Iita Kononen painonnoston Etelä-Suomen mestaruuskisoissa ainoana keskisuomalaisena

05.09.2022 09:19
Kuva: Mari Paananen

Viikonloppuna nostettin Porissa kahtena päivänä peräkkäin. Lauantain Etelä-Suomen mestaruuskisoissa Huiman Iita Kononen nosti ainoana Keski-Suomesta.

Sarjassa 71 kg oli peräti yhdeksän nostajaa. Käytännössä Iita kisasi Lohja Liftingin Minni Hormavirtaa vastaan, koska tytöt kisasivat samalla Juniori Cupin kisaa, joka varsinaisesti kisattiin sunnuntaina. Siihen heidän lauantain tuloksensa lasketaan mukaan.

Minni tempaisi ensimmäisellään 70 kiloa, johon Iita vastasi 72 kilolla. Minni kokeili 73 kiloa kahdesti epäonnistuen molemmat nostot, Iita kuittasi tempaamalla toisellaan 74 kiloa. Iita kolmas tempaus 75 kilosta epäonnistui. Näin Minnin piti työntää viisi kiloa Iitaa enemmän.
Iita työnsi kyykkyyn 87 ja 91 kiloa, Minni aloitti 92 kilosta onnistuen. Iitan 93 kiloa oli seuraavana ja se tuli liian nopeasti, rinnalle kyllä, mutta Iita ei jaksanut työntää. Minni veti 95 kiloa rinnalle, mutta epäonnistui työnnössä. Minni, 13-vuotias, ei tästä hämääntynyt vaan kuormautti tankoon 100 kiloa ja työnsi sen onnistuneesti vieden pronssimitalin Iitan nenän edestä 170 kilon tuloksella. Iita sijoittui neljänneksi tuloksella 165 kiloa, jolla hän rikkoi sarjan 71 kiloa tulosrajan yleisen sarjan SM-kisoin keväälle 2023. Hänellä on tältä vuodelta tehtynä kisarajat myös sarjoihin 64 kiloa ja 59 kiloa.

Sarjakakkoseksi Etelä-Suomen mestaruuskisoissa nosti Helsingin Herakleen Nita Viiri 190 kilon tuloksella ja ylivoimaiseen sarjavoittoon nosti Iitan ikätoveri Keravan Bodonoksen Janette Ylisoini tempaamalla 90 kiloa ja työntämällä hurjat 118 kiloa, joka on Suomen ennätys 17-, 20- ja 23-vuotiaisiin, sekä Pohjoismaiden ennätys 17- ja 20-vuotiaisiin, kuten 208 kilon yhteistuloskin. Janette oli myös kisan paras naisnostaja. Mitalitta Iitan ei kuitenkaan tarvinnut lähteä, sillä hänelle jaettiin jälkikäteen heinäkuulta Rönnin 17-vuotiaiden tempauksen ja työnnön SM-kisojen pronssimitali, jonka hän nappasi Minnin nenän edestä tempaamalla tuolloin kilon vähemmän, mutta ollen kevyempi sinclair-kisassa.

Etelä-Suomen mestaruuskisat 3.9.2022, Pori

Naiset, S´sarja 71 kg
1. Janette Ylisoini Bodonos (-06/70,29) 208 kg N17/N20/N23SE N17/N20PE (90+118 SE/N17/N20/N23SE N17/N20PE) 256,124 p.
2. Nita Viiri Herakles (-93/70,75) 190 kg (86+104) 233,152 p.
3. Minni Hormavirta LoLif (-08/69,45) 170 kg (70+100) 210,687 p.
4. Iita Kononen ÄH (-06/68,90) 165 kg (74+91) 205,375 p.
5. Tiia Ojakoski PuKa (-90/69,75) 146 kg (65+81) 180,523 p.