, joilla on helppo vitsailla, vaikka todellisuudessa tämä sairaus vakava juttu. Toivotaan, että osaamme katsoa asia lämpimällä silmällä ja avoimella sydämellä, Sohlman sanoo.

 

Vastaa