ÄKS

Työttömien järjestöissä pidetään työllisyyden kuntakokeilua tervetulleena ajatuksena

11.11.2019 14:58 (muokattu 11.11.2019 15:05)
Valtakunnallisen Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi ja Suolahden Työttömät ry:n työnohjaaja Sirpa Martins toivottavat työllisyyden kuntakokeilun tervetulleeksi.

 

Kaupunginhallitus kokoontuu tänään maanantaina päättämään hakeutumisesta työllisyyden kuntakokeiluun yhdessä Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kanssa. Sirpa Martins muistuttaa, että on huolehdittava, jotta äänekoskelaiset saavat palvelut lähipalveluina, vaikka Jyväskylä tekee kokeiluhakemuksen ja organisoi kokeilun. Kokeilussa olevat kunnat huolehtivat omat vastuunsa.

– Äänekoskella ollaan aktiivisesti hakeuduttu kokeiluihin ja niistä on vuosien varrella saatu myös hyviä tuloksia. Joiltakin osin hyvät kokeilutulokset ovat jääneet elämään, joiltakin osin ei. Tempoileva lainsäädäntötyöskentely ja kokeilujen erilaiset lähtökohdat aiheuttavat ylimääräisiä ongelmia. Ihan kokonaan tänään kaupunginhallituksen pöydällä oleva kokeilu ei ole avautunut. Mutta kokeiluilla onkin tapana tarkentua matkalla ja antaa sitten osviittaa ja tuottaa kokemusta ja tietoa tulevan lainsäädännön pohjaksi, Martins sanoo. 

Äänekoskella on ladattu oman työllisyysyksikön valmiuteen vastaanottamaan juuri tämänkaltaisen edelläkävijän tehtävän.

– Tässä yhteydessä nostaisin keskusteluun merkittävän asian, joka on Äänekoskella ajankohtainen korkeamman työllisyysasteen saavuttamisen näkökulmasta. Helmikuussa työnsä aloittanut työkykykoordinaattori on meillä nyt vaarassa leikkaantua ensi vuoden budjetista. Se on työ jonka jatkuminen meidän on tuleville vuosille varmistettava. Myös TYP:in asiantuntemus nousee erityiseen rooliin. Näin varmistamme, että topakka, moniammatillinen yhteistyö voi saumattomasti jatkua ihmisten osallisuuden ja työllisyyden lisäämiseksi. Tässä työssä on myös järjestöillä iso rooli ja oma paikkansa.

Itse ottaisin työllisyysasteen nostamisen saavuttamiseksi käyttöön vielä työajan lyhentämisen, näin työ jakaantuisi useammalle ja työssä jaksettaisiin paremmin, Martins pohtii. 

Jyväskyläläinen Irma Hirsjärvi pitää työllisyyden kuntakokeiluun hakeutumista hyvänä asiana. 

– Tämä on hyvä linja. Meillä on Keski-Suomessa kaksi muutakin hyvää olemassa olevaa hanketta, Sirpakka ja Äänekoskella toimiva Suolahden Työttömät ry:n tekemä toiminta. 

Sirpakka -hanketta rahoitetaan Veikkauksen tuella, ja sen tavoitteena on arjenhallintatoiminnan avulla lisätä työttömien työnhakijoiden hyvinvointia. Hirsjärvi sanoo, että työttömien yhdistyksen toiminta täyttää paikkaa, jota kuntien on vaikea tavoittaa. 

– Työttömien yhdistyksessä toiminta tavoittaa tarvitsijat. Esimerkkinä aktivimallin leikkuri, joka paperisotineen ja erilaisine tulkintoineen halvaannutti työnhakuprosessia. Muistutan, että työttömien yhdistykset  eivät ole säilytyspaikka, vaan paikka, joka pyrkii aktiivisuuteen ja työpaikan löytämiseen. Ne ovat tieto-taitopisteitä, joka seuraa muuttuvaa aikaa. 

Hirsjärvi näkee työllisyyden kuntakokeiluun hakeutumisen ja siihen pääsemisen enemmän lottovoittona kuin sudenkuoppana. 

– Kaikki asiat jotka vievät eteenpäin yksilöllistä työllisyyspalvelua ovat tervetulleita. Työttömyyden taittamiseen ei ole yhtä ratkaisua, koska työttömillä työhakijoilla on erilaisia tarpeita. Tänä päivänä tämä on monimutkainen paletti, sillä työn luonne muuttuu koko ajan, myös ammatilliset vaatimukset muuttuva kovaa kyytiä, Hirsjärvi sanoo. 

Aiemmin ÄKSässä: 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy