Opiston fiilis elää Pokella


NUVA-opiskelijat Jaakko Puronaho, Ella-Mari Peura, Veera Malinen ja Jeremiah Allen pitävät Opiston henkeä yllä POKElle muuton jälkimainingeissa.

POKElle muuttaneen Opistolaiset ikävöivät Sirkanpolun fiilistä, mutta ottavat kaiken ilon irti uusista kuvioista.

 

Keski-Suomen Opiston Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajakoulutus siirtyi Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston eli POKEn alaisuuteen syksyllä. Siirtymä Sirkanpolulta Opinahjontielle on sujunut varsin mallikkaasti, pieniä murheita lukuun ottamatta.

– Vanhat opiskelijat ovat hieman murehtineet KSO:n tiiviin yhteisön poissaoloa, mutta ovat sopeutuneet. Ovathan nämä meidän oppilaat aika eläväistä sakkia, mutta sehän ei ole paha asia, että opiston meininki elää, sanoo koulutuspäällikkö Päivi Kaasinen.

 

ENTISET OPISTOLAISET viettävät yhä paljon aikaa oman koulutusryhmänsä kesken, mutta täysin eristyksiin ei sentään jäädä.

– Hyvin paljonhan POKElla eri koulutusalat pyörivät omissa ryhmissään, mutta tänä vuonna järjestimme kaikkien koulutusalojen yhteisen ryhmäytymispäivän, jossa haluttiin hälventää eri koulutusalojen välisiä kuiluja, Kaasinen sanoo.

Kaasinen sekä muu vapaa-aika ja nuorisotyön eli NUVA:n henkilökunta siirtyivät hekin Opinahjontielle. Henkilökunnalla alkusyksy on mennyt talon tavoille oppiessa.

– Paljon on ollut ihmetystä ja sellaista ”Mitenkäs tämä nyt tässä talossa hoidetaankaan?”, mutta oikein lupsakkaasti tämä alku on mennyt. Kunhan opitaan talon tavat, niin varmasti vielä helpottuu. POKElaiset ovat ottaneet meidät todella hyvin vastaan, Kaasinen sanoo luottavaisin mielin.

Myös POKEn puolelta on oltu tyytyväisiä NUVAlaisten tuloon.

– Tämä on mennyt tosi loistavasti, olihan sitä suunniteltukin pitkään. NUVAlle on tullut nyt myös paljon enemmän opiskelijoita, mikä kertoo paljon. Ja kyllä heidän omanlainen tyylinsä rakentaa opintoja on tuonut hyötyä meidänkin puolelle, POKEa ylläpitävän Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela sanoo.

 

NUVALAISET EIVÄT ole jääneet passiivisesti ihmettelemään uusia ympyröitä vaan lähteneet laajentamaan yhteistyötä kaupungin ja eri toimijoiden kanssa. Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajiksi opiskelevat nuoret suorittavat koulutusjaksoja niin Koskelassa kuin kaupungin nuorisotaloillakin.

– Toisen vuosikurssin opiskelijat lähtevät koulutussopimuspohjaiselle jaksolle vetämään muun muassa tyttöryhmää Konginkankaan nuorisotalolla. Kolmessa kolmetuntisessa tapaamisessa tehdään nuorisotyötä luovin menetelmin, kuten muun muassa voimauttavan valokuvan avulla, Kaasinen kertoo.

Opiskelijat vetävät kaupungissa myös liikunnallista ohjausta kehitysvammaisten kanssa ja Spotin toimintaakin lähdetään kehittämään.

– Nurron Matin vetämänä nuoret kehittävät Spotin viestintää ja tuovat siihen enemmän nuorten omaa näkökulmaa. Puhetta on ollut myös pelillisistä ajatuksista, Kaasinen maalailee.

Myös NUVAn ekaluokkalaiset pääsevät heti kiinni työelämän syrjään.

– Nyt ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat pääsevät muun muassa vetämään aamu- ja iltapäivätoimintaa Koskelaan ja nuorisotaloille. Pelkästään pulpettiin sidottu oppiminen ei sovi meidän koulutusalaan, eikä meidän oppilaille, vaan haluamme heittää heidät heti oppimaan työelämän kuvioita, Kaasinen sanoo.

Entiset opistolaiset ovat pitäneet kiinni opistomaisesta reippaasta meiningistä ja kehittävät koulutusta nopeasti mutta luonnolliseen tapaan.

– Ammatillisen koulutuksen reformi tulee voimaan vuoden alusta, ja siinä keskitytään nimenomaan työelämälähtöiseen oppimiseen, jota me olemme tehneet pitkään jo Opiston aikana. Me olemme tässä ikään kuin etunenässä tekemässä muutosta, Kaasinen sanoo tyytyväisenä.

 

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN muutokset purevat tietenkin myös POKEn muissa koulutusohjelmissa. Vielä ei ole näkynyt suuria muutoksia, mutta vuoden alussa voimaan tulevat lait rahoituksesta ja toimintamalleista ovat hyvin pinnalla.

– Nämä asiat tulevat näkymään pikkuhiljaa muutoksina toiminnassa. Suurin muutos tulee varmasti olemaan aikuiskoulutuksen katoaminen sellaisena kuin se nykyään ymmärretään. Nykyään koulutus on sidottu ikään, ja on ollut kaksi erillistä koulutuskokonaisuutta, tulevaisuudessa koulutustapoja on vain yksi. Toiminnallisempi opiskelu tulee varmasti myös näkymään, mutta toisaalta meillä on oltu jo pitkään aika reilusti työelämään päin kallellaan, Kurkela sanoo.

Yksi suurimpia muutoksia POKEn kampuksella Piilolanniemessä on tehtaan vaikutuksesta perustettu logistiikan koulutusohjelma, joka on tuonut kampukselle hurjan määrän uutta kalustoa ja myös opiskelijoita.

– Se on suurin muutos tällä hetkellä. Ja tietenkin olemme nyt tehneet saneerauksia ja loputkin remontit saadaan valmiiksi piakkoin. Pikkuhiljaa on tullut uutta ja vielä on paljon muutoksia tulossa, mutta niihin palataan tuonnempana, Kurkela lupaa.

 

Vastaa