Kansanedustaja ja kaupunginjohtaja pohtivat seutukaupunkien kehittämistä – ”Äänekoski on innolla ja intohimolla mukana”


Henkilöliikenteen palauttaminen Äänekosken radalle toisi valoa koko kaupunkiin.

Kansanedustaja Petri Honkonen ja kaupunginjohtaja Matti Tuononen istahtivat marraskuun alussa yhteiseen pöytään pohtimaan Äänekosken vahvuuksia ja kehittämiskohteita.

 

Honkonen on puheenjohtajana eduskunnan seutukaupunkiverkostotyöryhmässä, joka pyrkii selvittämään seutukaupunkien tilannetta ja parantamaan niiden elinvoimaisuutta valtiollisella tasolla. Tänä vuonna tehty seutukaupunkiselvitys on tutkinut myös Äänekosken tilannetta muun muassa Tuonosen avustuksella.

– On hienoa jos saataisiin valtiovallan ja seutukaupunkien välille tällaista yhteistyötä, eikä aina keskityttäisi vaan kasvukeskuksiin. Seutukaupungit auttavat myös kasvukeskusten kehitystä ja toisinpäin, Tuononen sanoo.

Äänekosken lisäksi muita maakunnan seutukaupunkeja ovat Saarijärvi, Keuruu, Viitasaari ja Jämsä.

– Kaikilla näillä kaupungeilla on omat elinvoimahaasteensa ja ne pitäisi saada kehittymään oikeaan suuntaan, Honkonen kertoo työryhmänsä tavoitteista.

Tuononen kertoi Honkosella Äänekosken tilanteesta ja kaksikko keskusteli pitkään alueen haasteista ja voimavaroista. Äänekosken suurimpana haasteena on asukaskato, josta kärsivät monet muutkin seutukaupungit.

– Täällä on silti paljon potentiaalia: asumisen kustannustaso on esimerkiksi Jyväskylää pienempi ja muutkin kustannukset voivat olla pienempiä, mikä on tärkeää teollisten työpaikkojen takia, Honkonen sanoo.

Yksi keskustelussa ilmi tullut kehittämiskohde olisi henkilöliikenteen palauttaminen junaraiteille.

– Nyt olisi hyvä saada henkilöjunaliikenne käyntiin sillä rata on valmis. Mitään muuta estettä ole paitsi VR:n suunnaton kankeus, Honkonen sanoo.
– Henkilöliikenteen palauttaminen olisi Äänekoskelle erittäin tärkeää. Hienoa, että Petri on viemässä, ja on jo vienytkin, asiaa eteenpäin. Nyt pitäisi saada keskusteluyhteys tästä asiasta aidosti auki. Ehkäpä kokoamme jonkinlaisen delegaation puhumaan asiasta ministerille, Tuononen sanoo.

Muita kehittämiskohteita nähtiin liikenneverkon sujuvuudessa, tietoliikenneverkon kehittämisessä, yrityskehityksen tukemisessa ja esimerkiksi asumisoikeusasuntojen tukilinjauksissa.

– ARAn linjaukset pitäisi saada muuttumaan siten, että esimerkiksi senioritaloja tuettaisiin muuallakin kuin Jyväskylässä, Honkonen sanoo.

Honkonen seuraa jatkuvasti maakunnan seutukaupunkien tilannetta ja puolustaa Äänekosken ja muiden seutukaupunkien voimavaroja.

– Tällä kaudella tulisi saada aikaan seutukaupunkiohjelma, jossa valtio ja kunnat yhteistyössä lähtisivät etsimään ratkaisuja näihin haasteisiin. Seutukaupungit ovat tärkeä linkki koko Suomen kehittämiseksi harvaan asutun maaseudun lisäksi. Toimenpiteisiin pitäisi ruveta ja koska elämme taloudellisessa noususuhdanteessa, tämä sopisi myös sen kannalta, Honkonen sanoo.

Honkosen aktiivisuus seutukaupunkiyhteistyössä saa kiitosta Tuonoselta.

– Hyvä, että Petri on ottanut alueen omakseen ja oikeasti tekee alueen hyväksi konkreettisia asioita, Tuononen sanoo.
Mikäli seutukuntaselvitys johtaa konkreettisiin kokeiluihin ja pääavauksiin on Äänekoski mukana.
– Äänekoski on innolla ja intohimolla mukana, mikäli on tulossa asian pohjalta pilottihankkeita, Tuononen sanoo.

Vastaa