Koskelassa pääsi lauantaina 13.12 nauttimaan jouluisesta tunnelmasta ja kokeilemaan jos jonkinlaista puuhastelua. Kierrätysteema oli työpajoissa vahvasti läsnä.
Joulun taikaa oli Koskelan samannimisessä työpajatapahtumassa totisesti ilmassa. Sisätilat oli koristeltu jouluiseksi ja työpajoilla oli rauhaisa meno. Joulukahvilassa tarjolla oli riisipuuroa, kahvia sekä joulutorttuja. Kahviota ei ole tarkoitus purkaa vielä hetkeen, joten syömisistä ja juomisista pääsee nauttimaan vielä tapahtuman jälkeenkin.
Heidi Korpelan vetämällä työpajalla joulukoristeita väsäiltiin kierrätysmateriaaleista. Himmelineliöitä voi loihtia käytetyistä pilleistä ja paperitähtiä esimerkiksi jäljellejääneistä lahjapapereista. Materiaaleiksi soveltuvat hyvin myös joulun aikaan erityisesti laatikoihin tupsahtelevat mainoslehtiset kirjavine väreineen.
– Eipä tarvitse kaupoista lähteä koristeita hakemaan, Korpela naurahtaa askartelun ohessa.
Tuija Karvonen auttoi osallistujia kankaanpainannan saloihin. Kankaanpainannan työpajassa sai luoda omia designejaan tiskirätteihin ja leivinliinoihin. Kuvioita kankaisiin voi painaa mitä kekseliäimmillä tavoilla. Sopivasti sijoitettu sellerinvarsinippu luo kankaaseen hyvin nopeasti kauniin kukkakuvion. Leimasimiksi sopivat esimerkiksi puolikas peruna ja eristelevyn palaset. Viimeistelyt ja tarkemmat rajaukset sujuvat huopakynällä leikiten.
Tonttupajassa tehtiin villaisia tonttuja huovuttamalla. Työpajan vetäjä, Maria Juudin Villa Mathildasta kertoo kehittelevänsä joka jouluksi uuden tonttumallin. Ahkerasti huovutusneulalla tikuttamalla syntyy tontulle kasvot, teollisesti huovutetusta villasta vartalo.
– Ensimmäinen tonttu tuntuu aina vaikealta, mutta toisen kohdalla käsi tietää jo mitä tekee. Sen jälkeen alkaa olemaan mielikuvituksella vapauksia tehdä mitä haluaa, Juudin opastaa.
Kynttilätyöpajalla istuu hieman alta kymmenen ihmistä ringissä kuuman vesiastian luona. Vesiastiasta nousee metallinen purkki täynnä valkoista steariinia. Jokainen upottaa sydänlangan vuorollaan kuumaan juoksevaan nesteeseen nostaen sen heti takaisin jäähtymään.
– Rauhallisuus on valttia kynttilän teossa. Edellisen kerroksen on syytä jäähtyä kunnolla ennen seuraavaa kerrosta sillä muuten edellinen kerros sulaa takaisin astiaan, Hanna Kemiläinen kertoo lisätessään kuumaa vettä haudutusastiaan.
Tarjolla oli myös mahdollisuus askarrella munakennosta ruusuke joka on sytykkeenä mitä mainioin. Steariinilla valeltu huokonen materiaali sytyttää tulet takkaan ja kiukaaseen tehokkaasti – jos vain malttaa kauniit ruusukkeet polttaa.
Karkkityöpajalla tehtiin Leila Mulin johdolla kaikenlaista herkullista ilahduttamaan sukulaisia ja ystäviä. Tai sitten omia makunystyröitä. Keittiössä sai kokkailla esimerkiksi joulusuklaata, erilaisia toffeita sekä suklaaseen dipattuja vaahtokarkkeja. Ehdottomasti suosituin oli Joulunamit, joissa sekoitetaan suklaata, piparkakkuja, marmeladia, kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja rusinoita.
Ellei edellisissä ollut vielä tarpeeksi, paikalla oli myös Karjala-Seuran Raili Knuutila sekä Kaija Pulli. Myyntipöydältä löytyi esimerkiksi vastoja, Joulukannel-lehtiä, kasseja ja essuja. Päivän ehdottomasti suosituin myyntiartikkeli oli tietenkin Karjalanpiirakat. Kolmensadan kappaleen satsi myytiin loppuun ensimmäisten minuuttien aikana. Siinäpä vasta kysyntää!