ÄKS

Läpi harmaan kiven ja pitkin ratapenkkaa – ELY-keskus rakentaa uutta väylää myös Suolahteen

16.12.2021 10:42 (muokattu 16.12.2021 10:43)

ELY-keskus ei säästele keinovalikoimaansa rakentaessaan ensi vuonna Keski-Suomeen uusia jalankulku- ja pyöräliikenteen väyliä. Vuoden 2022 aikana rakennetaan uutta väylää Jyväskylään, Muurameen ja Äänekoskelle.

 

Ruokkeella ammutaan kalliorinne matalaksi, kun Vesangantien varteen tehdään uusi jalankulun ja pyöräilyn väylä. Muuramen ja Säynätsalon välillä käytetään hyödyksi vanhaa ratapohjaa. Suolahdessa Sumiaistentien varteen suunniteltu uusi jalankulku- ja pyöräliikenteen väylä toteutetaan perinteisemmin menetelmin.

Hankkeiden rahoitukseen osallistuvat ELY-keskuksen lisäksi kunnat, joiden alueelle väylät rakennetaan.

– Kaikki hankkeet kilpailutetaan kevään 2022 aikana. Uusia väyliä pitkin pääsee kulkemaan jo ensi vuonna, lupaa yksikön päällikkö Janne Jaatinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Tarkemmin kerrottuna tätä saadaan

Sumiaistentien varteen Suolahden taajamaan Äänekoskelle rakennetaan uutta väylää noin 650 metrin matkalle Äänekoskentien ja Keiteleentien välille. Jalankulku- ja pyöräväylän rakentamisen yhteydessä toteutetaan myös Sumiaistentien ja Äänekoskentien liittymän siirtäminen sekä muutetaan katujen liikennejärjestelyjä, jotka parantavat alueen liikenneturvallisuutta.

Vesangantielle rakennettaan uusi väylä Ruokkeentieltä Könkkölään. Uusi väylä yhdistää Ruokkeen asuinalueen aina Jyväskylän keskustaan asti ja mahdollistaa turvalliset yhteydet Ruokkeelta esimerkiksi koululaisille ja työmatkaliikenteelle.

Kinkovuorentielle rakennettava uusi väylä täydentää olemassa olevaa verkkoa ja toteutuessaan luo yhtenäisen jalankulku- ja pyöräväyläverkon taajamien välille. Uuden väylän rakentaminen mahdollistaa turvalliset ja sujuvat yhteydet Muuramesta Säynätsaloon ja Kinkovuoreen sekä siitä edelleen Jyväskylän keskustaan.

MAL-sopimuksen mukaisina ja yhteisrahoitteisesti

Vesangantien ja Sumiaistentien väylät tullaan toteuttamaan Jyväskylän seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksen mukaisina pieninä liikennehankkeina. MAL-sopimuksen mukaiset pienet liikennehankkeet ovat seudun tärkeitä liikennejärjestelmän toimivuutta, kestävyyttä ja turvallisuutta edistäviä kustannustehokkaita parantamishankkeita. Seudun kunnat ja valtio ovat yhteisesti sopineet vuonna 2022 toteutukseen tulevat kohteet. Hankkeet toteutetaan valtion ja seudun kuntien yhteisesti rahoittamina.

MAL-sopimuksen mukaisesti seudulla on käytettävissä yhteensä 6,6 miljoonaa euroa ensimmäisellä MAL-kaudella pieniin liikennehankkeisiin (2022-2023). Rahoituksesta puolet tulee valtiolta ja toinen puoli seudun kunnilta.

Ensimmäisellä kaudella suunnitellaan ja toteutetaan myös muita kohteita, kuten pysäkkijärjestelyjä Muuramessa ja Jyväskylässä sekä liittymä- ja pysäkkijärjestelyjä Petäjävedellä. Jyväskylän seudun MAL-alueeseen kuuluu Jyväskylä, Muurame, Laukaa, Uurainen, Hankasalmi, Toivakka, Petäjävesi ja Äänekoski.

Kinkovuorentien jalankulku- ja pyöräväylä on Väyläviraston investointiohjelman mukainen hanke, ja se toteutetaan myös yhteisrahoitteisesti valtion, Muuramen kunnan ja Jyväskylän kaupungin kesken.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy