Kehityskatsaus – Mitä upeaa Äänekoskella on tapahtunut viime vuosina?


Koulunmäen yhtenäiskoulusta tulee moderni oppimisympäristö.

ÄKS listasi Äänekosken kaupungin viime vuosien investointeja, joista jokainen on omalta osaltaan poliittisen päätöksenteon ja kaupungin virkamiesten työn tulosta.

 

Poliittiset päätökset nousevat ajoittain puheisiin, ja tuolloin on yleensä kyseessä jokseenkin pienet ja negatiiviset asiat. Pienetkin asiat ovat toki tärkeitä, mutta on myös hyvä katsoa välillä suurempaa kuvaa.

ÄÄNEKOSKI

Terveyskeskus
Äänekosken uusi terveyskeskus avattiin vuonna 2014.

Liikenneympyrät
Tehtaankadun risteykseen ja Viiskulmaan rakennettiin liikenneympyrät jouhevoittamaan liikenteen kulkua Äänekosken keskustassa.

Biotuotetehdas
Uusi biotuotetehtaan lupaprosessi vaati suunnattoman paljon työtä kaupungin osalta.

Rantapuisto
Rantapuiston alueen kehittäminen ja uusiminen on tehnyt Äänejärven ympäristöstä houkuttelevan ja kauniin alueen.

Uusi päiväkoti
Yksityinen yritys perusti ja rakennutti Ääneniemeen uuden päiväkoti Vipellyksen.

Yhtenäiskoulu
Koulunmäen yhtenäiskoulun rakentaminen alkoi syksyllä 2017. Koulu uusissa tiloissa käynnistyy syksyllä 2019.

Uimahallin ja Liikuntatalon peruskorjaus
Uimahalli ja Liikuntatalo peruskorjattiin nykyaikaisemmiksi ja toimivimmiksi liikunta- ja urheilutiloiksi.

Senioritalot
Äänekosken keskustan tuntumaan rakentuu parhaillaan kaksi asumisoikeustaloa, jotka on suunniteltu pääasiassa vanhemman väestön käyttöön.

Uusi paloasema
Uuden paloaseman rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä Palomäenkentällä.

Monitoimihalli
Uusi monitoimihalli rakennetaan Kotakennään alueelle. Monitoimihallissa tulee olemaan SM-tason urheiluhalli, keilahalli sekä ravintolatilat.

Ylipainehalli
Liikuntapuistoon on suunniteltu ja kaavoitettu paikka ylipainehallille, joka toimii sisäliikuntapaikkana myös talvipakkasille. Hanke on jäissä valituksen takia.

Keskustan kehittäminen
Äänekosken keskustan uusi kaava mahdollistaa uuden monitoimiaukion lisäksi uusien kerrostalojen rakentamisen keskustaan. Keskustan kehittämiseen liittyvät myös uudet katusuunnitelmat Kauppakadulle ja Torikadulle.

Uusi lukio
Äänekosken uusi lukio valmistui 2017. Vanha lukio kärsi sisäilmaongelmista.

 

HIRVASKANGAS JA KOIVISTO

Koiviston uusi koulu
Koiviston uuden koulun rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Koulusta tulee Äänekosken ensimmäinen hirsirakenteinen julkinen rakennus.

Hirvaskankaan logistiikkakeskittymä

Kaupunki on saanut ELY -keskuksen rahoitusta raskaan liikenteen ja teollisuuden huolintakeskittymän luomiseksi Hirvaskankaalle.

Hirvimäen asuinalue
Hirvimäen asuinalueen rakentaminen aivan Hirvaskankaan pieleen on hyvässä vauhdissa ja tontteja on myyty jo. Alueen rakennuttaa Crystone Oy.

 

SUOLAHTI 

Telakkakadun koulun peruskorjaus
Telakkakadun koulun peruskorjaus valmistui vuonna 2013.

Kuntosalin ja uimahallin peruskorjaus
Suolahden uimahallin ja kuntosalin peruskorjaus varmisti hyvät liikuntamahdollisuudet Suolahdessa useiksi vuosiksi eteenpäin.

Suolahden yhtenäiskoulu
Uusi yhtenäiskoulu  yhdistää Asemakadun koulun ja Telakkakadun koulun. Koulu alkaa uusissa tiloissa näillä näkyminen hiihtoloman jälkeen 2019.

Uusi keskuskeittiö
Suolahden keskuskeittiö rakennettiin Suojarinteen alueelle 2018.

Uusi palvelutalo
Suolahden keskustaan on rakenteilla uusi palvelutalo. Palvelutalon omistaa Attendo Oy. Äänekosken kaupunki vuokraa palvelutalon koko kapasiteetin ja sijoittaa sinne  Suolahden vanhuspalvelukeskuksen asukkaat.

Uusi päiväkoti
Kellosepän päiväkoti avasi ovensa 2015 Suolahden keskustassa.

Uusi jäähalli
Uuden, energiatehokkaan ja modernin jäähallin rakentaminen alkaa ensi vuonna. Suunnitelmissa on tehty paljon yhteistyötä harrastajien kanssa.

 

KONGINKANGAS

Hevosurheilukeskus
Konginkankaan raviradan ympäristöön on suunniteltu rakennettavaksi Hevosurheilukeskus. Hevosvoimia Hevosurheilukeskukseen -hanke on hakenut rahoitusta maneesin rakentamiseen.

Lintulahden laajennus
Lintulahden huoltoaseman laajentamisella on iso merkitys yrityksen liiketoiminnalle sekä Konginkankaan asukkaille.

 

SUMIAINEN

Matilanvirran alueen kehittäminen
Matilanvirran alueen kehittämisessä ovat mukana Ääneseudunkehitys, Konginkankaan kyläyhdistys, Sumiaisten kk kyläyhdistys sekä MadCaps Oy.

 

Näiden investointien ja kehityshankkeiden lisäksi Äänekoskella on panostettu julkisten tiloja ja alueiden siisteyteen ja viihtyvyyteen.

Suurena plussana on myös uusi Nelostie, jonka linjauksissa ja niihin liittyvissä lupaprosesseissa kaupunki on ollut erittäin vahvasti mukana. Myös Äänekoski –Jyväskylä junaradan sähköistäminen vaati kaupungin hyväksyntää.

Samaan aikaan näiden investointien ja hankkeiden aikana on Äänekosken taloutta parannettu 20 miljoonalla.
– Tämä on pienimuotoinen ihme, että tämä on saatu aikaan tiukan talouskurin aikaan ja ilman veronkorotuksia. Ensi vuosi näyttää tällä hetkellä plusmiinusnollaa, ja toivon, että nyt olisi malttia kaikilla, eikä ruvettaisi syömään tätä ylijäämää, mitä nyt ollaan saavutettu, kaupunginjohtaja Matti Tuononen muistuttaa.

Kaupunkimme menee hurjaa vauhtia eteenpäin ja nyt onkin tärkeää pitää kurssi.
– Seuraavien vuosien haaste on saada kaikki nämä investoinnin maaliin. Teemme päättäjien kanssa hyvässä yhteishengessä töitä, että taajamien ja kylien väki olisi tyytyväisiä ja pysyisivät täällä. Ehkä tämä kaikki houkuttelisi lisääkin asukkaita. Kaikki varmasti yrittää parhaansa, että kaupunki menisi eteenpäin, Tuononen sanoo.

Jäikö jotain puuttumaan? Kerro puuttuvista investoinneista tai positiivisista kehityshankkeista omilla kulmillasi sähköpostilla milka@aksa.fi

Vastaa

 1. Villa kun Villa?

  Muuttikos sinne Suolahteen rakentuvaan Attendon tiloihin Ruskovilla vai mikä Villa? Tarkkuutta kehiin…!

  Vastaa
 2. Jarkko

  Herra isä ! Tämä listaus on ollut jo tunteja esillä, eikä kukaan huolestunut kuntalainen ole vielä valittanut tai pahoittanut mieltään. Tällaista ei ole ennen tapahtunut. Tsemppiä nyt !

  Vastaa
  1. J.L.

   Todellakin! On melko outoa, ettei niin näkyvää ja tärkeää investointia ole listalla. Lisäksi Suolahden puolelta lisäisin vielä sellaisen ”tavallaan” investoinniksi lukeutuvan asian nimeltä hakatalojen purkaminen Alkulasta vihdoinkin. Sekä Wanhan aseman alueen kehittämispäätökset. Äänekosken puolelta listalle voisi lisätä vielä ainakin puurakennushistorian säilymistä turvanneet päätökset (esim. Viiskulmassa).

   Vastaa
 3. Olavi

  Olen seurannut koulun rakennusvaiheita aitiopaikalta ja takuuvarmasti jonkin ajan kuluttua valmistuksen jälkeen alkaa ilmetä kosteusvaurioista johtuvia ongelmia! Kyllä Suomessa ja Äänekoskella osataan rakentaa, mutta pitää osata myös varautua sateisiin ja peittää sellaiset alueet rakentamisen aikana jotka ovat alttiina kosteudelle. Näin ei ole valitettavasti tapahtunut koulun rakennustyömaalla! Ihmetellään sitten taas kaikki porukalla…heh heh!!!

  Vastaa
 4. Outi Raatikainen, projektipäällikkö

  Hieno listaus! Kaupunki ja Ääneseudun Kehitys ovat ja ovat olleet mukana monessa muussakin kehittämiskohteessa, mm. moottoriurheilukeskuksen synnyttämisessä ja Konginkankaan sataman kunnostamisessa, ja toisaalta esimerkiksi yritysneuvonnan asiakkaita ei julkisesti listata.

  Konginkankaan hevosurheilukeskuksen maneesia suunnitellaan parhaillaan. Tarkoitus on, että kaupunki hakee investointirahoituksen maneesin rakentamiseksi seuraavassa hankehaussa. Ääneseudun Kehityksen Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen -hanke on raivaamassa esteitä hevosurheilukeskuksen tieltä ja verkottamassa toimijoita. Jos asia kiinnostaa, kannattaa olla yhteydessä!

  Hevosurheilukeskuksen taustoja voi kurkistaa http://www.konginkangasa.fi-sivuilta. Konginkankaan kyläyhdistys laittoi suunnitelmat liikkeelle Ääneseudun Kehityksen avustuksella 🙂

  Vastaa
 5. myös se Soihtupatsas on kuin itkisi aidan takana

  Liikenneympyrät: ovat yksiä sumppuja isoille autoille. Mikä ihmeen villitys niitä on tungettava joka 4-tien risteykseen.

  Eikö kukaan keksi mitään innovaatiota tuolle patsasesitykselle Lidlin nurkalla. Puita kaadettiin ja sisältä löytyi torso. Vai onko Liimatainen Poken oppilastyönä tai kuntouttavana työtoimintana tekemässä siihen jotain kuvaeilmaa.

  Vastaa
 6. Mika v

  Todellisuudessa Äänekoskelle ei ole tullut mitään hienoa. Biotuotetehdaskin paljastui isoksi sellutehtaaksi.

  Vastaa