ÄKS

Kummiyritykset kannustavat yrittäjyyteen – käy kurkkaamassa mitä lukiolaiset ovat saaneet aikaan paikallisissa yrityksissä

28.04.2022 06:26
Lukion ykköset kokoontuivat ryhmänohjaajiensa, Minna Parkatin, Sauli Kilpeläisen, Kimmo Tuikan ja Tanja Kirjasen kanssa yhteiskuvaan. Mukana upeat kummiyritykset: S-Marketin Katja Hyötyläinen, K-Raudan Niko Lamberg, K-Citymarketin Mika Lankinen ja Kesport Niskasen Miina Niskanen. 

Äänekosken lukiolla ollaan rikkomassa myyttiä, että yrittäjäksi synnytään. Yrittäjäksi voi myös kasvaa ja kasvattaa! Torstain ja perjantain tapahtumapäivien slogan on ”Meissä on tulevaisuus”.

 

Lukion uusi opetussuunnitelma painottaa työeläkokemusta ja työelämätietoutta. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteena on muun muassa vahvat työelämätaidot ja yrittäjämäinen asenne. 

– Lisäksi Äänekosken kaupungin oma strategia painottaa yrittäjyyttä. Olemme laatimassa myös yrittäjyysopetussuunnitelmaa kaupunkiin. Tätä kaikkea tarjoamme Äänekosken lukiossa. Koulun seinien sisällä tämä ei yksistään onnistu, vaan avaamme ovet ja ikkunat maailmaan. Olemme lähteneet etsimään yrityskummeja ja kokeilemaan aivan omaa työelämämallia, rehtori Jaana Tani sanoo. 

Lukion tehtävänä on antaa paitsi jatko-opintokelpoisuus niin myös eväät elämään. 

– Samalla haluamme omalta osaltamme olla vahvistamassa Äänekosken elinvoimaa.

Äänekosken lukiolla ollaan siirrytty yrittäjyyskasvatuksessa ison harppauksen verran konkretiaan. Viime syksynä polkaistiin käyntiin yrittämisen sanoman julistus jokaisella kaupungin alueella sijaitsevalla koululla, sillä yrittäjyyskasvatus alkaa Äänekoskella jo esiopetuksessa. Strategiaan on koottu tavoitteet ja toimenpiteet, joiden avulla oppilaitokset voivat merkittävällä tavalla vaikuttaa Äänekosken tulevaisuuteen. 

Yrittäjyyskasvatuksesta koppia ottanut Mika Matilainen puhkuu intoa. Lukiolla on jo harjoiteltu yrittäjyyttä kioskia pitämällä, mutta nyt on jokainen lukion ykkösluokka saanut oman kummiyrityksen: Kesport Niskasen, K-Citymarket Äänekosken, S-Market Äänekosken ja K-Raudan. Tällä viikolla ei päntätä pulpeteissa, vaan kääritään hihat

– Nämä kummiyritykset jatkavat luokkansa kanssa opintojen loppuun saakka. Kummiyrityksiä on jo jonoksi asti tulossa, joten saamme syksyllä aloittaville ykkösille omat kummiyritykset, Matilainen iloitsee. 

Tulossa on uusi ja erilainen juttu, pilotti, jonka toivotaan jatkuvan Äänekoskella hamaan tulevaisuuteen. Palapeliä rakennetaan siten, että aloitetaan palasten rakentamisella. Oppilaat ovat jalkautuneet maanantaina kummiyrityksiinsä, ja järjestävät kukin omanlaisensa toimintapäivän yrityksessä torstaina ja perjantain aikana. Kummiyritykset ovat käyneet lukiolla tsemppaamassa, neuvomassa ja suunnittelemassa. Luvassa on monenlaista kivaa ja opettavaa! 

1C:n ryhmänohjaaja Kimmo Tuikka odottaa jo jännityksellä, kuinka tapahtumien tuottaminen yrityksissä onnistuu. 

– Tämä on meille ihan uusi juttu, niin meille opettajille että oppilaille. Odotan mielenkiinnolla miten homma lähtee pyörimään ja kuinka opiskelijat ottavat vastuuta tapahtumasta ja tekemisen meiningistä. On jännittävää päästä tekemään konkreettisesti asioita yrityksiin, Tuikka sanoo. 

Tuikka sanoo, että upeaa päästä katsomaan mitä yrityselämä on ja pitää sisällään. 

– On mukava tutustua paikallisiin yrittäjiin ja saada heiltä ensikäden tietoa yrittäjyydestä, sen eduista ja riskeistä. 

S-Marketin Katja Hyötyläinen otti kummiyrityshaasteen vastaan aikailematta. 

– Lähdin mukaan tekemään tapahtumaa mielenkiintoisin odotuksin, me opetellaan uutta puolin ja toisin. On upeaa lähteä nuorten kanssa yhteisen projektin äärelle. Paikkakuntalaisen silmin katsottuna,  on mahtavaa, että Äänekoskella tapahtuu, että koulut ottavat yrittäjät vastaan. Nyt verkostoidutaan suuntaan ja toiseen, se on tärkeää meille, nuorille ja pitkässä juoksussa myös oppilaitokselle. 

S-Marketin tapahtuma on nuorten itsensä visioima. 

– Kannattaa tulla katsomaan mitä ollaan saatu aikaiseksi, Hyötyläinen sanoo. 

Kesport Niskasen Miina Niskanen sanoo, että luvassa on lapsille ja lastenmielisille mukava ”sirkus”. Kolmannen polven yrittäjänä hän tietää, mitä yrittäjyys on. 

– Tämä on aivan älyttömän upea juttu, mitä saadaan olla tekemässä. Olen iloinen, että Äänekoskella kannustetaan nuoria yrittäjyyden tielle. 

Kesportille ja Poweriin viritellään monenlaista aktiviteettia vappu-iloittelun merkeissä.

– Itseänikin jännittää, mitä saadaan aikaiseksi. On jännä kuulla mitä nuoret ovat mieltä kaupungin palvelutarjonnasta, nyt on tärkeää olla kuulolla, Niskanen sanoo. 

K-Citymarketin Mika Lankiselle oppilaitosyhteistyö on tärkeää. Hän on tuttu yrittäjäkasvo Jyväskylän ammattikorkeakoululta. 

– Minua ei tarvinnut houkutella mukaan. Lähdin mukaan valmiin sapluunan kanssa, ja toki se muotoutuu nuorten käsissä heidän omaksi. Tämä on aivan loistavaa, henkeen ja vereen tunnettu yrittäjä sanoo. 

Myös Lankinen kiittelee kaupungin otetta yrittäjyyden lipunkantajana. 

– Toivottavasti tämä hyvä asia näkyy ja kuuluu kauas! 

K-Raudan Niko Lamberg pistää oppilaiden kanssa kesän käyntiin.

– Grilli- ja terassikausi on nyt käsillä, joten tapahtumamme punainen lanka löytyy näistä kesäisistä elementeistä, Lamberg sanoo. 

Myös Lamberg kiittelee lukion otetta yrittäjyyteen kannustamisessa. 

– On mukavaa, että saa olla mukana. Nuorilta tuntuu löytyvän hyviä ideoita ja samalla saa itsekin uusia näkökulmia, Lamberg sanoo. 

Rehtorikin odottaa into pinkeänä torstain ja perjantain tapahtumapäiviä. 

– Kiitos rohkeille ja ennakkoluulottomille äänekoskelaisyrityksille, jotka ovat kummeiksi alkaneet. Työelämäviikolla luomme yhteistyön mallia, ja jatkossa tarvitsemme toki lisää kummiyrityksiä. On hienoa tehdä yhteistyötä.Tulevaisuus asuu täällä, ja ennen kaikkea se asuu nuorissa, Jaana Tani sanoo. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy