Häh? Katso Äänekosken kesätapahtumat kahden vuoden takaa – matkailukansion päivitykset ihmetyttää


Äänekosken matkailun infokansio nimettiin toimituksessamme yhdeksi hankkeen helmeksi.

Vuonna 2016 erään matkailuhankkeen myötä syntyi kovalla tohinalla Äänekoskelle uusi matkailukansio. Kyseisiä kansioita tehtiin 130 kappaletta, jotka sijoitettiin kaupungin yksiköihin, julkisiin tiloihin sekä erilaisiin yrityksiin, erityisesti sellaisiin, jossa matkailijan oletettiin liikkuvan. Kansioiden päivitykset mietityttää yrittäjiä. 

 

Jo kesällä 2017 ÄKSän toimituksessa pohdittiin kansion päivittämisen tarvetta. Pohdittiin, kuinka homma hoituu ja kuka lystin maksaa. Asiaa pohdittiin myös talven tullessa, sillä tapahtuuhan meillä silloinkin: on kulttuuria, laskettelua ja sun muuta, joka voisi turistia kiinnostaa. Asian pohdinta jäi kesken, mutta nousi jälleen pintaan superviikon lähestyessä.

Matkailukansio ei ollut yrittäjille ilmainen: Äänekosken keskusta-alueen toimijoille tai muille kuin äänekoskelaisille kansio maksoi 12,40 euroa. Äänekosken maaseutualueiden toimijoille, mukaan lukien suolahtelaiset hinta on 6,20. Erilainen hinnoittelupolitiikka johtui hankerahoituksen reunaehdoista.

Kansiossa on 70-sivua, eli 35 muovitaskua. Näihin muovitaskuihin olisi jokaisen yrittäjän pitänyt itse tulostaa uudet päivitetyt sivut kesän 2016 päättyttyä. Kysyimme hankkeen puuhanaiselta, Outi Raatikaiselta, miksi esimerkiksi ÄKS ei ole sivujaan osannut tai tajunnut päivittää?

– Jos ei ole huolehdittu päivityksistä, sille en minä voi mitään, Raatikainen sanoo.

Sähköpostin historiaan sukeltaessa ei sivupäivitystä ainakaan ÄKSän sähköposteista löytynyt. Raatikaisen kertoman mukaan, uudet, päivitetyt sivut tulevat kansion lunastaneiden sähköpostiin aivan lähipäivinä.

Kaksi vuotta sitten lanseerattua kansiota markkinoitiin juuri helppoudella.

– Tähän on helppo vaihtaa tai lisätä sivuja, jos tarvetta muutoksille tulee, kansion parissa Äänekosken Kehitysyhtiössä kesätöissä olleet tytöt kertoivat kesällä 2016.

Teimme tutkivaa journalismia. ÄKSän päivittämättömän kansion lisäksi päivityksiä vailla oli myös Wille Olohuone ja Keittiön, Sumiaisten Kuokannimen leirintäalueen ja Vanharouvan sekä Suolahden kahvila Päivänpaisteen kansiot. Näissä kansiossa oli myös auttamattoman vanhat, vuoden 2016 tapahtumat. Päivitetty kansio löytyi Äänekosken matkailuinfosta, kaupungintalon aulasta. Äänekosken keskustan kahviloista ei kansiota turistiksi heittäytynyt toimittaja löytänyt lainkaan: kansiota ei ollut Kosken Helmessä, ei Annassa, ei Wilhelmiinassa, eikä Torppareillakaan. Kysyimme Wille Olohuone ja Keittiön Timo Honkoselta, aikooko hän tulostella uudet päivityssivut ja vaihtaa ne kansiossa oleviin muovitaskuihin.

– En aio. Olen tässä nyt sitä mieltä, että jos jotain laittaa alulle niin pitäisi huolehtia asia loppuun asti, Honkonen sanoo.

Sumiaisten Kahvila Korpusta puhelimeen vastannut Päivikki Linna oli samoilla linjoilla Honkosen kanssa. Hän ei aio tulostaa kansioon uusia sivuja.

– Sen pitäisi riittää, että pidämme kansiota turistien käden ulottuvilla. En ala käestään koko asiaan, tuli päivityksiä tai sitten ei, Linna sanoo.

Huomaa jäävänsä pohtimaan, kuinka monta kansiota 130:sta on lopulta päivitetty, ja kuinka monta tullaan päivittämään vuoden 2018 tapahtumille?

Toimituksen kommentti: 

Toimituksessa ollaan samaa mieltä Timo Honkosen ja Päivikki Linnan kanssa ja todetaan lisäksi, että tässä on taas eräs hankkeen helmi. Painotuotteita ja muuta vastaavaa laitetaan erilaisten hankkeiden myötä  liikenteeseen tohinalla, mutta kun hanke loppuu, niin pahvilaatikoittain erilaisia painotuotteita ja muuta sälää päätyy roskiin, paperinkeräykseen tai kaupungintalon kellariin uumeniin (viimeinen ajatus on silkka arvaus!). Vaikka lähipäivinä tulisi Raatikaisen lupaama päivityslinkki uusiin sivuihin, emme mekään tuhlaa energiaa ja suoranaisesti euroja tällaiseen 80-luvulle tuoksahtavaan tuotteeseen. 

MARJO STEFFANSSON

Vastaa

  1. Eu hanke ammattina

    Yrittäjänä en aio metsästää 130 kansiota missä yritykseni tiedot ovat, ja tuskin nykyisen yksityisyyslain mukaan en saisi edes tietoja missä ne ovat. Obkohan se otettu huomioon?

    Vastaa