Kinkku, tuo joulupöydän kuningas. Mehevä jättiläinen, joka täyttää suomalaisten joulunälän läpi joulun pyhien. Lihatiedotus ja Ruokakesko listasivat viisi faktaa, jotka saattavat yllättää.
1. Jouluna noin seitsemään kotitalouteen kymmenestä aiotaan hankkia kinkku. Kinkun ostavista talouksista valtaosa, 93 prosenttia ostaa kotimaisen kinkun. Viiteen prosenttiin ostetaan ulkomainen kinkku ja kahteen prosenttiin koti- ja ulkomainen kinkku.
2. Viidennes kotitalouksista on halukas ostamaan luomukinkun, jos se on mahdollista.
3. Joulukinkkuja myydään 6–7 miljoonaa kiloa vuosittain. Vuonna 2013 Suomessa myytiin noin 7 miljoonaa kiloa kinkkuja, josta tuontikinkkujen osuus oli vajaa 7 prosenttia. Luomukinkkuja oli 1,5–2 prosenttia koko kilomäärästä.
4. Suosituimmaksi kinkkutyypiksi on noussut 5–7 kilon painoinen juhlakinkku. Myös kinkkurullat ja valmiiksi viipaloidut joulukinkut ovat suosittuja.
5. Perinteisin tapa maustaa ja koristaa kinkku on sinappi-korppukuorrutus. Ruokatrendien mukaisia vaihtoehtoja ovat myös pähkinä- tai aprikoosikuorrutetut kinkut. Sinappikuorrutetta voi piristää ripottelemalla päälle piparkakkumurskaa tai vaihtamalla tavallisen sinapin dijon-sinappiin.
Lähteet: Lihatiedotus ja Ruokakesko