ÄKS

Menossa Äänekosken historian merkittävimmät kaavahankkeet: ”Kaavat mahdollistavat tuhansia työpaikkoja”

02.06.2022 10:57 (muokattu 02.06.2022 11:00)
Äänekoskella voidaan odottaa tulevaksi suurta ja mahtavaa. Työpaikkoja ja hyvinvointia on kiikarissa.

Kaupunginhallituksen listalla olevat Henttalanmäen ja Hiskimäen asemakaavat ovat kaupungin historian merkittävimmät kaavahankkeet. Kaavat mahdollistavat yhteensä 1 200 000 kerrosneliömetrin rakentamisen. 

 

Henttalanmäen asemakaava mahdollistaa 900 000 kerrosneliömetrin rakentamisen ja Hiskimäen asemakaava 300 000 kerrosneliön rakennusmassan. Se on niin valtava, että toteutuessaan se toisi kaupunkiin valtavan määrän uusia työpaikkoja. Spekuloinnille on nyt varaa, vai mitä kaupunginjohtaja Matti Tuononen?

– Kaava mahdollistaa ison rakentamisen, mutta ei tonttia kerralla rakenneta täyteen, vaikka kaava sen mahdollistaisi, Tuononen sanoo.

Kaavan saadessa lain voiman, on se voimassa kymmeniä vuosia eteenpäin.

– Julkisuudessa on jo kerrottu erinäisistä mahdollisuuksista, mihin metsäteollisuus lähtee satsaamaan, mutta osa suunnitelmista on salassapidettäviä.

Äänekoskelaiset voivat nyt vain toiveikkain mielin odottaa, mitä kaava – tai paremminkin kaavat – tuovat tullessaan työpaikkojen ja yhteisöverojen kautta.

– Tuulivoimakaava on ollut viime vuosina tapetilla erityisten paljon, mutta jos puhutaan kaupungin kannalta rahallisesti merkittävistä kaavahankkeista, ovat Henttalanmäen ja Hiskimäen asemakaavat sellaisia. Valmistuessaan ne mahdollistavat satoja ja taas satoja työpaikkoja ja arvoketjuihin vielä moninkertainen määrä. Tämä on valtavan merkittävät asia Äänekoskelle ja äänekoskelaisille, Tuononen sanoo.

Alue on suuri  ja rakennusoikeuden määrä valtava, mutta suunnitelmat ajoittuvat pitkälle ajalle. Ei Roomaakaan päivässä rakennettu.

– Jos katsomme tulevaisuuteen, niin Äänekoski tulee näyttämään visuaalisestikin erilaiselta, sillä teiden liittymät menevät uusiin uomiin ja sillat rakennetaan uusiksi. Samalla kaupunkilaisten kulkureitit muuttuvat, Tuononen sanoo.

Mikäli kaavat saadaan maaliin, tulee Äänekoskelle uusi keltapukuisten rakentajien joukko.

– Suomi tarvitsee työpaikkoja, varsinkin sellaisia, joilla on edellytyksiä kasvattaa Suomen vientiä, kaupunginjohtaja Tuononen muistuttaa.

Henttalanmäen asemakaavan määräämistä osittain voimaan ennen lainvoimaisuutta käsitellään maanantaina kaupunginhallituksessa. Asemakaavan määrääminen osittain voimaan on keino nopeuttaa tarpeellisia rakennushankkeita silloin, kun osittaisella täytäntöönpanolla ei ole vaikutusta valituksen ratkaisemiseen. Kaavan osittainen voimaan saattaminen muilta osin kuin kulkukelpoisilta metsäisiltä alueilta on tärkeää, koska kaavalla on suurten tehdasinvestointien kautta mittavat yhteiskunnalliset vaikutukset.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy