ÄKS

Kestävyysosaamisesta valtti Keski-Suomelle – POKE mukana uudessa koulutushankkeessa

17.09.2021 06:00
Hankkeen kokonaisbudjetti on lähes 1,9 miljoonaa euroa, ja sen toteuttavat Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE.

Jyväskylän yliopisto yhteistyökumppaneineen vahvistaa Keski-Suomen edelläkävijyyttä siirtymässä kestävään yhteiskuntaan. Uudessa koulutushankkeessa lisätään keskisuomalaisten yritysten ja toimijoiden kestävyysosaamista ja mahdollisuuksia kehittää uusia toimintatapoja.

 

Hankkeen kokonaisbudjetti on lähes 1,9 miljoonaa euroa, ja sen toteuttavat Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE.

POLKU 2.0 -hanke ennakoi odotettavissa olevaa liiketoimintaympäristön muutosta. Luonnonvarojen hyödyntämistä ohjaavat kannustimet ja velvoitteet tulevat edellyttämään luonnonvarojen entistä kestävämpää hyödyntämistä, ja digitalisaatio vaikuttaa muun muassa paperin ja muiden Keski-Suomelle perinteisesti tärkeiden tuotteiden kysyntään.

– Globaali kestävyyskriisi vaikuttaa myös Keski-Suomessa. Yritykset pääsevät edelläkävijän asemaan kehittämällä toimintaansa kestävämmäksi jo ennen kuin sääntely velvoittaa siihen, sanoo ekologian professori, hanketta koordinoivan Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin johtaja Janne Kotiaho.

Osaamisen täydentäminen on keskeinen keino selviytyä muutoksesta, ja erityisesti kestävyysosaamisen merkitys kasvaa. POLKU 2.0 -hanke tarjoaa työelämän tarpeisiin vastaavaa kestävyyskoulutusta jo työelämässä oleville, työnhakijoille, yrittäjille ja tulevaisuuden työvoimalle eli opiskelijoille.

– Erityistä tässä hankkeessa on se, että eri koulutusasteiden oppilaitokset kehittävät opintoja yhdessä huomioiden eri alojen erilaiset näkökulmat kestävyyteen, Kotiaho jatkaa.

Ensimmäiset hankkeessa kehitetyt pilottiopinnot tarjotaan vuonna 2022. Opinnoissa käsitellään yritystoiminnan kestävyyden edistämistä kokonaisvaltaisesti: huomioon otetaan taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys ja ekologisen kestävyyden asettamat reunaehdot. Hankkeen lopuksi opinnot kootaan uuteen Polkukartta-oppaaseen, joka kuvaa käyttäjälleen erilaisia mahdollisuuksia hankkia kestävyysosaamista itselleen sopivalla tavalla.

Lisäämällä kestävyysosaamista Keski-Suomessa, hanke tukee uusiutuvien luonnonvarojen kestävää ja tehokasta hyödyntämistä ja siirtymää kiertotalouteen. Näin hanke toteuttaa myös Keski-Suomen strategiaa 2050.

POLKU 2.0 -hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto, rahoittavana viranomaisena toimii Keski-Suomen ELY-keskus. Hanketta rahoittavat myös Jyväskylän, Jämsän, Äänekosken ja Saarijärven kunnat.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy