ÄKS

Äänekoskella hiotaan timantteja – yrittäjyyskasvatuskoulutus on saanut jo laajasti huomiota

11.11.2022 12:06
Ville Härtsiän, Seija Hinkkasen, Liisa Tenhunen-Ruotsalaisen, Mika Matilaisen ja Jaana Tanin näpeissä polttelee uunituore yrittäjyyskasvatuksen opetussuunnitelma. 

Äänekoskella luotiin kestävä ja systemaattinen järjestelmä yrittäyyskasvatuskoulutukseen, jota toteutetaan varhaiskasvatuksesta lukiokoulutukseen saakka. Innostava koordinaattori ja työryhmä saivat aikaan upean vesopäivän. Yrittäjyyskasvatus alkaa Äänekoskella än-yyt-tee NYT! 

 

Äänekosken lukio tarjosi komeat puitteet ja Äänekosken ruokapalvelut pistivät pöydät notkumaan Äänekosken historialliseen opetusalan ammattilaistan veso-koulutuspäivään. Mukana oli 230 rautaista ammattilaista oppimassa uutta ja saamassa vinkkejä ja työkaluja tammikuussa voimaan astuvaan opetussuunniteleman toteuttamiseen. Kutsussa luvattiin yrittäjyyskasvatusta, paikallisuutta ja elämyksiä ja sitä varmasti tulikin jokaisen mukana olleen reppuun roppakaupalla. Omaa yritystarinaasa opettajien työpajoihin saapui kertomaan yrittäjät K-Supermarket Suosikista, Kesport Niskaselta, Kokon Puutarhalta ja Noblessalta. 

Yrittäjyyskasvatus on valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteissa lävistävänä asiana – ei oppiaineena. 

– Se on Äänekoskella valittu yhdeksi paikallisen opetussunnitelman kärjistä, ja nyt me olemme toteuttamassa sitä. Olemme laatineet paikallisen yrittäjyyskasvatuksen opetussunnitelman, joka on valtakunnallisella tasolla aika ainutlaatuinen, sivistys- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä sanoo. 

Äänekoski on ja aiheen tiimoilta huomattu. Tämä on yksi näkyvä ja pitkäjänteinen ilmiöteko kaupungissamme. 

– Äänekoski on jo huomattu jopa hallintoakatemiassa, vaikka aiheen rummutus alkoi nyt, yrittäjyyskasvastuskoordinaattori Mika Matilainen iloitsee. 

Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvatusta läpileikkaavana elementtinä kaikessa opetuksessa. Jokaisessa Äänekosken koulussa ja lukiossa ollaan nyt etsimässä sisäistä yrittäjää – se on oiva osa Äänekoski-ilmiötä.

– Yrittäjyyskasvatus edistää opetussuunnitelman tavoitteita ja opiskelijoita tuetaan oman elämän valinnoissa ja omannäköisen tulevaisuuden rakentamisessa. Haluamme auttaa jokaista lasta ja nuorta löytämään omat vahvuutensa ja hyödyntämään niitä, saamaan tiedot ja taidot sekä mahdollisuuksia kokeilla käytännössä. Näin nuori oppii pärjäämään elämän haasteissa ja muuttuvassa työympäristössä, lukee painotuoreen yrittäjyyskasvatusopsin alkusanoissa. 

Kaikki eivät saa yrittäjyyttä verenperintönä. Myönteiseen yrittäjäasenteeseen kasvattaminen on hyvä aloittaa jo varhain, sillä tulevaisuuden työpaikat syntyvät yrityksiin. Äänekosken yritttäjyyskasvatuspolkua toteutetaan nyt varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. 

– Vaikka meillä onkin nyt hyvä yrittäjyyden työkalu, se ei tarkoita sitä, että kaikista tulisi yrittäjiä. Haluamme kuitenkin edistää sisäisen yrittäjyyden ja business-henkisyyden syntymistä, Mika Matilainen sanoo. 

Koulu-yritysyhteistyö näkyy jo nyt monipuolisesti Äänekosken oppilaitosten arkipäivässä: yrittäjät käyvät kertomassa omaa yrittäjätarinaa. Lukiossa on jo monta luokkaa, jossa on oma yrityskumminsa. Yrittäjyyskasvatus toimii oppimisen tukena ja eri oppiaineiden elävöittäjänä.

– Meillä on haussa lisää yrityskummeja. Yrittäjät tuovat käytännön tekemistä teorian rinnalle. Olemme jo saaneet viestiä Äänekosken työllisyysyksiköstä kerrotaan, että paikalliset yrittäjät haluavat 8.-9.-luokkalaisia kummeiksi. Kuulostaa siltä, että yrittäjät ovat myös heränneet tähän tärkeään aiheeseen, Matilainen kiittelee. 

Yritykset tarvitsevat työvoimaa, mutta osaajapula on suuri. 

– Työnantajamielikuvaa pitää alkaa rakentaa yhä nuorempien kanssa. Ei riitä, että vain alan opiskelijoille kerrotaan yrityksestä, Äänekosken vesopäivässä vieraillut TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen kertoo ja kehuu vuolaasti vesopäivän järjestelyjä sekä tunnelmaa. 

Kummiopiskelija-ajatus ei ole Äänekoskelle vieras, sillä haku on ollut päällä jo vuosien ajan. 

– Olemme etsineet äänekoskelaisyrityksistä lukion oppilaille kesätöitä ja harjoittelupaikkoja eli TET- päivää ja viikkoa on koetettu laajentaa. Kymmenen vuotta sitten saimme oppilaita suuryrityksiimme, mutta nykyiset säännöt vaikeuttavat pääsyä tehtaiden sisäpuolelle. Onneksi olemme nyt saaneet pään auki Metsä Groupin suuntaan. Meidän pitäisi tehdä pitkäjänteisempää kytkentään alueen suuryrityksiin, Ville Härtsiä sanoo. 

Yrittäjyysops -työryhmän puheenjohtaja Mika Matilainen tietää, että innostava priimusmoottori saa aikaan paljon hyvää. Hän kiittelee ryhmähenkeä, jolla on saatu hyvä yrittäjyysops ja sille näyttävä lanseeraus maaliin. 

– Ideat pitää saada toteutukseen. Onneksi meillä on hyvä vauhti päällä ja innostusta ilmassa. 

Kiitoksia päivästä satelee vuoron työryhmälle ja kaikille iloisin mielin mukana olleille.

 – Erityiskiitos lähtee kaupungin ruokapalveluille. He halusivat lähteä miettimään kanssamme teemaa, koristelua ja aterian kokoonpanoa. Heittäytymistä oli asuista lähtien, lukion rehtori Jaana Tani kiittelee. 

Vastaa

  1. Bullriver sanoo:

    Erinomaista työtä. Äänekosken tulevaisuus näyttää hyvältä!

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy