Tanssin Aika -festivaalin avaus Äänekoskelle – luvassa kantaa-ottava Alpo Aaltokoski Companyn teos


Ali ja Alpo tanssiteos saapuu Äänekoskelle. Kuva Tanja Ahonen.

Tanssin Aika festivaalin avaus nähdään Äänekoskella, kun Painotalolle vieraaksi saadaan Alpo Aaltokoski Company teoksella Ali & Alpo.

 

Syyskuun lopussa käynnistyvä Tanssin Aika –festivaali levittäytyy vuosittain koko ajan enemmän myös Keski-Suomen maakuntaan. Kolmannentoista kerran järjestettävän festivaalin ohjelmistoa nähdään tänä vuonna Äänekosken lisäksi myös myös Jämsässä ja Joutsassa. Äänekoski saa kunnian toimia festivaalin avajaisnäyttämönä kun Painotalolle saapuu ja  Alpo Aaltokoski Company teoksella Ali & Alpo.

Teoksessa arabialainen perinnemusiikki kohtaa suomalaisen nykytanssin. Irakilaisen ud-luuttutaiturin Ali Alawadin ja tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteoksessa musiikin ja tanssin vuoropuhelu oli alun perin tarkoitus laajeta kahden toisilleen vieraan kulttuurin rinnakaiseloksi ja lopulta dialogiksi, jossa pohdittaisiin arabialaisen ja länsimaisen taiteen sekä kulttuurin yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia.

– Toisin kuitenkin kävi. Alin saamat kielteiset turvapaikkapäätökset vaikuttivat dramaattisesti teoksen syntyprosessiin sekä lopputulokseen. Välttääkseen pakkopalautuksen Alawad pakeni Suomesta maaliskuussa 2017, kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa. Ali & Alpo -teos kuitenkin toteutettiin Alawadin toiveen mukaisesti, sillä hän on mukana esityksissä videoprojisoinnin kautta. Teos tuo koskettavasti esille inhimillisen kokemuksen ja näkökulman tiukentuneen turvapaikkapolitiikan seurauksista, työryhmä luotaa.

Alpo Aaltokoski Company on perustettu vuonna 1995 esittämään nykytanssiteoksia koreografi-tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken johdolla. AAC:n teoksia on esitetty lähes 30 maassa viidellä mantereella. Alpo Aaltokosken teoksille on tunnusomaista kokonaisvaltainen visuaalinen ajattelu. Koreografin pyrkimyksenä on ymmärtää ihmistä, ihmisen suhdetta toiseen ihmiseen ja ympäröivään maailmaan – koomisia ulottuvuuksia unohtamatta.

Äänekosken esityksen yhteydessä vietetään samalla Tanssin Aika -festivaalin avajaisia, joita lähdetään juhlistamaan Jyväskylästä omalla ”tanssibussilla”. Festivaalin ohjelmisto on nähtävillä kokonaisuudessaan tapahtuman verkkosivuilla: www.tanssinaika.fi sekä tapahtuman Facebook-sivulla. Festivaalin järjestää Keski-Suomen Tanssin Keskus.

Alpo Aaltokoski Company teoksella Ali & Alpo Äänekosken Painotalolla  26.9.2018.

Vastaa