ÄKS

Arkijärjellä kohti Arkadianmäkeä

02.09.2022 06:12
Keskustan Äänekosken paikallisyhdistys sekä Äänekosken kunnallisjärjestö julkaisi viime viikolla tiedotteen, jossa ilmoitettiin Jari Halttusen olevan käytettävissä 2. huhtikuuta 2023 käytävissä eduskuntavaaleissa.

Jari Halttunen, 53, lähtee pyrkimään eduskuntaan. Hänen vaaliteemansa kumpuavat omista havainnoista, joita on tullut eteen poliisin työssä sekä Äänekoskella asuessa ja vaikuttaessa.

 

Ylikonstaapeli Jari Halttunen on Äänekosken valtuuston puheenjohtaja. Hän on tehnyt paikallista politiikkaa jo kymmenen vuoden ajan: vuoden 2015 eduskuntavaaleissa hän oli ehdokkaana perussuomalaisten listalla, keräten 3518 ääntä. Halttunen liittyi Keskustan riveihin vuonna 2019. 

Äänekoskella keskustapuolueen kannatus on vahvalla pohjalla, tällä hetkellä puolue on valuustosalissa toisiksi suurin. Vahvasta pohjasta huolimatta paikallista ehdokasta ei olla nimetty pitkään aikaan. Edellisen kerran eduskuntaan keskustalaisista pyrkimään lähti Leila Lindell, vuoden 2011 vaaleissa. 

Jari Halttunen, kuten koko Äänekoski, on samalla linjalla: Äänekoski tarvitsee ja ansaitsee oman kansanedustajansa. Juho Kauton (vas) kausi jäi yhteen, sillä hän on jo ilmoittanut, ettei lähde ehdolle kevään vaaleissa. 

– Oma edustaja on tarpeen. Juho on tehnyt hyvää työtä eduskunnassa ja saanut paljon hyvää aikaiseksi Äänekosken näkökulmasta katsottuna: hän on ajanut kevyen liikenteen väylät maaliin niin Sumiaisissa kuin Konginkankaallakin. 

Ehdokkaaksi lähteminen vaati kypsyttelyä niin omassa mielessä kuin porukassakin. 

– Asia otettiin puheeksi ensimmäisen kerran kuntavaalien aikaan, ja nyt ollaan tässä. 

Halttunen on Äänekosken valtuustosalin ykkösmies – siis valtuuston puheenjohtaja. Pesti ei ole noussut päähän, ja hänet tunnetaan sovittelevasta tavasta. 

– Minulle on sama olenko ykkönen vai vitonen, sillä minulla on yksi ääni käytössäni, ihan niin kuin jokaisella valtuutetulla. Minulle ryhmän onnistuminen on tuottanut suurinta iloa, sillä saimme kuntavaaleissa monta hyvää näköalapaikkaa, Halttunen sanoo. 

Halttunen istuu myös aluevaltuutossa. Hän kokee politiikan tekemisen mielekkäänä, vaikka se haukkaa ison osan ajasta. 

– Olen kokenut mieluisaksi hoitaa äänekoskelaisten ja maakunnan asioita, miksi en sitten koko valtakunnan. Haluan hoitaa asiat asiallisesti ja avoimesti, ja asia tarvitsee nostaa pöydälle, se keskustellaan auki ja loppuun, Halttunen pohtii. 

Ehdokkaalla on hyvä olla realistinen käsitys alueen tarpeista. Jari Halttunen kertoo kohtaavansa työnsä vuoksi monenlaisia tarpeita tai niiden puutteita. 

– Poliisina näkee ihmiselämän monen kirjavat puolet sillä maijan ratissa on päässyt näkemään ihmisen arkea ja juhlaa koko Keski-Suomen alueella. Samalla tulee havainneensa tiestön huonon kunnon ja liikenteen vaaran paikat, Halttunen kertoo. 

Vaaliteeman punaiseksi langaksi on valikoitunut juuri poliisin työssä vastaan tulleet asiat. Keski-Suomen keskustaväeltä on jo ennättänyt tulla kiitosta, sillä monella puolueella on oma poliisiehdokas, mutta keskustalta se on puuttunut. Ei puutu enää. 

– Kun katsoo nykymaailman menoa niin Suomessa kuin Euroopassakin, niin yksi teema on turvallisuus. En puhu pelkästään rajaturvallisuudesta vaan yleensä kaikesta: kuinka lapsi, perheenäiti, pienituloinen tai vanhus kokee että on turvassa, ja kokee että on turvassa jos ei pysty itse huolehtimaan itsestään. Että apua on silloin saatavissa mahdollisimman läheltä. Kun ollaan hoitamassa kaikkien ihmisten asioita, niin arkijärjellä on tärkeä osa. 

Nykypäättäjät ovat ehkä vieraantuneita tavallisen ihmisen elämästä. 

– 30 vuotta poliisin työssä on pitänyt loitolla vieraantumisesta. Tiedän mitä ihmisen arki on ja tiedän kipupisteet. Sen vuoksi ymmärrän mitä ihmiset oikeasti tarvitsevat että heidän arkensa olisi oikeasti mahdollisimman hyvää ja turvallista. 

Yrittäjien aseman parantaminen on tähtäimessä. 

– Sitä pitäisi parantaa monella sektorilla Suomessa. Aloitetaan ihan siitä, että yrittäjällä tulee olla mahdollisuus yrittää. Liian moni yrittäjä kokee yrittämisen edellytykset huonoksi. Pitää muistaa, että tulevaisuuden työpaikat luodaan mikro- ja pk-yrityksiin. Meidän pitää huolehtia siitä, että Suomessa voi ja kannattaa yrittää. Myös tuottajien tilanteeseen täytyy tulla helpotusta, sillä jossain on kupla, kun tuottajan käteen ei jää mitään. Omavaraisuutta ja huoltovarmuutta on hankala lisätä jos joka päivä laitetaan maatila pakettiin. Tilanteemme on hälyttävä jos olemme ulkomaisen ravinnon varassa, Halttunen sanoo. 

Halttunen ei kiistä ilmastonmuutosta. Hän toivoo järkeä energiaratkaisuihimme. 

– Jos ajamme yhden merkittävän energiantuotantomuodon alas, pitäisi tilalla olla jo joku korvaava muoto. Tuulivoima ei ole ainoa ratkaisu. Olen sitä mieltä, että meillä pitäisi olla tarpeen vaatiessa varmuus tuottaa energiaa jollain muullakin tavalla kuin uusiutuvalla energialla.

Asioiden laitto perspektiiviin on niin poliitikolle ja kenelle tahansa hyvä taito. Tätä Halttunen on opetellut kotioloissakin: kun tuntuu ettei mene hyvin tai joku asia suututtaa, sanotaan UKI. 

  Ukrainassa kuolee ihmisiä. Jos pääministeri juhlii, niin se on murheistamme pienin. Meillä on tulossa ennennäkemätön energiakriisi, iso työttömyys, lama uhkaa, ruoka on kallista, polttoaine on kallista. Politiikasta on tullut median ja ihmisten sirkushuvia, Halttunen huokaa. 

Halttunen lähtee vaalityöhön tosissaan. Vuoden 2015 vaaleissa hänellä oli yli sata tapahtumaa kolmen kuukauden aikana. Vaalivankkureiden valjastukseen hiotaan hyvä strategia ja pestataan oiva porukka kyytiin ja ohjaksiin. 

– Jään loppuvuodesta vuorotteluvapaalle, sillä vuorotyöläisenä ei vaalimakkaroita joka päivä voi paistella. En halua kehua itseäni, mutta mulla on sellainen tunne, että saatan kelvata vähän vasemmalle kuin oikeallekin, Halttunen naurahtaa. 

Jos paikka napsahtaa, niin onko takataskussa jo lupauksia äänekoskelaisille?

– Mitään konkreettista ei uskalla luvata, sillä siellä on sitten lisäkseni199 kansanedustajaa päättämässä. Lupaan tehdä äänekoskelaisten eteen sen minkä osaan ja kykenen, Jari Halttunen lupaa. 

Eduskuntavaalit 2.4.2023

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy