Mitro Repo puhui Euroopan ”viisiosta” ja maahanmuutosta


”Välttämättä ei tartte tulla insinööriksi, eikä maisteriksi, eikä lääkäriksi, eikä tuomariksi, eikä juomariksi. Mutta jotain pitäis haluta ja jostakin pitäis kiinnostua,” Repo puhui lukiolaisille.

Mitro Repo kävi puhumassa Äänekosken lukiolaisille Euroopasta, kansainvälisyydestä ja maahanmuuton kysymyksistä.  Yleisö oli ihastuksissaan.

 

Mitro Repo on kiireinen mies, mitäpä muuta voisikaan odottaa Euroopan parlamentin jäseneltä. Valtakunnan mediasta varsin tutunnäköinen mies askelsi Äänekosken lukiollekin aivan minuuttiaikataulussa  – tai oikeastaan hieman siitä jäljessä. Torstaisessa pyrähdyksessään Repo ehti puida muun muassa eurooppalaisuutta, pappeutta, kieliä, vähemmistöjä, politiikkaa, koulutusta ja monikulttuurisuutta vain hieman yli puolessa tunnissa.

– Te olette alkuperäisiä europpalaisia, te olette aina eläneet eurooppalaisina. Ja EU tarjoaa hienoja mahdollisuuksia, kuten opiskelijoiden vaihto-ohjelmia. Teidän jokaisen pitäisi hakea tuohon koulunne matkaan. Ja jos me tapaamme Brysselissä, niin lupaan tarjota teille kaikille, en kaljaa, vaan tuorepuristettua appelsiinimehua. No niin, se on nyt mennyt. Se on sitten vaalibudjetista pois, mutta minä sijoitan teihin nuoriin, Repo lausui vankalla puhetyöläisen taidollaan yleisön naurunpyrähdyksien kannustamana.

Repo toisteli, kuinka tärkeä yhteinen ”viisio” Euroopasta on ja rohkaisi nuoria osallistumaan aktiivisesti politiikkaan.

– Pöytä on katettu teitä varten, mutta nuoret tahtovat unohtaa, että heidän täytyy vaikuttaa, jotta pöydän antimet ovat heille mieluisia. EU-into pitäisi löytää. Ja jos poliitikon ura tarjoutuu teille, niin olkaa kaikki timoharakoita. Onko hän todellakin täältä? Voitte olla ylpeitä, että omasta kylästä lähtee näin pitkälle päässeitä yhteiskunnallisia vaikuttajia, Repo puhui tulevasta europarlamenttivaalien kilpakumppanistaan.

Repo2

Repo3

Kansainvälisyys tulee kotiovelle

Eurooppa, eurooppalaisuus ja kansainvälisyys nousivat esiin tuon tuosta, sillä Repon vierailu oli osa lukion kotikansainvälisyyshanketta.

– Tuomme kansainvälistä toimintaa Äänekoskelle, kaikkien saataville. Kanadalainen vaihto-oppilaamme on pitänyt muun muassa yhteisen aamunavauksen salissa ja nyt mepiläinen tuli puhumaan koko koululle. Kansainvälisyys on tätä päivää, kun siihen tutustuu nuorena ja huomaa pärjäävänsä, niin vanhempanakin uskaltaa toimia ja osallistua, opettaja Kimmo Tuikka lukion kansainvälisyystyöryhmästä kertoo.

Lukiolla on käytössä myös erityinen kansainvälisyyspassi, jonka avulla opiskelija voi osoittaa suuntautuneensa lukio-opintojensa ohessa kansainvälisyyteen. Pisteitä saa kerättyä ulkomaanvaihdoista, mutta myös koto-Suomessa ja Äänekoskella tehtävästä kv-harrastamisesta ja opiskelusta.

Eläväisen monologinsa jälkeen Repo venytti aikatauluaan, jotta ehti vastata muutamiin opiskelijoiden esittämiin kysymyksiin koulutukseen ja maahanmuuttoon liittyen.

– Eurooppa on vanhin maanosa maailmassa. Euroopalla ei ole huomista ilman uusia ihmisiä, joista huomattava osa on maahanmuuttajia, tahdoimmepa tai emme. Tai sitten pitää keksiä jotain muuta. Me katsomme, ettei tänne tarvita maahanmuuttajia, mutta samaan aikaan meille ei enää kelpaa perustyö, Repo puhui maahanmuutosta.

Videolla Mitro Repo puhuu koulutuksesta ja vastaa opiskelijan kriittiseen kysymykseen maahanmuutosta kohdasta 4.48 eteenpäin.

Lisää aiheesta:

3.10.2013 Pihalle oppimaan, mars!

Vastaa