Hiskinmökki siirretään virran toiselle puolelle


Äänekosken kaupunki haluaa siirtää historiallisen Hiskinmökin virran toiselle puolelle. 

 

1850-luvulla rakennettu entinen myllärin tupa, eli Hiskinmökki on Äänekosken keskusta-alueen vanhin rakennus. Koska mökki on asemakaavassa merkitty suojelukohteeksi, vaaditaan sen siirtämiseen poikkeuslupa. Kaupunginhallitus hyväksyi poikkeuslupahakemuksen kokouksessaan maanantaina 4. kesäkuuta.

Poikkeuslupaa varten on laadittu sekä Keski-Suomen museon edellyttämänä Hiskinmökin rakennushistoriaselvitys sekä tonttisuunnitelma mökin uudelle sijainnille Ravintola Willen vierelle. Myös rakennuksen siirto dokumentoidaan museon näkemykset huomioonottaen.

Hiskin mökki aiotaan siirtää Häränvirran toiselle puolelle Ravintola Willen viereiselle tontille. Näin Ravintola Willestä, Hiskinmökistä ja radan toisella puolella sijaitsevasta Taidemuseosta ja vanhasta metäsätyhtiön pääkonttorista muodostuisi erityinen kulttuurihistoriallinen alue aivan ydinkeskustan viereen. Alueelle on tarkoitus siirtää Hiskinmökin lisäksi muitakin kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja kehittää alueesta myös matkailullista merkitystä omaava rakennettu ympäristö.

Keski-Suomen museo toteaa antamassaan lausunnossa, että Hiskinmökin siirrolla menetetään Hiskinmökin nykyisen paikan historiallinen ainutkertaisuusarvo työväen 1800-luvun asuntokulttuurin edustajana teollisuusmaisemassa. Toisaalta museo pitää tärkeänä, että Äänekosken kaupunki panostaa jatkossakin paikalliseen kulttuuriperintöön ja sen vaalimistyöhön kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia säilyttämällä ja pitämällä niitä yleisölle avoinna museo- ja kokoontumiskäytössä.

Hiskinmökin siirtoprojektissa tekninen toimi tekee seuraavaksi tarkempia selvityksiä siitä, miten ja milloin mökki voidaan siirtää.

Hiskinmökin rakennushistoriaselvitys luettavissa täältä.
Tonttisuunnitelma uudesta kulttuurialueesta nähtävillä täällä. 

Vastaa

 1. Ihminen

  Eikö tuo mökin nykyisen paikan ainutkertaisuusarvo mennyt siinä vaiheessa, kun suuren kosken juoksu hiljennettiin..
  Maisema on ollut ainutkertaisen kaunis 100v sitten.

  Vastaa
 2. Nyt keräämään nimiä.

  Hiskinmökki kuuluu tuolle paikalle siinä kuin pankkisiltakin omalle paikalleen!

  Vastaa