ÄKS

Kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen käytössä olevien kiinteistöjen ja toimitilojen yhtiöittämiseksi tai myymiseksi kaupunkikonsernin ulkopuolelle

25.04.2022 18:10

Kaupungin omistamien sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen käytössä olevien kiinteistöjen euromääräinen arvo on suuri. Näiden tasearvo kaupungin kirjanpidossa on tällä hetkellä noin 34 miljoonaa euroa. 

 

Äänekosken kaupunginvaltuusto päätti, että Äänekosken kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen käytössä olevien kiinteistöjen ja toimitilojen yhtiöittämiseksi tai myymiseksi kaupunkikonsernin ulkopuolelle. Valtuusto määräsi kaupunginhallituksen valmistelemaan yhtiöittämis- tai myyntiratkaisun siten, että yhtiöittäminen tai myynti tuottaa kaupungille vähintään ratkaisun piirissä olevien kohteiden yhteenlasketun tasearvon suuruisen tulon.

Valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen johdosta Keski-Suomen hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut ensi vuoden alusta lähtien, joten. Äänekosken kaupungin tehtävä näiden palveluiden järjestäjänä ja tuottajana päättyy.

Kaupungin ja hyvinvointialueen välillä tulee siis olemaan lakiin perustuva vuokrasuhde 1.1.2023 lukien ja 31.12.2025 saakka ja mahdollisesti vielä 31.12.2026 saakka. Tämän kolmen tai mahdollisesti neljän vuoden mittaisen siirtymäkauden jälkeen hyvinvointialueella ei ole enää velvollisuutta vuokrata näitä kiinteistöjä ja toimitiloja eikä niistä maksettavan vuokran määrää säännellä lailla tai asetuksella. Siirtymäkauden jälkeen kaupunki ei voi enää toimia hyvinvointialueen vuokranantajana.

Siirtymäkauden jälkeen sovellettavaksi tulee kuntalain mukainen yhtiöittämisvelvollisuus eli kaupungin velvollisuus siirtää kiinteistöjen ja toimitilojen vuokralleantamistoiminta osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi.

Yhtiöittämisvelvollisuus merkitsee käytännössä, että kaupungin tulee myydä tai muulla tavoin luovuttaa kiinteistöjen ja toimitilojen omistus esimerkiksi olemassa olevalle tai uudelle tytäryhtiölleen, joka tämän jälkeen voi tarjota niitä hyvinvointialueen vuokrattavaksi. Toimiessaan kaupunkikonserniin kuulumattoman ja siitä riippumattoman hyvinvointialueen vuokranantajana kaupungin tytäryhteisö on yhdenvertaisessa asemassa muiden hyvinvointialueen käyttöön soveltuvia kiinteistöjä omistavien tahojen kanssa.

 

 

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy