Vertti Takala ratamoottoripyöräilyn Suomen Cupin voittoon!


Voittajan on helppo hymyillä. Kuva: Jukka Hesselgren

Äänekoskelainen Vertti Takala voitti ratamoottoripyöräilyn B-luokan Suomen Cupin Superstock 600-luokassa.

 

Kyseessä on vähintäänkin hämmentävä saavutus, sillä kyseessä on miehen ensimmäinen kausi asfalttiradalla. Aiemmin Takala on kisannut jääratamoottoripyöräilyssä.

– Nyt päätin lähteä kokeilemaan asfalttia. Alkukaudesta ajattelin, että jos sitä yhden kisan kävisi ajamassa, mutta sitten siitä innostui ja alkoi pärjäämään. Kehitystäkin tuli ihan reilulla tahdilla, niin piti sitten katsoa loppuun saakka, Takala sanoo.

Suomen Cupin viimeinen kisa ajettiin 2.–3. syyskuuta Virtasalmen Motoparkissa.

– Nyt oli kyllä kauden vaikein viikonloppu. Lauantaina lähdin kahdeksannesta ruudusta ja ensimmäisen kierroksen jälkeen olin jopa ensimmäisenä ja taistelin pitkään ykkössijasta SM-sarjan ajajien kanssa. Neljä kierrosta ennen maalia sitten kaaduin. Itselle ei käynyt mitään, mutta pyörä heitti kunnon voltit. Sitä sai sitten korjata yötä myöten, että pääsi vielä sunnuntaina ajamaan, Takala kertoo.

Sunnuntain kisassa Takala voitti oman sarjansa, varmisti Suomen Cupin voiton ja tuli SM-sarjataulukollakin mitattuna neljänneksi. Ei lainkaan hassummin ensikertalaiselta.

– Aika hienolle tuntuu, että meni eka kausi näin hyvin. Mahtava huomata, miten sitä kehittyy ja saa intoa ajamiseen. Kokoajan ajaminen menee totisemmaksi ja pyritään ajamaan ammattimaisesti.

Takala kiittelee menestyksestään ja yleensä ajamisen mahdollisuudesta mahtavia tukijoukkojaan.

– Ei ilman niitä ihmisiä, olisi tullut mitään koko kaudesta. Eikä itse asiassa koko ajamisestakaan, missä tahansa lajissa. On hienoa kun on ympärillä tällaisia ihmisiä, jotka tosissaan tukee tätä hommaa.

Ensi vuonna Takala kisaa SM-sarjassa, ja lähtee rohkein mielin tavoittelemaan kirkkainta mitalia.

– Kun aloittelin tätä kautta toukokuussa lyötiin Niskasen Jarmon kanssa leikkimielisesti vetoa,  että kaksi vuotta ja SM-kulta. Silloin se oli vitsi, mutta nyt se totinen tavoite, Takala naurahtaa.

SM-kulta ei helpolla irtoa, vaikka Takala onkin kehittynyt suunnattomasti ensimmäisellä kaudellaan.

–Tarvitsisi noin 1–2 sekuntia parempia kierrosaikoja. Se vaatii kovasti työtä ja ajamista.

Kilpailukokemusta ja ajolinjoja lähdetään hakemaan jälleen jääratamoottoripyöräkisoista talvella.

– Onhan niissä lajeissa paljon eroja, mutta ajolinjat ovat hyvin pitkälle samat. Ja kaikki kokemus on hyödyksi.

Vastaa

  1. Motoristi.

    Onnea Vertti! Hienoa että Äänekoskelta löytyy moottoriurheilijoita jotka menestyy, vaikka heitä ei paikallislehdissä hehkutetakaan.

    Vastaa