Musakorneri: Unholan Sadut – Lumikki


Upea henkilökuva Mikaellista by Janne Saarinen.

Musakornerissa on satumainen tunnelma.

 

Suolahtelaissyntyinen Mikael Seppälä, jonka Unhola-projekti on esittäytynyt mallikkaasti myös Musakornerissa, on löytänyt itsestään jälleen uusia ulottuvuuksia. Unholan Sadut -projektin esikoinen on raikas ja tunnelmallinen Lumikki.

– Muistan sen verran viime vuoden syksystä, että Jänis-kappale oli saatu valmiiksi ja työstettiin kaverini Paten kanssa Luminanssia. Tuona aikana alkoi syntyä idean juurta Lumikista. Myös Unhola -projektin nimeä aloin miettimään uudelleen. Muistan istuneeni viime vuoden syksynä töissä kahvitauolla kelailemassa kyseistä kappaletta. Satuin katsomaan ulos ikkunasta, sillä joku oli ripustanut taukohuoneen ikkunaan kaksi askartelemaansa koristesydäntä. Tämä oli mielestäni hyvin lohdullinen näky arkisessa työympäristössä, ja se herätti ratkaisevaa inspistä biisin sanoituksen kannalta. Biisin sävelluuppi syntyi sopuisasti samoihin aikoihin. Kyseinen luuppi sai paljon taas täydennystä, kun pääsin viemään pohjaa kappaleesta Patelle. Aloitimme biisin tekemisen keväällä, Seppälä muistelee biisin syntytarinaa.

Pate, eli Patrik Oksanen vastaa biisin miksauksesta ja masteroinnista sekä yhdessä Mikaelin kanssa biisin sovituksesta. Kansitaide ja visuaalinen ilme on taiteellisen Janne Saarisen käsistä. Biisi yhdistää konemaisen taustan ja suorasukaisen ja kirkkaan räppäämisen: harvinaisen hyvä yhtälö.

– Biisin lyyrinen ulkoasu sopi räppäämiseen mainiosti, joten kappale oli helppo saattaa loppuun sitä mukaan. En kuitenkaan toivoisi, että räppäämisestä tulisi vakiomuoto Unholan Sadut -projektissa, vaikka projektin tarkoitus onkin pitää genrereitit avoinna. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö voisi soveltaa räppäämistä täyspäiväisesti muissa projekteissa.

Unhola ei ole vaipunut satujen mukaa unholaan, vaan nämä kaksi projektia elävät suloista symbioosia genrerajojen ja ennakkoluulojen ulkopuolella.
– Unholan nimi muuntui Unholan Saduiksi, sillä se edustaa mielestäni selkeämpää kokonaisuutta kyseisestä projektista. Unholan Sadut toimii tällä hetkellä eräänlaisena nurkkauksena, johon talletan sinne soveltuvat kappaleet. Kenties voidaan puhua joskus tulevasta levystä, mutta sen puolesta en voi luvata vieläkään mitään. Vaihdoin projektin nimen myös kunnioittaakseni jo lopettaneen blackmetal-yhtyeen nimeä, Seppälä selventää.

Musakorner toimituksemme on kuullut, nähnyt ja kokenut paljon ja on siten erittäin vaikeasti yllätettävissä, mutta nyt biisi tuli ihan puun takaa. Kaunis helmeilevä tausta nostaa suomenkielisen tarmokkaan räpin hienosti esiin, ja kokonaisuus on tarttuva kuin suuri lyyrinen takiainen. Musakorneri nostaa fiktiivistä päähinettä ennakkoluulottomalle ja genrerajoja hyppynarunaan pitävälle artistille ja tämän taustajoukoille.

– Voisko tästä tulla sellanen satuklassikkosarja? Seuraavaksi niinku Tuhkimo, Pieni Merenneito ja Kaunotar ja Hirviö?
– Ja Die Hard! Se on mun lempisatu.
– No sekin varmaan onnistuis näiltä jannuilta! toimituksemme toteaa mitä kunnioittavimmin.

 

Vastaa