Nopeasti lauhtuva sääennuste ennustaa myös putkien jäätymisen – kysyimme ammattilaisen neuvot ongelmaan


Jäätynyt putki kannattaa sulattaa ammatti-ihmisen taidoin.

Kun elohopea laskee reilusti alle 20 asteen ja nousee vauhdilla saman verran ylöspäin ovat vesiputket koetuksella. Sään nopea lauhtuminen lisää putkirikkojen vaaraa. Kun putkessa oleva jää laajenee ilmojen lämmettyä voi putki haljeta.

 

Sääennusteet kertovat, että meille on tulossa lauhaa ilmaa: tiistaiaamuun saatiin herätä paikoin jopa lähes -30 asteen lukemiin. Ylihuomiseksi povataan jo plusasteita. Tämä tietää putkien paukkumista sekä jäätymistä. Kosken LVI Palvelu Oy:n Jarmo Kyllönen vahvistaa, että varmasti näin tuleekin käymään. Hän antaa helpon vinkin, jolla voi estää putkien jäätymisen.

– Jos tietää, että jollain putkella on tapana jäätyä, on hyvä jättää vesihana tippumaan. Jos mahdollista, kannattaa ongelmallista paikkaa myös lämmittää vaikkapa auton sisätilalämmittimen avulla. Lähellä maanpintaa kulkevia vesiputkia kannattaa eristää lumella, sitähän meillä nyt riittää, Kyllönen listaa.

Vesiputki voi olla jäätynyt, jos vesi tulee normaalia heikommalla paineella.

– Jäätymistä voi myös epäillä, jos vesimittari pyörii, vaikka kaikki hanat ovat kiinni, Kyllönen sanoo.

Mikäli putket ovat päässeet jäätymään, niitä voi yrittää kotikonsteinkin sulatella. Vääränlaisesta sulattamisesta voi kuitenkin seurata vesivahinko tai tulipalo.

– Toki voi sulatella lämmittimien avulla. Nopea keino saada putki sulaksi, on imeä putkesta ilmaa pölynimurilla, Kyllönen sanoo ja neuvoo hätätapauksessa kuitenkin ottamaan yhteyttä ammattilaiseen.

MARJO STEFFANSSON

 

 

Vastaa