ÄKS

Äänekosken terveyskeskuksessa yli 20 vesivahinkoa – kaupunki hakee sovintoratkaisua rakennusliikkeen kanssa

19.05.2022 14:37 (muokattu 19.05.2022 14:39)
Ensimmäinen vuoto havaittiin rakennuksen kaksivuotisen takuuajan kuluessa. Yhteensä vuotoja on havaittu runsaat 20 kappaletta, joista viimeisin vuonna 2021.

Äänekosken terveyskeskus valmistui vuonna 2014 ja pian sen jälkeen rakennuksessa alkoi ilmetä käyttövesiputkiston vuotoja, jotka liittyivät eräiden hanajatkojen vaurioihin. Kaupunginhallitus käsittelee sovintoratkaisua maanantain kokouksessaan. 

 

Ensimmäinen vuoto havaittiin rakennuksen kaksivuotisen takuuajan kuluessa. Yhteensä vuotoja on havaittu runsaat 20 kappaletta, joista viimeisin vuonna 2021. Kaupunki on korjauttanut vuodot kustannuksellaan. Suorien korjauskulujen yhteismäärä on noin 55 000 euroa.

– Kaupunki on selvittänyt rakennusvirhettä, mutta rakennusliikkeen mielestä kyseessä ei ole rakennusvirhe. Olemme neuvotelleet ja suorastaan kiistelleet vastapuolen kanssa siitä, miksi terveyskeskusrakennuksen käyttövesiputkistossa monin paikoin on ollut vuotoja, jotka liittyvät hanajatkojen murtumiseen. Vaikean ja pitkän neuvotteluprosessin lopputulemana olemme saaneet sovinnollisen ratkaisun aikaiseksi. Ehdotuksena on, että rakennusliike maksaisi kaupungille kertakaikkisena korvauksena 30 000 euroa, kaupungin hallintojohtaja Aleksi Heikkilä sanoo.

Muodollisesti rakennusliike ei myönnä vastuutaan eikä myönnä kaupungin esittämiä vaatimuksia oikeaksi.

– Pyrimme ratkaisemaan riidan sovintosopimuksella ja rahalla, sen sijaan, että lähtisimme asiasta käräjöimään, Heikkilä sanoo.

Kaupunki teetti VTT Expert Services Oy:llä tutkimuksen asiasta vuonna 2017. Tutkimusselosteen perusteella kaupunki piti selvitettynä, että vuodot ovat seurausta rakennushankkeen lv-urakoitsijan Kiinteistötekniikka KS Kitek Oy:n tekemästä rakennusvirheestä.

Kaupunki on keskustellut ja neuvotellut asiasta useita kertoja Kiinteistötekniikka KS Kitekin sittemmin ostaneen Bravida Finland Oy:n kanssa. Yhtiö kiistää vastuunsa vedoten varsinkin siihen, että kyseessä on yhtiön mukaan takuuajan jälkeinen asia ja että takuuajan jälkeisen vastuun edellytykset eivät yhtiön mukaan täyty. Yhtiön näkemyksen mukaan rakennusvirhettä ei ole.

Keväällä 2022 neuvotteluprosessissa on kuitenkin saavutettu ehdotus asian sovinnolliseksi ratkaisemiseksi. Osana ehdotuksen mukaista sovinnollista ratkaisua laadittaisiin riitaisan asian päättämiseksi ja laajan oikeudenkäynnin välttämiseksi erillinen sovintosopimus. Sovintosopimuksella ei puolin eikä toisin myönnettäisi toisen osapuolen vaatimuksia ja perusteita oikeaksi. Bravida kuitenkin suorittaisi kaupungille kertakaikkisena korvauksena 30 000 euroa. Tämän jälkeen osapuolilla ei ole mitään vaatimuksia toisiaan kohtaan urakkasopimukseen liittyen ja kaikki urakoitsijan vastuut päättyvät. Kumpikin osapuoli vastaa omista asiamies- ja selvittelykuluistaan.

Kaupungin johtavat viranhaltijat katsovat, että sovintoehdotuksen hyväksyminen olisi kaupungin edun mukaista, vaikka sanottu kertakaikkinen korvaus jää kaupungille aiheutuneita korjauskuluja pienemmäksi. Lisäksi kaupungille jo aiheutuneet asiamies- ja selvittelykulut jäävät lopullisesti kaupungille. Asian jatkotoimet on joka tapauksessa syytä toteuttaa takuuajan jälkeisen virhevastuuajan (10 vuotta vastaanotosta tai käyttöönotosta) kuluessa ja uusia vaatimuksia ei voidatuon jälkeen esittää. Lisäksi asiassa tulee ottaa huomioon myös sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevan valtakunnallisen uudistuksen toteutumisen vaikutukset.

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy