ÄKS

Lotta Ahola jatkaa Keski-Suomen Kokoomuksen puheenjohtajana vuodelle 2023 – Olli Jämsén varapuheenjohtajaksi

01.12.2022 15:04

Keski-Suomen Kokoomuksen syyskokous pidettiin keskiviikkona 30.11.2022 Viitasaaren Digikeskus ja Lennätin -tiloissa.

 

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen toi kokoukselle terveiset digikeskuksen henkeen sopivasti etäyhteyksien kautta. Viitasaaren tervehdyksen kokoukselle toi kaupunginjohtaja Janne Kinnunen.

Piirin puheenjohtajana jatkaa yksimielisesti Lotta Ahola, joka luotsaa piirin kohti eduskuntavaalivuotta. Jämsäläinen Ahola kokenut puoluehallituksen jäsen sekä aluehallituksen ja maakuntahallituksen jäsen. Varapuheenjohtajiksi valittiin jatkamaan Katja Isomöttönen Jyväskylästä ja Olli Jämsén Äänekoskelta. Muut piirihallituksen jäsenet vuodelle 2023 ovat:

  • Ilari Suuronen, Joutsa (uusi)
  • Niilo Nissinen, Jyväskylä
  • Leila Saikkonen, Jyväskylä
  • Petri Laaksonen, Jyväskylä (uusi)
  • Emilia Koikkalainen, Keuruu
  • Raimo Kinnunen, Laukaa (uusi)
  • Riitta Suonpää, Muurame (uusi)
  • Tuija Siltanen, Viitasaari
  • Ulla Palmu, Saarijärvi

Piirikokous laati kokouksessa julkilausuman, jonka otsikko on Tulevaisuuden työ – monipaikkaisuus on uutta aluepolitiikkaa. 

Työpaikoilla on opittu uusiin toimintatapoihin koronan myötä ja etätyöstä on tullut pysyvä muutos. Tietotyön digitalisoituminen on tuonut mukanaan mahdollisuuden järjestää palveluja uudella tavalla. Verkossa työskentely, digitalisoituneet prosessit ja henkilöstön osaaminen jalostetaan uudeksi tavaksi tehdä töitä. Työtä voidaan tehdä uudella tavalla riippumatta ajasta ja paikasta. Tämä mahdollistaa monipaikkaisen asumisen, joka tarjoaa joustavuutta työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa.

Tämänhetkinen lainsäädäntö mahdollistaa vain sen, että henkilö voi olla kirjoilla vain yhdessä osoitteessa. Ihmiset ovat tilastoissa yhden kunnan asukkaita, mutta moni viettää todellisuudessa pitkiä aikoja toisella paikkakunnalla. Monipaikkainen asuminen ei ilmiönä tule välttämättä kaikessa laajuudessaan näkyviin virallisessa tilastossa, jotka perustuvat väestörekisterin asumistietoihin.

Kunnille osa-aikaisetkin asukkaat tuo vireyttä ja toimeliaisuutta. Yritystoiminta virkistyy uusien palveluita käyttävien asukkaiden myötä. Kunnilla onkin mahdollisuus omilla toimillaan edesauttaa monipaikkaisuutta. Hyvänä ja toimivana esimerkkinä toimii Viitasaarelle perustettu Lennättimen yhteistyötila ja ohessa digitaalisia palveluja tarjoava Digikeskus. Lennätin tarjoaa vapaasti käytettäviä etätyöpisteitä. Digikeskus tarjoaa tiloja, laitteita ja palveluja yrityksille ja kolmannelle sektorille. Palvelut antavat matalan kynnyksen mahdollisuuden yrittäjyyteen ilman suuria laitehankintoja.

Monipaikkaisuus tuo kuitenkin myös kustannuksia ilman vastaavaa verokertymää. Osa-aikaiset asukkaat käyttävät kuntien peruspalveluita ja infraa ilman, että näihin on osoitettu rahoitusta. Kuntavero olisikin järkevä jakaa kahden tai useamman paikkakunnan välillä ratkaisuna etätyöhön ja monipaikkaisuuteen. Tätä varten tulee selvittää, millaisia tarpeita etätyö ja monipaikkaisuus asettavat lainsäädännön muutoksille.Suhde vakinaisessa asuinkunnassa ja muilla paikkakunnilla vietetyn ajan välillä vaihtelee ja kuntavero-osuuksien määrittäminen voi olla haastavaa. Demokratia ja päätöksenteko useammassa kunnassa asuville vaatii myös selvittelyä ja uutta ajattelutapaa. Aidosti toimiva monipaikkainen asuminen vaatii palveluiden kuntasidonnaisuuden keventämistä ja valinnanvapauden lisäämistä. Myös lasten joustava koulusiirtymä paikkakuntien välillä vaatii tarkkaa suunnittelua.

Keski-Suomen Kokoomus esittää, että ensi vaalikaudella selvitetään asuinkunnan määritelmää ja kartoitetaan monipaikkaisuuden tuomia mahdollisuuksia verotuksen, palveluiden sekä demokratian ja päätöksenteon kannalta.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy