ÄKS

Poken Biotar -hanke mahdollistaa laitehankintoja

20.10.2017 12:11
Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Saarijärven Tarvaalaan huippunykyaikainen hydrauliikkaoppimisympäristö. Puolen miljoonan euron Biotar-hanke on mahdollistanut Pokelle muitakin uusia laitehankintoja.

 

Laaja investointi- ja kehityshanke Biotar on mahdollistanut Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolle Pokelle laajat laitehankinnat. Uusimpana hankkeena Saarijärven Tarvaalaan on juuri tullut huippumoderni hydrauliikan oppimisympäristö, jossa on pneumatiikka-, automaatio- ja hydrauliikkapöytiä. Niitä voidaan hyödyntää monen alan opinnoissa, kuten metsä-, maatalous-, kone-, metalli- ja autoalan opinnoissa sekä nuoriso- että aikuispuolella. Oppimisympäristö sijoitetaan Tarvaalan uuden Forestori-hallin luokkaan.

– Tarkoitus on, että opiskelijat oppivat asian ensin teoriassa ja sitten he siirtyvät halliin tekemään oikeita asennuksia. Näin opitaan parhaiten, sanoo Biotar-hankkeen projektipäällikkö Matti Puttonen.

Lisäksi Tarvaalaan on tullut tänä syksynä uusi hitsaussimulaattori, jossa on modernia robottitekniikkaa. Näin opiskelijat pääsevät oppimaan robottihitsausta ja automaatiota, jota tarvitaan työelämässä.

Elokuussa Saarijärven Tarvaalaan hankittiin huippunykyaikainen Ponssen metsäkonesimulaattori, jossa on virtuaaliset lasit. VR-lasien käyttö simulaattoreissa on niin uutta, että niitä on koko maassa vasta muutama.

Simulaattorilla pystytään opettamaan kaikki työvaiheet työmaan aloituksesta sen lopetukseen. Virtuaalislasit päässä opiskelija saa tuntuman siihen, miltä tuntuu olla oikeassa metsäkoneessa. Hän tuntee koneen liikkeet ja näkee ympäristöä 360 astetta. Simulaattorissa on oikean koneen tietojärjestelmät, kuten harvesterin mittausjärjestelmä ja ajokonevaaka.

Lisäksi Viitasaarelle ja Äänekoskelle on hankittu ajoneuvosimulaattorit, joilla voidaan opettaa esimerkiksi puutavara-auton nosturin käyttöä. Näitä voidaan käyttää myös virtuaalilasien kanssa.

Puolen miljoonan euron hankkeessa myös kehittämistyötä

Yhteensä Biotar -investointihankkeen nettokustannukset ovat 542 000 euroa, josta EAKR hankerahaa on puolet.

Biotar-hankkeessa on myös kehittämistyötä, jota on esimerkiksi laitteiden käyttöönotto, oppimisympäristöjen kehittäminen ja pilotointi. Kehittämistyöhön on neuvoteltu mukaan myös yhteistyöyrityksiä, kuten esimerkiksi Ponsse, Cargotec ja Valtra, joiden kanssa on tarkoitus kehittää yhdessä osaamista. Yhteensä yrityksiä on tässä vaiheessa lupautunut mukaan kymmenkunta, paikallisia ja valtakunnallisia.

– Esimerkkinä kehityshankkeesta on kännykällä toimiva puunkorjuun ja sen laadunhallintaan liittyvä sovellus, jolla mitataan korjuujäljen laatua. Lisäksi siinä on kuljettajan reaaliaikainen ohjaus koneesta tulevan videokuvan avulla, sanoo Puttonen.

Biotar -hankkeen tavoitteena on saada kytkettyä Poken ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun Jamkin biomassojen korjuu-, kunnossapito- ja logistiikkaosaaminen osaamisalustaan ja luoda sille toimintamalli. Lisäksi hankkeessa kehitetään ja tehostetaan koko puun kulun ketjua metsästä tehtaaseen. Tämä tarkoittaa metsänhoitoa, koneellista puunkorjuuta, puutavaran kuljetusta sekä näiden koneiden ja laitteiden huoltoa ja kunnossapitoa. Lisäksi korjaushenkilöstöä kouluttamalla heidät saadaan nopeammin ja tehokkaammin työelämään.

Biotar kehittämishankkeen nettokustannukset ovat yhteensä 465 00 euroa josta EAKR hankerahoitus on noin 65 prosenttia.

Hankkeiden toteutusaika on 1.4.2016-31.12.2018

Biotar-hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja sitä hallinnoi Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä. Osatoteuttajana on Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy