Yhteistyöllä saadaan monipuolinen tapahtuma – Suolahden Kesä -festari tarjoaa huikean kattauksen moneen makuun


Terho Poikolainen (vas) ja Matti Leppänen kääntävät kammesta Suolahden Kesä -festaria sekä Route 69 ja YsäriJysäystä käyntiin. 

Suolahden Kesä -festaria vietetään kolme päivää täydellä höyryllä, Route 69 Meetingillä ja huikealla ysärijysäyksellä, KuusYsäreillä. 

 

Suolahden keskusta muuttaa muotoaan kesäkuun viimeisenä viikonloppuna, kun Asemakadun varret vuorataan myyntikojuilla. Itse tapahtuma-alueita on kaksin kappalein, sillä säpinää riittää niin Wanhalla Asemalla kuin Suolahden keskustassa Mestarin parkkipaikallakin. 

Perjantaina 28. kesäkuuta aloitetaan aasta, eli amerikan raudoilla ja muilla komeilla menopeleillä. Route 69-meeting on jo vakiinnuttanut paikkansa Suolahden kesään. Lavalta tarjoillaan menevää musaa, kadun varsille ja parkkipaikoille saapuu upeita autoja eikä menoa puutu musiikkirintamaltakaan, kun Mestarin parkkipaikalle pystytetylle lavalle astelee Ärmyn bändit: CON, Se Elää ja Scars of Solitude. Illan päättää Psychework ja Virve Rosti ja Menneisyyden Vangit.

– Taitaa muuten olla ensimmäinen kerta, kun Psychework tulee tänne omalle kylälle esiintymään, Viljoksen ravintoloitsija ja musiikkipuolen generaattori Matti Leppänen pohtii. 

Yhdistysten ja yritysten yhteisen ponnistuksen tuloksena on luvassa monipuolinen tapahtuma, josta löytyy tarjontaa jokaiseen makuun ja koko perheelle. 

Tapahtuma alkaa perjantaina kello 16, jolloin keskustan alueelle parkkeerataan SSHAK:n jäsenten upeat autot aina kiihdytysautoista vanhoihin jenkkikaaroihin. Samaan aikaan alkaa höyry nousta Wanhan Aseman suunnasta. 

– Katsomaan pääsee laivoja ja junia sekä höyryn nostatusta, Suolahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Terho Poikolainen vinkkaa.  

Wanhan aseman ratapihalla pääsee heittämään resiinarallia, sillä kaksi resiinaa on rasvattu raiteille pumpattavaksi. 

Lauantaina jatketaan entistä suuremmalla höyryllä, kun höyryjuna on saatettu kuumaksi ja kulkuun. 

– Höyryjunan kyytiin pääsee lauantaina, myös kaksi höyrylaivaa tekevät miniristeilyjä Keiteleellä. Höyryjunan perässä kulkee vanha kunnon postivaunu, johon pääsee tutustumaan. 

Wanhan aseman edustalla voi tutustua erilaisiin vanhoihin vehkeisiin, muun muassa maamoottoriin ja sen säksästykseen. Komean asemarakennuksen sisällä tapahtuu, kun 

Kari ”Polle” Perälä kertoo aseman historiaa ja Marjo Steffansson ja Jorma Niskanen esittelevät uunituoretta Mikko Niskasesta kertovaa kirjaa, Mikon Matkassa. 

Eväitä ei tarvitse mukaansa ottaa, sillä paikalla on useampikin ruokakoju. 

– Keittoa, makkaraa ja muuripohjalettuja on ainakin tähän tietoon luvassa, Poikolainen sanoo. 

Lauantaina Ravintola Majakkaan kokoontuu Nuoruuden Suolahti -Facebook ryhmän jäseniä. Mukaan saa tulla vaikka ei somessa seikkailisikaan. Mukavia ja nostalgisia kohtaamisia siis luvassa! 

– Viime kesänä paikalle saapui satamäärin tuttuja tapaamaan toisiaan. Iltaa jatketaan karaoken merkeissä, Leppänen sanoo. 

Lauantai-illan kirsikka kakun päällä on huikea ysärijysäys eli KuusYsärit. Kuten viime kesänä, niin kattaus on kova myös tänä vuonna: Dj Oku Luukkainen, Corale, Waldo´s People, Basic Element ja Pandora! 

– Viime vuoden tapahtumusta tuli niin paljon hyvää palautetta, että on ilo jatkaa perinnettä ja ysärimusiikin ilosanomaa, Leppänen sanoo. 

On koettu melkoiseksi voimavaraksi se, että puuhataan yhdessä. Tapahtuma antaa vireyttä koko kylään. 

– Näin saadaan koko kylän yhteinen ja oma juttu. Höyryt ja nostalgia vetää asemalle ja myyntikojut ja musiikki Asemakadulle. Jokaiselle löytyy mukavaa katsottavaa ja koettavaa. On aivan parasta, että tehdään porukalla, Leppänen ja Poikolainen sanovat. 

– Jos olet tulossa myymään jotain, ota rohkeasti yhteyttä, miehet yllyttävät.  

Sunnuntaina Wanhalla Asemalla järjestetään jumalanpalvelus. 

– Ja vielä sunnuntaina pääsee asemalla tutkimaan erilaisia koneita ja höyryvehkeitä, Poikolainen lisää.

Paikalle pääsee Äänekoskelta kätevästi lättähatulla, joka liikennöi edestakaisin Suolahden ja Äänekosken väliä – myös yöllä. Mukana ovat Viljo´s, Suolahden Kyläyhdistys, Suolahden seudun harrasteajoneuvokerho ry, seurakunta ja Urhon jalkapallojaosto sekä Ärmy. 

Suolahden Kesä -festari 28.-30.6. 

Route 69 28.6.

YsäriJysäys 29.6.

Vastaa