John Morgan ja laulun mestarikurssilaiset ihastuttivat Sumiaisissa


John Morgan esiintyi Sumiaisten kirkossa yhdessä oppilaidensa kanssa. (kuva: Noora Määttä)

 

Kun on idea, valtavasti sivilirohkeutta ja tekevät kädet, niin syntyy unohtumattomia elämyksiä. Sellainen koettiin eilen Sumiaisten täydessä kirkossa, kun Lontoosta saapunut Royal Opera Housen John Morgan antoi kehräävän, vahvan ja pehmeän baritoninsa soida.

 

Konsertti kuului osana Jyväskylän Kesään ja huipensi viikon mittaisen mestarikurssin, jossa Morgan valmensi eri kehitysvaiheissaan olevia laulajia, joita myös kuultiin konsertin ensimmäisellä puoliajalla.
Sekä oppilaiden että Morganin ohjelmisto oli monipuolinen aikamatka läpi musiikin historian. Scarlatti, Mozart, Puccini, Grieg ja monet muut tutut säveltäjät antoivat osansa konserttiin. Morgan lauloi myös brittisäveltäjien meriaiheisia herkkupaloja, jotka olivat monille aivan uusia tuttavuuksia. John Ireland, Frederick Keel ja Roger Quilter eivät soi usein suomalaisissa konserteissa.

Kymmenen mestarikurssilaisen hienosta annista tekee mieli poimia muutama helmi. Marie Finne-Brayn tulkinta Melartinin Ainon Koivuaariasta oli riipaisevan kaunis. Tätäkin teosta kuullaan valitettavan harvoin. Myös Piers Bray tarjoili hienon australialaisen Vision-kappaleen, jonka säveltäjä Tregaskis lienee useimmille entuudestaan tuntematon. Mari Ahosen heleän raikasta sopraanoa tullaan varmasti kuulemaan vielä monilla lavoilla. Monet kurssilaiset ovat ammattilaisia tai hyvin kokeneita, mutta uusia innokkaita laulajia on myös ilo kuulla.

Mestarikurssin yhteydessä oli myös kuorotyöpaja, jota ei viime vuoden kurssilla ollut. Kuoro pääsin kokeilemaan oopperakuoron osaa Leharin ja Verdin kappaleissa, joissa solistiosuudet lauloivat kokeneet Noora Määttä, joka myös oli valmentanut kuoron, sekä Brayt.

Illan kruunasi La Kalan puistoon rakennettu pop up-ravintola, josta vastasi Mikael Nygård. Musiikillinen teema jatkui, sillä jokaiselle viidelle ruokalajille kuultiin La Kalan esittämä laulu. Maestro Morgan viihtyi yleisön joukossa, ja osoitti olevansa hyvin lämmin ja välitön ihminen.

Miten tämä kaikki onnistuu pikkuruisessa Sumiaisten kylässä? Ei mitenkään ilman ahkerien ja avuliaiden sumialaisten apua. Ottakoon tästä kiitoksen kaikki, jotka ovat osallisia hienon illan onnistumiseen.

 

TEIJA VENHOLA

John Morgan ja hänen mestarikurssinsa.

John Morgan esiintyi hurmaantuneelle yleisölle. (Kuva: Noora Määttä)

Mikael Nygård loihti iltapäivän huipennukseksi huikean oopperaillallisen. (Kuva: Teija Venhola)

Vastaa