Mielipide Juho Kautto: Henkiseen väkivaltaan puututtava työelämässä


Olemme kaikki aikuiset huolissamme kouluissamme tapahtuvasta kiusaamisesta ja tähän kyllä puutumme mielellämme, mikä on oikein. Paljon paremmin ei mene meillä aikuisillakaan työelämässä, mikäli ainakin tilastoja on uskominen.

Suomi on Euroopan tilastoissa kärjessä työpaikkakiusaamisen yleisyydessä. Itse käytän mieluummin sanoja henkinen väkivalta tai nöyryyttäminen. Arviolta jopa 140 000 työntekijää kokee päivittäin olevansa työpaikallaan enemmän tai vähemmän henkisen väkivallan kohteena. Tämä aiheuttaa kymmenien miljardien menetykset vuodessa sairauspoissaoloina, lisääntyneinä terveydenhuollon menoina tai tuottavuuden laskuna.

Työpaikkakiusaamisen muodot ovat hyvin moninaiset. Kiusaaminen voi olla vähättelyä, uhkailua ja mustamaalaamista. Eräs julmimmista tavoista harrastaa henkistä väkivaltaa on eristäminen työyhteisössä, töiden poistaminen tai niiden lisääminen kohtuuttomasti. Tämä on varsin yleistä työpaikoilla ja vaikea todentaa. Erityisesti, mikäli kiusaaja on esimies tai muutoin johtavassa asemassa oleva henkilö, on helppo piiloutua työnjohto-oikeuden taakse.

Itse kiusaamisen kohteena olevalle seuraukset ovat usein kohtalokkaita. Oireita ovat stressi, ärtyneisyys ja univaikeudet. Kiusatun omanarvontunto heikkenee ja aiheuttaa usein masennusta. Tämä pahentuessaan johtaa sairauspoissaoloihin ja jopa pysyvään työkyvyttömyyteen. Kiusaaminen ei siis aiheuta vain kiusatulle vaikeuksia, vaan tällä on vakavia seurauksia myös läheisten elämään. Ei ole kyse siis mistään mitättömästä asiasta, vaan äärimmäisen julmasta väkivallan muodosta.

Lainsäädäntömme tuntee kyllä käsitteet syrjintä, häirintä ja epäasiallinen kohtelu työpaikoilla. Usein näiden valvonta on kuitenkin puutteellista tai jopa mahdotonta. Näin on erityisesti siinä tilanteessa, että kiusaaja on esimies. Tämä on henkisesti raskasta mutta myös mahdollisten oikeudenkäyntien kulut estävät prosessin viemisen eteenpäin. Poliisillakaan ei ole usein kokemusta tunnistaa näitä väkivallan muotoja riittävän hyvin.

Tarvitsemme lainsäädäntöön tuntuvia sanktioita henkisen väkivallan osalta. Meillä tunnustetaan, ettei myymälävaras tai fyysisen väkivallan aiheuttaja pääse teoistaan kuin koira veräjästä. Sama tulee ulottaa henkisen väkivallan puolelle myös työelämässä.

Tärkeintä on kuitenkin asioista keskustelu. Työyhteisössä ongelma ei ole vain kiusatun vaan se vaikuttaa koko työpaikan ilmapiiriin. Tarvitsemme uudenlaista johtamista missä tunnustetaan työntekijöiden erilaisuus ja kunnioitetaan erilaisia mielipiteitä. Työpaikkakiusaamiseen puuttuminen on myös meidän jokaisen velvollisuus.

 

Juho Kautto
Äänekoski
varapuheenjohtaja
Vasemmistoliitto

Vastaa

 1. Loimaanliitto!

  Jos et kuulu liittoon ja luottamusmies painostaa. Onko se henkistä väkivaltaa? Sitä tapahtuu paljon eikä siitä puhuta.

  Vastaa
 2. marke

  Juho kirjoitit mielipiteessäsi tärkeästä asiasta.

  Työpaikkakiusaaminen on samaa kuin laittaisi paljaat varpaansa hiillokseen.
  .
  Huono kohtelu ja kiusaaminen on aina työpaikan oma ratkaisu.

  ”Kiusaaminen johtaa aina tuhoon.On väärin luottaa,että vakava häiriökäyttäytyminen loppuu neuvomalla ja ohjestamalla. Se ei lopu”.(Sirpa Polo).

  Kiusaaminen on systemaattista toimintaa.

  Narsisti kerää ympärilleen ”hovijoukon”,joka pärjääkin hänen kanssaan hyvin,sillä kyseinen ihmisryhmä taitaa mielistelyn ja pönkittää narsistisen kiusaajan itsetuntoa.
  Jos kiusaaja katsoo ettei ”hoviin” kuuluvasta ole enään mitään hyötyä ,se on kylmää kyytiä.
  Mikäli kusaaja on esimies, niin narsismi on huono piirre. sillä esimiehen
  taholta tullut kiusaaminen on pahempaa kuin työkaverin.

  Kiusaamisen varsinainen syy on kiusaajan asema tai vallan tavoittelu, oman aseman tukeminen sen varmistaminen tai suosion hakeminen.

  Kannataa lukea kirja
  Narsisti esimiehenä-Miten vapaudun työpaikkahelvetistä.
  Sirpa Polo.

  Kaikille jotka ovat työpaikkakiusattuja antaisin neuvon etsiä tieto,hakea apua,mutta kaikkein vaarallisinta on jäädä yksin.

  Jos mikään muu ei auta lähde,pelasta itsesi ja terveytesi.
  Kiusaaminen koskettaa aina myös kiustaun perhettä ja läheisiä.

  Vastaa
 3. Loimaanliitto!

  Voisiko mielipiteen kirjoittaja vastata esitettyyn kysymykseen vai tuntuuko kysymys liian henkilö kohtaiselta? Onhan se varmaan vaikeaa tunnustaa että luottamusmiehet syyllistyvät ei pelkästään kiusaamiseen vaan myös uhkailuun, että jos et liity liittoon, niin sinut istutaan pihalle. Tämäkin on tätä päivää.

  Vastaa
 4. Ei ay-mies

  Voisiko entinen ay-mies kommentoida, kun sitä kerta nätisti pyydetään. Onhan se vaikeaa tunnustaa että luottamusmiehet syyllistyvät kiusaamiseen ja uhkailuun. Näin lienee ollut kauan sitten ja näin lienee vieläkin. Ay-mies ei ilmeisesti pidä työpaikkakiusaamisena luottamusmiesten uhkailua yms.

  Vastaa